Anglia investigheaza acuzatiile de tortura. Guvernul britanic va investiga acuzatiile conform carora membri ai serviciilor sale secrete cunosteau faptul ca persoanele retinute de catre SUA la Guantanamo Bay din Cuba sunt torturate. Ancheta se va desfasura cu discretie maxima pentru protejarea serviciilor secrete. Autoritatile iau in considerare si posibilitatea oferirii de compensatii detinutilor respectivi. In acest moment exista in jur de 12 procese impotriva statului britanic pentru acuzatia de complicitate la torturarea detinutilor de la Guantanamo. Premierul David Cameron a anuntat ca nu exista nici o dovada care sa ateste ca un ofiter britanic ar fi participat efectiv la tortura, scrie CNN.​

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Egiptul a descoperit inca un tunel prin care se face contrabanda cu Fasia Gaza. Autoritatile egiptene au descoperit inca un tunel prin care intrau masini de contrabanda in Fasia Gaza. Tunelul a fost descoperit in regiunea Al-Dehniya la sud de punctul de frontiera Rafah. Politia a ajuns in zona in timp ce contrabandistii incercau sa scoata doua masini din tunel. Au avut loc schimburi de focuri iar infractorii au reusit sa fuga. Egiptul a fost presat atat de Israel cat si de SUA sa opreasca contrabanda cu masini care au ca destinatie Gaza impiedicand astfel aprovizionarea militantilor palestinieni cu arme. Autoritatile de la Cairo descopera frecvent asemenea tuneluri in Rafah, singura zona necontrolata de israelieni prin care se poate patrunde sau iesi din Gaza. Majoritatea acestor tuneluri sunt folosite pentru a introduce in Gaza alimente si aparate electrocasnice, anunta AFP.

Rusia va inaugura 13 parcuri naturale si 9 sanctuare pana in anul 2020. Potrivit Ministerului rus al Resurselor Naturale si Ecologiei, Rusia va dechide 9 sanctuare si 13 parcuri nationale pe o suprafata mare pana in anul 2020. Ministerul a adoptat schitele teritoriale ale proiectulului pentru a dezvolta zonele naturale. Potrivit acestora, sanctuarele vor aparea in Insulele Kuril, in Oceanul Pacific si in regiunea Murmansk. Vladimir Krever, coordonator de program asupra biodiversitatii a declarat ca este prima data cand dezvoltarea unui proiect de protejare a teritoriilor naturale a fost facut banzandu-se pe toata informatia disponibila despre diversitatea biologica din Rusia. Autoritatile si-au propus ca teritoriile naturale de importanta federala sa atinga un procent de 2,9% din suprafata Rusiei, fata de 2.7% cat ocupa in prezent, informeaza Ria Novosti.

Parlamentul francez dezbate interzicerea valului islamic. Parlamentul francez a inceput marti dezbaterea unui proiect de lege care va interzice femeilor sa poarte in public valul islamic de tip burqa, ce le acopera intregul corp in afara de ochi si maini. Daca proiectul trece de dezbatere va ajunge la Senat unde votul va avea loc cel mai probabil in aceasta toamna. Consiliul de ministri a aprobat aceasta masura de interzicere inca din luna mai motivand ca valul nu poate fi tolerat in public chiar daca este purtat voluntar pentru ca ingradeste regulile de viata comunitara si aduce prejudicii demnitatii persoanei si egalitatii dintre sexe. Masura prevede o posibila sanctiune de 150 euro pentru purtarea valului in public daca proiectul de lege va fi aprobat. Masura va fi aplicata la sase luni dupa promulgarea legii pentru a da astfel timp femeilor sa renunte de bunavoie la valul islamic, informeaza CNN.

Cea mai mare banca a Chinei se extinde si in Canada. Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC), cea mai mare banca din lume dupa capitalizarea pietei, a anuntat marti deschiderea de sucursale in Canada. ICBC a cumparat in luna ianuarie 70% din filiala canadiana a Bancii Asiei de Est in Hong Kong si va transforma patru filiale din Toronto si doua din Vancouver in filiale proprii, urmand sa beneficieze de 10.000 de clienti individuali si corporatisti din Canada. Intr-o declaratie ICBC a anuntat ca se bazeaza pe cresterea legaturilor economice dintre cele doua tari, precum si pe diaspora chineza din tara, pentru a consolida pozitia sa din Canada. China este in prezent al doilea cel mai mare partener comercial al Canadei, dupa SUA, comertul bilateral atingand cifra de 34.5 miliarde de dolari in anul 2008, anunta AFP.

Thailanda extinde starea de urgenta din cauza protestelor politice. Guvernul thailandez a extins marti starea de urgenta pe o treime din suprafata tarii, inclusiv in capitala Bangkok, din cauza protestelor politice recente care reprezinta un pericol. Protestele antiguvernamentale sustinute in principal de adeptii fostului prim ministru Thaksin Shinawatra au devenit violente in lunile aprilie si mai 2010. Aproximativ 90 de persoane au fost ucise si aproape 2.000 ranite. Calmul a fost instaurat dar autoritatile raman in alerta avertizand ca elemente violente din miscarea antiguvernamentala a tricourilor rosii incearca sa reaprinda conflictul. Ongart Klampaiboon, reprezentant al guvernului a anuntat ca starea de urgenta se ridica din 5 provincii fara activitate politica dar se extinde asupra Bangkokului si a altor 18 provincii. Grupul International de Criza de la Bruxelle a transmis luni Thailandei ca ar trebui sa ridice imediat starea de urgenta altfel frustarile ar putea duce la un val si mai mare de violente, scrie The Guardian.