Tragedia care a salvat 16.000 de copii. Margit si Viorel Serban, doi medici - el specializat in diabetologie, ea in pediatrie si hematologie - au decis, chiar in anul fatal pentru copilul lor, sa infiinteze un centru medical "pentru ajutorarea copiilor bolnavi", dupa cum scrie pe frontispiciul Fundatiei care poarta numele lui Cristian. Au strans bani de la sponsori din strainatate si din Romania, si au construit un spital la Buzias, dat in folosinta in 1997. De atunci, peste 16.000 de copii si tineri din toata tara, bolnavi de diabet sau hemofilie, au venit aici. Pacientii nu platesc nimic pentru tratamente, masa si cazare. Integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

Sa traiti bine cu 6 milioane de lei vechi pe luna! Incepand cu luna august, majoritatea bugetarilor vor fi nevoiti sa traiasca cu circa 6 milioane de lei vechi pe luna, arata calculele facute de specialistii din institutiile publice. Taierea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar este aplicata incepand cu aceasta luna, astfel ca lefurile diminuate se primesc incepand cu luna august. Chiar daca premierul Boc si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat ca se va gasi o formula legala de a taia cu 25% si salariile angajatilor din companiile, societatile si autoritatile cu capital de stat, pana la aceasta ora Guvernul nu a luat nici o masura. De altfel, juristii au avertizat ca taierea salariilor in aceste institutii ar incalca trei legi organice. Integral in Puterea.

Cine trage sforile peste capul lui Basescu. Se strecoara discret in Palatul Parlamentului, unde, in taina, alesi din toate partidele vin sa-L implore sa scoata odata Romania la liman. Dumnezeu e solutia la care apeleaza, de 17 ani, Grupul de Rugaciune din Parlament, care a dus batalii strasnice cu idei futuriste, precum prostitutia cu chitantier. Ultimul etaj al unei aripi a Casei Poporului. Plafonul salii de sedinte e din sticla. Deasupra e doar cerul innorat. In sala, cu apa plata si cafeluta-n fata, o mana de parlamentari din toate partidele nu fac antecamera nici la Zeus, nici macar la Che Guevara, ci se roaga direct lui Dumnezeu ca sa scoata odata Romania din criza. Integral in Romania Libera

Cat costa vacanta la cort. Pentru buzunarul de criza al multor romani, vacanta la cort a devenit alternativa ideala pentru petrecerea unui sejur pe litoral. O noapte in camping ajunge, pentru o familie, la mai putin de 100 de lei. Considerate de multi drept locul ideal unde sa-ti petreci vacanta, blamate insa de turistii cu bani si pretentii, campingurile au revenit in atentia romanilor. In ultimii ani, campingurile de la malul marii s-au dezvoltat din punct de vedere a facilitatilor oferite turistilor, dar si la capitolul preturi, iar acum, pe fondul crizei, constituie cea mai la indemana varianta de a petrece cateva zile sau saptamani pe litoral cu bani putini. Integral in Romania Libera.

Guvernul Boc combate criza cu doua strategii. Ajutoare garantate de stat, mii de locuinte noi si programe educationale pentru grupurile vulnerabile. Acestea sunt masurile prin care executivul vrea sa reduca saracia pana in 2020. In plina recesiune economica, care a provocat deja reducerea veniturilor populatiei si cresterea preturilor, guvernul - e drept, sub presiunea Uniunii Europene (UE) - a conceput o strategie menita sa reduca numarul celor care traiesc in saracie absoluta. Integral pe EvZ.ro.

Hotii nostrii mai rapizi ca TGV. Patru romani au revoltat Franta, dupa ce au furat un kilometru de cabluri de cupru de pe liniile feroviare de mare viteza. Romanii au fost arestati sambata seara, la Ronchin, in apropiere de Lille, dupa un flagrant organizat de politistii francezi. Hotia romanilor, cunoscuti pentru genul acesta de vandalism, dupa cum scriu jurnalistii de la "Voix du Nord", a afectat circulatia a aproximativ 120 de trenuri de mare viteza (TGV) care se indreptau spre Lille, dar si Eurostaruri care circulau pe ruta Paris-Londra. Integral in Adevarul.

Ideea impozitarii pensiilor naste dispute in sanul puterii. Pensiile romanilor, inclusiv cele mai mici de 1.000 de lei, ar putea fi impozitate pentru a se putea reveni la vechea valoare a TVA-ului, de 19%. Asta a lasat sa se inteleaga presedintele Traian Basescu, in timpul vizitei facute sambata in comuna Doljesti, din judetul Neamt, unde a declarat ca TVA "trebuie data inapoi, jos", iar pensiile - impozitate, ca orice venit. Replicile venite de la nivelul executivului au fost insa diferite. In timp ce premierul Emil Boc nu s-a aratat incantat de idee pentru ca "impozitarea pensiilor nu acopera in totalitate cresterea TVA" si "trebuie vazute si alte masuri, care sa fie acceptate de parlament", ministrul mediului, Laszlo Borbely, a pus in discutie varianta de impozitare diferentiata, in functie de nivelul pensiei, dar din toamna. Integral pe EvZ.ro.

O noua minune a infrastructurii in Romania: autostrada intr-o banda saluta din mers autostrada suspendata si pe cea ingropata. Intr-o tara in care nu sunt decat 321 km de autostrada, sunt brevetate "inovatii" in materie de transport rutier. Dupa modelul deja brevetat in vara lui 2006, in sezonul estival 2011 va fi inaugurat un tronson de autostrada cu o singura banda pe sens. E vorba de portiunea cuprinsa intre Cernavoda si Medgidia, ultimii 51 km ramasi de construit pentru ca Autostrada Soarelui sa faca legatura intre Bucuresti si litoral. Integral in Gandul.