Amnesty International a cerut, miercuri Ciadului sa-l aresteze pe liderul sudanez Omar al-Bashir, care este acuzat de Curtea Penala Internationala de crime de razboi si genocid, in urma rolului pe care l-a jucat in campania de violenta timp de cinci ani in Darfur, relateaza CNN. Ciadul este obligat prin lege sa-l aresteze pe presedintele Sudanului, a declarat un reprezentant al instantei.

Curtea Penala Internatioanala a emis doua mandate de arestare pe numele lui Al-Bashir pentru rolul sau intr-o presupusa campanie de cinci ani de violenta in Darfur, provincie din vestul Sudanului. Acestea au cuprins cinci capete de acuzare, printre care se numara crime impotriva umanitatii, inclusiv omucidere, tortura si viol. De asemenea, sunt incluse si doua acuzatii de crime de razboi, pentru directionarea in mod intentionat a unor atacuri impotriva civililor si pentru jafuri.

Adaugarea acuzatiei de genocid la lista de invinuri a lui Al-Bashir ar putea prelungi durata pedepsei in cazul in care acesta va fi condamnat. El a fost reales presedinte al Sudanului in acest an, in urma unor alegeri controversate.