Cinci ministri de externe europeni ii cer Israelului sa isi schimbe politica fata de Fasia Gaza. Ministrii de externe ai Italiei, Frantei, Germaniei, Spaniei si Marii Britanii au lansat un apel catre Israel, cerandu-i statului evreu sa-si schimbe politica fata de enclava palestiniana Gaza. Cei cinci ministri au accentuat necesitatea unei schimbari fundamentale a situatiei actuale, care sa conduca la o solutie durabila pentru Gaza, conform cu rezolutia 1860 a Consiliului de Securitate al ONU, scrie AFP. Rezolutia 1860, votata anul trecut, solicita retragerea completa a Israelului din Gaza, permiterea aprovizionarii neintrerupte cu medicamente, hrana si combustibil in zona, precum si stabilirea unor acorduri internationale care sa impiedice contrabanda cu armament din Gaza. Israelul a promis ca va reduce restrictiile asupra importurilor in Gaza si ca va permite accesul bunurilor "civile" in Fasie, dar ca va interzice in continuare introducerea armelor si a materialelor suspecte in zona. Cei cinci ministri si-a afirmat speranta ca autoritatile israeliene vor implementa in curand aceste masuri.

Politia afgana a ucis 64 de persoane in timpul unei actiuni impotriva traficului de droguri. Politistii afgani, sustinuti de fortele internationale de securitate, au ucis 64 de persoane si au arestat alte 10 in timpul unei operatiuni de trei zile in provincia Helmand. In cadrul acestei actiuni, autoritatile au descoperit si au ars 16.641 kilograme de narcotice, conform ministerului afgan de interne, scrie CNN. Ministerul i-a descris pe cei ucisi drept "teroristi", adaugand ca 14 civili tinuti ostatici de catre insurgenti au fost eliberati in timpul operatiunii. Conform surselor ONU, Afganistanul este cel mai mare producator mondial de opiu, heroina si hasis. Traficul de droguri reprezinta o sursa majora de venit pentru talibani, acestia taxand populatia si traficantii pentru a finanta insurgenta.

Un cetatean american a fost condamnat la 8 ani de inchisoare in China. Dr. Xue Feng, cetatean american de origine chineza, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare in China pentru incalcarea legii secretelor de stat. Ambasada americana de la Beijing s-a declarat "dezolata" de decizia tribunalului, scrie CNN. Ambasadorul John Huntsman a cerut luni, intr-o declaratie scrisa, eliberarea lui Xue Feng, care a mai primit si o amenda de 29.500 de dolari pe langa condamnarea la inchisoare. Cetateanul american a lucrat ca geolog pentru firma IHS, iar autoritatile chineze au considerat ca acesta a divulgat secrete de stat in rapoartele sale.

Barack Obama: "Alegerile din Polonia sunt un exemplu pentru intreaga lume". Presedintele american Barack Obama a laudat luni determinarea poporului polonez, numind-o un "exemplu pentru intreaga lume", dupa alegerea succesorului pentru regretatul Lech Kaczynski, presedintele ucis in tragedia de la Smolensk, scrie AFP. Obama l-a felicitat pe invingatorul Bronislaw Komorowski, care a castigat in fata fratelui fostului presedinte. "Presedintele Obama l-a invitat pe omologul sau polonez la Washington. Dorim o colaborare stransa cu presedintele Komorowski si cu guvernul polonez in tate provocarile comune ce ne asteapta in anii ce vor urma", se precizeaza in comunicatul Casei Albe.

O femeie iraniana, mama a doi copii, ar putea fi ucisa cu pietre. Mina Ahadi, o activista pentru drepturile omului a avertizat ca Sakineh Mohammadie Ashtiani, mama a doi copii, ar putea fi executata prin lapidare in orice moment, conform unei sentinte date de autoritatile iraniene, scrie CNN. Ahadi, conducatoarea unei organzatii care lupta impotriva pedepsei cu moartea, este de parere ca femeia iraniana poate fi salvata doar printr-o campanie internationala care sa puna presiune pe regimul de la Teheran. Ashtiani a fost gasita vinovata de adulter in 2006, fiind fortata sa marturiseasca dupa ce a primit 99 de lovituri de bici. Conform codului penal iranian, femeia va fi ingropata pana la piept, iar asupra ei vor fi aruncate apoi pietre care o vor ucide doar dupa o suferinta prelungita.