Natiunile Unite au retras Insulele Galapagos de pe lista de patrimoniu mondial a locurilor aflate in pericol, citand eforturile Ecuadorului de a proteja biodiversitatea unica a arhipelagului, informeaza The Guardian.

In cadrul comisiei de patrimoniu mondial a UNESCO au fost 15 voturi pro pentru a scoate arhipelagul de pe lista locurilor aflate in pericol din cauza amenintarilor legate de mediu.

"Este important sa recunoastem eforturile depuse de guvernul din Ecuador pentru a prezerva acest patrimoniu", a declarat Luiz Fernando de Almeida, liderul delegatiei braziliene, care a propus aceasta motiune la intalnirea din Brasilia.

Lantul de aproape 1.000 de kilometri de insule vulcanice din largul coastelor Ecuadorului ofera adapost unor specii pe cale de disparitie, cum ar fi broastele testoase gigantice. Populatia umana permanenta care s-a dublat si a ajuns la aproape 30.000 de locuitori in ultima decada, impreuna cu aproape 190.000 de turisti care viziteaza insulele anual, au declansat ingrijorari legate de poluare, deversari de combustibil si braconaj.