Republica Centrafricana: 13 morti in urma unui atac al rebelilor. Cativa dizidenti ai unei grupari rebele care a semnat un acord de pace cu guvernul din Republica Centrafricana au fost implicati intr-un schimb de focuri cu soldatii din Birao in zorii zilei de luni. Unele surse afirma faptul ca dizidentii erau suparati pentru ca nu primisera de la stat alocatiile de hrana care fac parte din acordul de pace ca urmare a dezarmarii, demobilizarii si incercarii de reintegrare a rebelilor. Tineri din Birao au format unitati de paza in urma atacurilor frecvente ale rebelilor in oras. Ei sunt inarmati de catre populatie pentru protejarea orasului si sunt sprijiniti de fortele de aparare si securitate. Atacul s-a incheiat cu o urmarire indelunga a agresorilor. Bilantul atacului este de 13 morti (dintre care un caporal si doi tineri din unitatile de paza) si zeci de raniti, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Polul Nord va ramane fara gheata in vara anului 2050. Specialistii de la Centrul de Meteorologie al Rusiei sustin ca nu va mai fi gheata in vara anului 2050 la Polul Nord. Alexander Frolov a declarat marti ca la mijlocul secolului 21 intreaga regiune Arctica inclusiv Polul Nord nu va mai fi acoperita de gheturi. Frolov a mai mentionat ca nivelul reducerii gheturilor in anul 2010 ar putea depasi recordul din anul 2007. Daca pana de curand in regiunea Arctica erau 11 milioane de kilometrii patrati de gheata acum nivelul acstora a scazut potrivit informatiilor preluate de la sateliti la 10,8 milioane de kilometrii patrati, scrie Ria Novosti.

Un nou mesaj audio emis de Al Qaeda anunta o victorie iminenta. Intr-un mesaj audio postat pe un site apartinand As-Sahab Media, Ayman Al-Zawahiri, numarul doi in ierarhia Al Qaeda le promite adeptilor sai ca victoria se apropie si ca toate aceste razboaie vor duce la o ultima batalie care se va da pentru eliberarea Ierusalimului. Totodata Al-Zawahiri a anuntat ca mujahedinii obtin victorii in lant asupra fortelor armate americane in Afganistan. Comandantul trupelor americane in Afganistan, David Petraeus, declara saptamanile trecute ca ofensiva din Marjah nu merge atat de bine precum se preconiza. Ayman al-Zawahiri a declarat in mesajul audio ca americani nu transmit corect informatiile despre acest front de lupta care ar fi mai degraba controlat de talibani, informeaza CNN.

America cere Cubei eliberarea tuturor detinutilor politici. SUA a cerut marti Cubei eliberarea tuturor detinutilor politici dupa ce presedintele parlamentului cubanez Ricardo Alarcon a anuntat ca tara sa este gata sa mai dea drumul unui val de detinuti arestati pentru convingeri politice. Totodata Alarcon a anuntat ca odata eliberati detinutii ar putea ramane in insula liberi daca asta doresc. Diplomatii americani aflati la Havana se intalnesc cu rudele actualilor detinuti politici pentru a evalua impreuna posibilitatile ca detinutii sa fie adusi in SUA dupa eliberare. Cuba a anuntat la inceputul lunii iulie ca este gata sa elibereze 52 de detinuti politici in urma unei intelegeri avute cu Spania si cu Biserica Romano-Catolica, anunta AFP.

Afganistan: Armata afgana va prelua conducerea operatiunilor de securitate in intreaga tara pana in 2014. In cadrul unei conferinte internationale s-a hotarat ca Afganistanul sa preia conducerea operatiunilor de securitate in intreaga tara pana in anul 2014 urmand sa gestioneze singuri o parte din teritoriu incepand cu sfarsitul anului 2010. Planul ambitios se bazeaza atat pe suportul oferit de 150.000 de soldati din trupele straine care ar trebui sa anihileze intre timp cartierul general al talibanilor cat si pe posibilitatea de a convinge sute de insurgenti sa renunte la lupta. Planul mai depinde si de rapiditatea cu care trupele straine vor reusi sa-i antreneze si sa-i echipeze pe colegii lor afgani. SUA planuieste sa inceapa retragerea din Afganistan in iulie 2011, anunta Reuters.