Subiectele Zilei: Cum reactioneaza autoritatile la inundatii. De la modelul Sarkozy la modelul Traian Basescu; Digul de la Galati ridica pretul micilor de pe mal; Subfinantarea armatei e de vina moral pentru tragedia aviatica de la Tuzla; Bucurestiul cu apa pana la etajul 3 - scenariul apocaliptic al lui Sorin Oprescu
Cum reactioneaza autoritatile la inundatii. De la modelul Sarkozy la modelul Traian Basescu. Desi guvernul n-a mai investit in diguri de 200 de ani, presedintele a aruncat vina pentru dezastrul produs de inundatii (50 de morti, majoritatea ucisi in somn) in carca primariilor. Acesta este modelul frantuzesc de reactie la inundatiile catastrofale din martie. Razboiul de imagine al lui Sarkozy cu autoritatile locale s-a dovedit contraproductiv, partidul sau suferind ulterior o infrangere severa la alegerile regionale. Modelul unguresc, din iunie, a fost oferit de premierul Viktor Orban: el a mobilizat 23.000 de oameni pe tot cuprinsul tarii, care au construit diguri de urgenta in 265 de localitati. In Slovacia, "cele mai grave inundatii din ultima mie de ani" au venit in saptamana alegerilor si guvernul a cazut. In Polonia, premierul a refuzat sa decreteze starea de urgenta, ceea ce ar fi amanat alegerile prezidentiale, castigate pana la urma de un membru al partidului sau. Integral in Gandul.
Bucurestiul cu apa pana la etajul 3 - scenariul apocaliptic al lui Sorin Oprescu. In cazul unor ploi torentiale, zonele inundabile in Bucuresti, sunt Giulesti Sarbi, Bulevardul Iuliu Maniu, Aparatorii Patriei, Progresului si 1, 5 kilometrii de pe Soseua Alexandriei. Exista insa si un scenariu sumbru in care o mare parte a Capitalei s-ar inunda iar apa ar putea ajunge pana la etajul 3 al Spitalului Universitar. "Daca se rupe barajul de la Ciurel, cotele de apa ajung pana la etajul 3 la nivelul Spitalului Universitar. La fel, de-a lungul cheiului, dreapta - stanga aproape 800 de metri. Sper sa nu se intample niciodata asa ceva, nu numai ca sper, nu stau degeaba, baietii astia de la Apele Romane au verificarile lor pe care le fac si suntem cu totii in asteptare atunci cand se intampla in toata tara inundatii ca sa nu ne trezim cu o serie intreaga de viituri care sa ne dea peste cap si sa inunde" a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Integral in Gandul.
Digul de la Galati ridica pretul micilor de pe mal. In timp ce militarii se lupta sa salveze orasul de furia Dunarii, localnicii se ingramadesc la terasele "cu vedere la apa". De duminica pana luni, la Galati, Dunarea a crescut cu zece centimetri, iar pretul micului la o terasa de pe mal "a sarit" vertiginos, cu un leu. Motivul: galatenii de rand ies la promenada si se opresc aici sa-i priveasca pe militari in timp ce pun sac peste sac sa apere orasul. "Uite, sunt aici, pe mal. A crescut, da, e rau-rau", spune un barbat la telefon. Inchide si mai face o fotografie, sa fie amintire: Dunarea la 680 de centimetri, cum n-a mai fost vreodata. Integral pe EvZ.ro.
"Ciorapul" romanesc prinde mai bine decat depozitul bancar. Dupa evenimentele din ultimii ani in care bancile au pierdut mult din increderea populatiei, dar si din cauza impozitarii economiilor, romanii prefera sa-si tina banii "la saltea". Trei din patru romani aleg sa-si tina banii "la ciorap", in timp ce numai unul ii depune la banca, daca mai raman dupa ce-si achita toate obligatiile financiare, se arata intr-un studiu comandat de Banca Mondiala si prezentat ieri. Aproape 14% dintre cei care au fost chestionati au mentionat ca prefera sa imprumute bani rudelor sau prietenilor decat sa-i cheltuiasca sau sa-i intrebuinteze in vreun alt fel. Doar un roman din 100 alege sa investeasca banii in aur si alte bijuterii. Integral pe EvZ.ro.
Record de picati la bac. De ce? Sesizarile DNA cu privire la fraude in timpul concursului, profesorii mai exigenti ca in anii trecuti, dezinteresul multor elevi pentru carte si modificarile procedurilor de organizare a examenului ar fi contribuit la rata redusa de promovabilitate - 67%. Din 2000 incoace, rata nationala de promovabilitate la bacalaureat nu a coborat sub 75%, dar cifrele de anul acesta sunt bulversante. La nivelul intregii tari, doar 67% din elevi au obtinut media de trecere, in Capitala procentul a fost chiar mai mic, sub 59%, in timp ce Ilfovul a batut orice record: mai putin de jumatate dintre elevii inscrisi din judet (45%) au reusit sa scoata o medie peste cea minima, 6. Statisticile arata ca, in Bucuresti, spre exemplu, in 2010 numarul celor care au trecut cu bine hopul bacului a fost cu 17% mai mic decat in 2009. Cum se explica totusi prabusirea atat de brusca a notelor de la un an la altul si ce se ascunde in spatele statisticilor date publicitatii de Ministerul Educatiei? Integral in Romania Libera.
Romanii, tot mai sufocati de creditele in euro. Peste 60% din imprumuturile populatiei si firmelor sunt in valuta. Reducerea veniturilor si deprecierea leului au facut ca tot mai multi romani sa nu-si mai poata plati acum ratele. Indatorati peste masura in euro, romanilor le este tot mai greu sa-si ramburseze creditele. Restantele in valuta s-au dublat de la inceputul anului si continua sa creasca. Romanii s-au imprumutat masiv in euro in 2006-2008, cel mai mult pentru consum, datorita dobanzilor mai mici comparativ cu cele pentru lei si a cursului de schimb stabil. Integral in Adevarul.
"Subfinantarea armatei e de vina moral pentru tragedia aviatica de la Tuzla" spun militarii in rezerva. Viorel Oancea, secretar de stat in Ministerul Apararii, si Niculae Mircovici, fostul comandant al Garnizoanei Timisoara, asociaza tragedia de la Tuzla, in care 11 militari si-au pierdut viata, cu subfinantarea acuta a armatei. Cei doi militari aflati in rezerva spun ca armata a primit o lovitura imensa si ca accidentul e un semnal de alarma. "Tara a pierdut specialisti in care a investit, dar nu a investit suficient de mult", a spus Niculae Mircovici. Integral in Adevarul.
Cum se restaureaza un han care nu exista. Amplul proiect de restaurare a Hanului Gabroveni, derulat de Primaria Municipiului Bucuresti si de Ministerul Culturii, are la baza o eroare: cladirea nu exista, asa ca se va restaura un imobil de vizavi, Hanul Hagi Tudorachi. Primaria Capitalei a publicat recent un anunt de organizare a unei licitatii pentru restaurarea Hanului Gabroveni din Capitala, imobil ce va gazdui un centru cultural european. Insa adresa din proiect nu este cea a Hanului Gabroveni, ci a Hanului Hagi Tudorachi. Integral in Romania Libera

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”