​China se opune sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana Iranului, din cauza controversatului sau program nuclear si anunta ca va sprijini eforturile Teheranului de a se intoarce la masa negocierilor, informeaza Fox News. Reprezentantii Chinei au declarat ca dialogul si mijloacele diplomatice sunt cel mai bun mod de a rezolva problema "nucleara" a Iranului, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Chinei, Jiang Yu, reafirmand pozitia statului chinez pe site-ul ministerului.

"China nu este de acord cu sanctiunile unilaterale ale UE impotriva Iranului", a declarat Jiang. China a facut o obiectie similara atunci cand Statele Unite au impus asupra Teheranului propriile sanctiuni. Cu toate acestea, atat SUA, cat si alte state continua sa puna presiune pe China pentru luarea unei pozitii puternice impotriva Iranului. China are nevoie de energie si detine investitii majore in Iran, iar pozitia sa in calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate ii permite sa conteste sanctiunile suplimentare din partea ONU pe aceasta tema.

Uniunea Europeana si Canada au adoptat noi sanctiuni impotriva Iranului, luni, care fac referire la comertul extern, sectorul bancar si al energiei. Ministrii europeni de externe au aprobat o serie de noi restrictii pentru Iran, care depasesc sanctiunile ONU hotarate luna trecuta. Printre noile sanctiuni se numara interzicerea afacerilor cu bancile si companiile de asigurari iraniene. La scurt timp dupa anuntarea masurilor, Iranul a declarat ca este pregatit sa se intoarca neconditionat la masa negocierilor.

Inalti oficiali americani au declarat, joi, ca vor merge in China, Japonia, Coreea de Sud si Emiratele Arabe Unite sa ceara respectarea celei de-a patra runde de sanctiuni impuse Iranului.