Povestea disparitiei dosarului de cadre al lui Ion Iliescu. Dosarul de cadre al fostului presedinte "a fost scos si ascuns" din Arhivele Nationale. Concluzia este oficiala, inscrisa intr-un raport intern al institutiei, care identifica si responsabilitatile. Nu a disparut in zilele fierbinti ale lui decembrie 1989. Nu a fost sustras din arhiva nici macar in cei zece ani in care pro tagonistul a fost sef al statului. Dosarul de cadre al lui Ion Iliescu a supravietuit alaturi de alte dosare din fondul CC al PCR pana in 2006 cel putin, dupa care pur si simplu a disparut de la Serviciul de Arhive Contemporane a Arhivelor Nationale. Integral pe EvZ.ro.

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

Lupte intre asfaltatori pentru un contract de 120 de milioane de euro. Licitatia Primariei Cluj-Napoca pentru desemnarea unei firme care sa se ocupe de lucrarile de reparatii ale drumurilor a fost anulata de catre Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). Suma pusa la bataie este considerabila: 120 de milioane de euro. La licitatia electronica de pe 17 mai, contractul a fost adjudecat de consortiul de firme Diferit SRL si Kiat SRL. Kiat Group SRL care il are ca actionar cu 30% pe Tamer Atalay, a mai derulat numeroase contracte cu Primaria Cluj-Napoca, cel mai banos fiind de 30 de milioane de lei pentru amenajarea unor locuri de joaca si de 950.000 de euro, fara licitatie, pentru asfaltarea Bulevardului Dorobantilor. Integral pe EvZ.ro.

Elicopterele prezidentiale, scoase la inchiriere. Pentru a-si acoperi o parte din cheltuieli, Ministerul Administratiei si Internelor are de gand sa puna la dispozitia persoanelor cu bani cele zece aparate de zbor pe care le detine. Ca sa-si amortizeze costurile legate de antrenarea pilotilor si repararea aparatelor, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) vrea sa inchirieze cele sase elicoptere grele si cele patru elicoptere usoare. Integral pe EvZ.ro.

Mama de 240 de kilograme a murit plimbata intre trei spitale. Salvarea a adus-o la spitalul din Caracal, de unde a fost trimisa la spitalul din Slatina, care a retrimis-o la Craiova - unde a murit la scurt timp. Pacienta avea 24 de ani si nascuse anul acesta o fetita de 2,9 kg. Plimbata intre trei spitale, femeia de 240 de kilograme, devenita mama acum sase luni, a murit duminica dimineata, la Craiova. Potrivit medicilor, Victoria Lacatusu de 24 de ani, din comuna Draghiceni judetul Olt, a murit duminica dimineata, in jurul orei 5, la Spitalul Judetean din Craiova, in urma unui stop cardio-respirator. Sora ei, Cristina Sosoiu, a declarat pentru Gandul ca Victoria nu se simtea bine inca de joi.

De ce foarte multi romani cred ca soarele se invarte in jurul pamantului. Utilizand metoda interviului fata in fata pe baza unui chestionar similar celui folosit de Comisia Europeana in realizarea eurobarometrelor, cercetatorii au descoperit, printre altele, ca 42% dintre respondenti cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului sau ca 35% dintre ei cred ca virusul HIV poate fi luat daca beau apa dupa o persoana infectata. Rezultatele studiului nu l-au nedumerit pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, care a declarat pentru Gandul ca "intuia" situatia si stie si cauza - sistemul de invatamant.

Satul copiilor cu parinti de imprumut. In satul Murani de langa Timisoara, cu 480 de locuitori, cea mai raspandita profesie este cea de parinte. Multi localnici au devenit in ultimii ani asistenti maternali, renuntand astfel la agricultura de subzistenta sau la munca la negru pe la diferiti patroni. Majoritatea proprietatilor din Murani sunt ingrijite, semn ca apartin unor oameni gospodari. De altfel, 100 de copii se afla in acest moment in grija unor familii din aceasta localitate. Unul dintre criteriile de baza ale meseriei de asistent maternal este sa ai conditii optime pentru cresterea unui copil. Datele oficiale arata ca majoritatea asistentilor maternali din sat au centrala termica si fosa septica in locuintele lor. Integral in Romania Libera.

Cum arata "dosarul" de revolutionar al unei fete de 18 ani. Maria Paula Erizanu are deja, la doar 18 ani, o revolutie in CV. Ea, impreuna cu mii de alti liceeni din Chisinau, a participat la protestele anticomuniste din 5-9 aprilie 2009 soldate cu 4 morti si sute de raniti. Marturiile tulburatoare ale acestei pustoaice curajoase au aparut de curand la Editura Cartier sub titlul "Aceasta e prima mea revolutie. Furati-mi-o!". In timp ce in Romania aproape jumatate de populatie il regreta pe Ceausescu, o lectie socanta de patriotism ne este "predata" de o adolescenta din Chisinau. "Amintirile" ei din revolutie au fost publicate pe cand avea doar 17 ani, mai intai ca un articol, iar acum au fost adunate intr-o carte in trei limbi, romana, engleza si franceza, pentru ca si tinerii de prin "tarile calde" sa le poata citi, scrie Romania Libera.

Profesorilor le-au scazut salariile, dar nu si in cartile de munca. Salariile cadrelor didactice au fost taiate cu 25%, dar in cartile de munca nu este mentionata reducerea veniturilor. Dascalii pierd la pensie, dar din acte nu se constata acest lucru. Oficialii Ministerului Educatiei refuza sa comenteze neoperarea in cartile de munca ale modificarilor dispuse de Guvern. In situatia cadrelor didactice s-ar putea regasi si angajati din sectorul bugetar. Executivul ar putea sa astepte decizia forurilor internationale pentru a opera in cartile de munca ale bugetarilor. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant da in judecata Guvernul pentru neplata in avans a salariilor pe concediu, conform contractului colectiv de munca. Integral in Puterea.