Razboi cu Dunarea: "Vom rezista la Galati pe digul construit". Dunarea a depasit cota istorica si urca 25 de kilometri pe Siret. Cod rosu pe Prut si Siret, pana luni la ora 16. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a anuntat, duminica seara, dupa sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta, ca solutia preferata pentru a tine sub control apele Dunarii in zona Galatiului este cea a ridicarii unui dig de 4,5 kilometri, inalt de 1,5 metri. "Este prima masura pentru apararea Galatiului, a explicat Vasile Blaga. Vom mobiliza 1.400 de oameni, jandarmi, lucratori ISU si militari de la Ministerul Apararii. Ne bazam si pe voluntari. Avem materiale si mijloace de transport suficiente, specialistii de la Apele Romane vor acorda asistenta pentru calitatea digului". Integral in Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

Cum s-au certat Basescu si Boc de la pensii. In ultimii aproape doi ani au iesit la pensie circa 550.000 de romani, dintre care 44,6% la limita varstei de pensionare si 28%, nu mai putin de 151.000, pe caz de boala. Din numarul total de noi beneficiari de pensii insa, numai 1,6%, 8.796 de persoane, au iesit la pensie la limita de varsta si cu stagiu complet de cotizare, conform calculelor Gandul pe baza datelor oficiale ale Ministerului Muncii, aferente anului 2008 si primelor trei trimestre din 2009 (datele aferente trimestrului patru al anului trecut nu au fost inca facute publice). In ciuda anunturilor premierului Emil Boc privind restructurarea sistemului de pensii de stat, situatia din 2009 a fost similara celei din 2008, din timpul Cabinetului Tariceanu. Integral in Gandul.

Romanii vaneaza reducerile de peste granita. Parcarile hipermarketurilor din orasele unguresti aflate la granita cu Romania sunt pline de masini cu numere romanesti, care se intorc in tara incarcate cu produse cumparate la promotii. In parcarea hipermarketurilor Tesco sau Cora din Szeged nu exista rand fara masini cu numere romanesti, ceea ce e un argument in plus pentru calculul facut de angajatii acestora, care spun ca macar unu din zece cumparatori este roman. Integral pe EvZ.ro.

Cum s-a copiat la Bacalaureat. O parte dintre liceeni au aflat ieri ca noptile sacrificate pentru invatat au dat roade. Altii au fost multumiti ca efortul de a le cumpara "neatentia" supraveghetorilor a fost incununat de succes. Peste 200.000 de elevi de clasa a XII-a au aflat ieri rezultatele la examenul de Bacalaureat desfasurat saptamana trecuta. Cu exceptia celor cateva note de 10 si a gradului mare de promovabilitate, "bilantul" Bacului poate fi tradus altfel: numarul elevilor eliminati din examen pentru ca au incercat sa copieze este mai mare decat in anii trecuti (peste 200 in total), doi profesori de la un liceu din Bacau se afla in arest dupa ce au fost surprinsi luand mita, iar 41 dintre lucrari au fost anulate la un centru de examinare din Cluj, dupa ce au existat suspiciuni ca ar fi fost xeroxate. Integral pe EvZ.ro.

FMI e multumit de noi. Un nou acord se vede la orizont. FMI ne vrea pe lista clientilor, spune analistul Bogdan Baltazar, dupa ce reprezentantii Fondului si-au aratat disponibilitatea inceperii negocierilor pentru un nou acord cu Romania. Dupa ce, vineri, a aprobat revizuirea acordului incheiat cu Romania si eliberarea urmatoarei transe din imprumut, conducerea Fondului Monetar International (FMI) aduce in discutie posibilitatea incheierii unui nou acord de finantare. Subiectul si-a facut loc pe agenda discutiilor politice si economice din Romania de mai mult timp, insa pana in prezent nu fusese confirmat de reprezentantii institutiei financiare internationale. Integral pe EvZ.ro.

De ce au murit oameni la inundatii. Multe dintre victimele inundatiilor de saptamana trecuta au murit cu zile. Asta, pentru ca, in mod normal, acele persoane nu ar fi trebuit sa se afle in calea apelor. De ce nu i-a avertizat insa nimeni? Cat de pregatite sunt autoritatile din Romania pentru a face fata unor asemenea situatii? Traseul avertismentelor meteo in cazuri de urgenta pare unul limpede in teorie, insa se pare ca este sinuos si adesea se blocheaza in primarii. Exemplul cel mai elocvent este situatia din orasul botosanean Dorohoi, unde au murit sase oameni. Localnicii din Dorohoi spun ca au fost avertizati mult prea tarziu ca vor fi loviti de viitura. Primarul orasului, Dorin Alexandrescu, a si recunoscut, de altfel ca habar nu avea despre ce o sa urmeze. "Mi se transmite cod galben, cod portocaliu, cod rosu. Pentru mine astea sunt niste culori seci. Daca mi se transmitea ca vine o viitura...", a raspuns primarul acuzatiilor dorohoienilor. Integral in Romania Libera.

Cat ne va arde la buzunar esecul ANI. Comisia Europeana avertizeaza ca noua Lege ANI nu indeplineste cerintele Mecanismului de Cooperare si Verificare. Expertii anticoruptie atentioneaza ca acest lucru poate afecta si financiar Romania, nu doar in planul imaginii. Raportul Comisiei Europene pe justitie, de la sfarsitul acestei luni, va sanctiona dur forma in care Parlamentul a adoptat noua Lege a Agentiei Nationale de Integritate. Iar efectele nu vor intarzia sa se vada. "Stam cu mana intinsa la CE si FMI, dar atunci cand trebuie sa ne indeplinim obligatiile nu suntem in stare. Putem sa ne asteptam la un tratament "rece" din partea partenerilor europeni cand Romania va mai avea nevoie de bani", considera Laura Stefan, expert pe justitie si anticoruptie la Societatea Academica Romana. Integral in Romania Libera

Complexul Astoria Snagov, dat de Ministerul Transporturilor cu o chirie de garsoniera. Dupa vanzarea "pe doi lei" a Hotelului Astoria de langa Gara de Nord din Bucuresti, din cauza unei datorii de nici 20.000 de euro, Societatea Feoriava de Turism (SFT) a intrat in "combinatii" imobiliare ultra paguboase, ce vor fi descalcite, probabil, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Astfel, desi activele imobiliare ale Societatii Feroviare de Turism valoreaza zeci de milioane de euro, conducerea societatii a prelungit un contract de inchiriere pentru un teren detinut la complexul Astoria de pe malul lacului Snagov catre o firma de apartament, la pretul unei gume de mestecat pe metrul patrat sau al unei hartii igienice de proasta calitate. Integral in Puterea.