Amnesty International a cerut, miercuri Ciadului sa-l aresteze pe liderul sudanez Omar al-Bashir, care este acuzat de Curtea Penala Internationala de crime de razboi si genocid, in urma rolului pe care l-a jucat in campania de violenta timp de cinci ani in Darfur, relateaza CNN. Ciadul este obligat prin lege sa-l aresteze pe presedintele Sudanului, a declarat un reprezentant al instantei. Curtea Penala Internatioanala a emis doua mandate de arestare pe numele lui Al-Bashir pentru rolul sau intr-o presupusa campanie de cinci ani de violenta in Darfur, provincie din vestul Sudanului. Acestea au cuprins cinci capete de acuzare, printre care se numara crime impotriva umanitatii, inclusiv omucidere, tortura si viol.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Venezuela a rupt relatiile diplomatice cu statul vecin Columbia. Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez a declarat, joi ca guvernul sau a rupt relatiile diplomatice cu Columbia, informeaza AFP. Decizia sa vine dupa ce guvernul columbian a acuzat Venezuela ca ar ascunde si proteja liderii gruparii rebele FARC. Chavez sustine ca sub conducerea presedintelelui Alvaro Uribe, Columbia s-a izolat si a devenit "agresiva si violenta".Venezuela a respins acuzatiile Columbiei si a anuntat ca decizia de a rupe "orice legatura cu statul vecin" s-a bazat pe "demnitate" in fata acuzatiilor. Chavez a declarat ca liderul columbian este responsabil de racirea relatiilor dintre cele doua state. "Uribe este capabil sa comande construirea unei tabare false pe partea venezueleana pentru a provoca un razboi", a declarat Chavez.

Oamenii de stiinta au descoperit cele mai mari molecule vazute vreodata in spatiu intr-un nor de praf spatial care inconjoara o stea, relateaza BBC. Aceste molecule de carbon in forma de minge de fotbal au fost descoperite pe Terra acum 25 de ani atunci cand au fost create intr-un laborator si reprezinta "al treilea tip de carbon" - primele doua fiind grafitul si diamantul. Pentru aceasta descoperire, Harold Kroto, Richard Smalley si Robert Curl au primit Premiul Nobel pentru Chimie in 1996.

Un cuplu americano-britanic a recunoscut ca a mintit in privinta alcatuirii unei liste de 15 persoane care "merita sa moara". Un barbat american si nevasta sa britanica au recunoscut ca au mintit in privinta unei liste de 15 persoane pe care ii aveau in vizor pentru a fi omorati, relateaza Sky News. Paul Rockwood, convertit la religia musulmana, si nevasta sa Nadia au adunat intr-o lista numele persoanelor pe care le considerau a fi anti-musulmane si care au vatamat civili musulmani si care "merita sa moara". Cei doi a pledat vinovat atunci cand s-au aflat in fata tribunalului din Anchorage, admitand ca i-au mintit pe anchetatorii federali in privinta listei pe care se presupunea ca au alcatuit-o.

Coreea de Nord a condamnat, joi exercitiile militare americano-sud-coreene, considerandu-le un pericol pentru regiune si a apreciat noile actiuni ale SUA ca fiind "ostile", indemnand Washingtonul sa se concentreze asupra problemelor reale, in schimbul relansarii negocierilor referitoare la armele nucleare, informeaza Reuters. Comentariile unui diplomat nord-coreean au venit la o zi dupa ce SUA au anuntat sanctiuni impotriva regimului nordic si au dezvaluit planurile sale militare cu Seulul. "Aceasta actiune este o amenintare grava atat pentru pacea si stabilitatea din peninsula coreeana, cat si pentru cea din regiune", a declarat un membru al delegatiei Coreei de Nord.

Un deputat german propune taxa pe obezitate. Persoanele supraponderale ar trebui sa plateasca impozite mai mari pentru a acoperi costurile suplimentare pe care le creeaza sistemului de asistenta medicala, sustine deputatul german, Marco Wanderwitz, informeaza The Telegraph. Potrivit cotidianului Bild, in Germania, costurile tratamentelor pentru boli asociate cu obezitatea se ridica la aproximativ 17 miliarde de euro anual. "Ne putem intreba daca costurile imense ale asigurarilor de sanatate care, de exemplu, provin din consumul excesiv de alimente, pot fi permanent platite din sistemul de sanatate. Consider ca este rezonabil ca oamenii care traiesc cu buna stiinta o viata nesanatoasa sa-si asume responsabilitatea pentru asta in sens financiar", a declarat Marco Wanderwitz, reprezentant al miscarii de tineret a CDU.

Cea mai tare bere din lume, vanduta in animale impaiate. Producatorul scotian de bere BrewDog lanseaza pe piata "The End Of History", un nou tip de bere foarte tare, care are totodata un recipient cel putin inedit - corpuri de animale moarte. Activistii pentru drepturile animalelor au condamnat deja ideea berarilor scotieni, pe care o considera o "tactica ieftina de marketing", relateaza Daily Telegraph. Douasprezece sticle de bere The End Of History au fost deja produse, acestea fiind ambalate in corpurile impaiate a sapte hermeline, patru veverite si a unui iepure de camp.