Aproximativ 10.000 de atleti homosexuali si lesbiene din intreaga lume sunt asteptati in orasul german Koln, sambata pentru a participa la Competitia Atletica Gay Games 2010. Concurenti din peste 70 de tari vor lua parte la o serie de evenimente, care includ meciuri de fotbal sau dans, relateaza The Guardian. Un program cultural, desfasurat in cadrul competitiei include expozitii de arta, concerte si proiectii de film.

Multi dintre participanti au adoptat identitati false, din cauza temerilor ca vor fi persecutati. "Vrem sa demonstam ca excluderea homosexualilor si lesbienelor, mai ales in lumea sportiva, trebuie sa inceteze", a declarat Thorsten Moeck, reprezentant al comitetului de organizare.

In timp ce majoritatea participantilor provin din Germania si SUA, pe lista tarilor reprezentate apar si Sri Lanka, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Mexic sau Zimbabwe. Moeck a declarat ca pentru sportivii ale caror identitati au fost tinute secrete in mod deliberat, competitia Gay Games este "oportunitate unica".

Competitia Gay Games a avut loc pentru prima data in San Francisco in 1982 si are loc la fiecare patru ani. Fondatorul sau a fost sportivul Tom Waddell, care a murit de SIDA in 1987. Gimnastul australian Matthew Mitcham, care a castigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, in 2008 va deschide evenimentul.