Atac sinucigas cu bomba in Pakistan: 65 morti si peste 100 raniti. Un atentat sinucigas cu bomba a avut loc vineri in regiunea Pashtun de pe granita Pakistanului cu Afganistanul. Teroristul se afla pe o motocicleta si a declansat explozia in mijlocul unui grup de sute de oameni adunati in fata biroului reprezentanului guvernului in regiune. Atacatorul se pare ca a vizat un grup de batrani veniti sa discute cu Rasool Khan, reprezentant al guvernului. 65 de persoane au murit si aproximativ de 112 au suferit diferite rani. Printre decedati se numara si cinci copii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani. Explozia a distrus si cateva masini si peste 30 de magazine. Totodata zidul unei inchisori din apropiere a cedat in urma exploziei si mai multi arestati au evadat, anunta Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Conducatorul unei moschei din Irak arestat pentru scrierea numelui lui Saddam Hussein. Jumaa Issa Addahima, imamul pricipalei moschei din Tikrit a fost arestat pentru ca a scris cu vopsea pe peretele moscheei numele lui Saddam. Arestarea lui Addahima care a luptat ca soldat in timpul lui Saddam s-a petrecut joi, iar judecata va avea loc sambata. Ridicata in anul 2002 cu numele de Marea Moschee a lui Saddam, cladirea a fost redenumita drept Marea Moscheie din Tikrit dupa caderea dictatorului irakian. Potrivit familiei imamului, acesta nu a acceptat niciodata noul nume nu pentru ca il sustinea pe Saddam ci pentru ca acesta fusese cel care o construise. Nascut in 1937 in satul Awja la o distanta de cativa kilometri de Tikrit, Saddam a condus Irakul din 1979 si pana in 2003 cand a fost rasturnat de la putere. In decembrie 2006 a fost executat prin spanzurare, informeaza AFP.​

Papa numeste un nou lider pentru Legionarii lui Hristos. Papa Bebedict al XVI-a a numit un oficial al Vaticanului in fruntea Legionarilor lui Hristos, un ordin religios cu sustinere in intreaga lume zguduit de scandaluri in ultima perioada. Fostul lider al ordinului, preotul Marcial Maciel Degollado este acuzat ca a molestat elevi si ca este tatal mai multor copii. Dupa o investigatie care a durat mai bine de 8 luni, Papa l-a numit pe Arhiepiscopul Velasio De Paolis ca delegat pontifical in fruntea legionarilor. Aceasta masura a fost luata pentru purificarea si reinnoirea acestei congregatii. Velasio De Paolis este expert in drept canonic si presedinte al Prefecturii pentru afaceri economice a Vaticanului. Numirea lui nu este intamplatoare, De Paolis avand expertiza legala si economica de a gestiona un ordin atat de mare si de bogat, anunta New York Times.

Dizidentul cubanez Guillermo Farinas renunta la greva foamei. Spania primeste detinutii ce vor fi eliberati. Dizidentul politic cubanez Guillermo Farinas a declarat joi ca inceteaza greva foamei dupa anuntul facut miercuri de reprezentantii Bisericii Romano Catolice potrivit caruia guvernul cubanez va elibera in curand 52 de detinuti politici. Farinas a intrat in greva foamei in luna februarie cerand eliberarea a 25 de detinuti a caror sanatate era extrem de fragila si momentan se afla internat la spitalul din Santa Clara. Potrivit lui Farinas noua masura anuntata de reprezetantii bisericii va ajuta guvernul cubanez in doua moduri: pe de o parte SUA va fi presata sa ridice embargoul si pe de alta actualii lideri vor castiga timp in functiile detinute. Legaturile Cubei cu Statele Unite par sa aiba sanse de destindere dupa ce in aprilie 2009 Obama a anuntat ca doreste un nou inceput in relatiile cubanezo-americane si a ridicat o parte din restrictii permitand americanilor sa isi viziteze rudele in Cuba. Biserica Romano Catolica a anuntat numele primilor 5 detinuti ce vor fi eliberati in cateva zile. Toti cei 52 de detinuti vor pleca in Spania dupa eliberare, anunta CNN.

Reprezentantii UE discuta despre integrare cu liderii statelor balcanice. Reprezentantii Uniunii Europene si 15 lideri ai tarilor balcanice s-au intalnit vineri la Dubrovnik in Croatia pentru a discuta despre integrarea statelor balcanice si despre provocarile crizei economice. Jadranka Kosor, primul ministru al Croatiei a declarat ca toate statele balcanice participante la intalnire doresc integrarea in Uniunea Europeana. Integrarea acestor state divizare de razboaiele din anii 90 ar intari siguranta teritoriului European. Serbia a boicotat intalnirea in semn de protest fata de invitarea si participarea la intalnire a reprezentantilor din Kosovo. Kosovo si-a declarat unilateral independenta fata de Serbia in anul 2008 si a fost recunoscuta ca stat independent atat de NATO cat si de majoritatea statelor member UE, informeaza AFP.