Cum va arata economia anul viitor? Vom iesi din recesiune? In 2011, Romania ar putea iesi din recesiune numai daca se continua reducerile cheltuielilor din sectorul de stat si daca vom atrage cat mai multi bani din afara. Foarte multi de "daca" sunt inclusi in ecuatia care ne-ar putea duce anul viitor economia de pe minus pe plus, plan anuntat deja de autoritati. Romania a ratat si aici startul dupa ce toate tarile din jurul nostru au iesit sau vor iesi din recesiune in 2010. Specialistii de la Finante, impreuna cu expertii Fondului Monetar International, au ajuns la concluzia ca anul viitor economia va creste cu un procent cuprins intre 1,5 si 2%, asa cum a anuntat, luni, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. El a adaugat ca bugetul pe 2011 va fi construit pe aceasta crestere a PIB, pe un deficit bugetar de 4,4%, un deficit de cont curent de 5% si o inflatie de 3% plus/ minus un punct procentual, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cine conduce in clasamentul celor mai buni soferi din Europa: romanii se vad pe locul doi in tara cu cele mai nesigure sosele. Romanii se omoara pe capete in trafic, media accidentelor mortale survenite surclasand net media UE, potrivit datelor cuprinse in European Road Statistics 2009 si unui studiu comparativ IRES, furnizate ziarului Gandul. Cu toate acestea, romanii sustin despre ei insisi ca sunt soferi foarte buni si spun ca doar nemtii ii pot intrece in acest clasament. Romanii se simt in nesiguranta pe soselele lor (65 la suta declara acest lucru). Spre comparatie, doar 24 la suta dintre europeni spun ca resimt nesiguranta pe soselele lor. Potrivit datelor cuprinse in European Road Statistics 2009, Romania se plaseaza pe ultimul loc in randul tarilor Uniunii Europene, privind reducerea numarului de decese survenite in urma accidentelor rutiere, anunta Gandul.

Academia de cersit de la Tandarei. Cum a reusit o retea din Romania sa ii jefuiasca sistematic pe englezi. Traficantii de cersetori din Tandarei au "populat" orasul cu cetati de sute de mii de euro, ridicate din cersetoria in Marea Britanie. Clanurile Radu, Dragusin si Schian "si-au ridicat in cartierul Strachina cate trei-patru palate. Castelele sunt goale, tiganii preferand sa locuiasca claie peste gramada in cocioabe fara utilitati. Traficul cu cersetori catre Marea Britanie a adus milioane de euro in buzunarele celor trei clanuri din Tandarei care au pus la cale afacerea: in intervalul 2006-2009, in oras au aparut palate peste palate. "Cand am fost numit seful Politiei Tandarei, anul trecut, erau deja construite", a spus inspectorul Sebastian Savu, informeaza Adevarul.

Romanii fericiti de pe plaja de la Vadu. La vreo 20 kilometri mai sus de Navodari, pe o fasie intinsa de plaja, unde nu exista curent, apa potabila, statii de amplificare si nici restaurante sau pensiuni, am intalnit zeci de romani fericiti. Si pentru ca locul trebuia sa poarte un nume, i s-a spus Vadu. Drumul catre satul Vadu din comuna Corbu este prost, dar asta e o regula in Romania. Iar autoritatile, in loc sa stea deoparte, mai mult ii incurca pe turistii care vin exclusiv pentru "marea in sine, sa se uite pe cer sa vada Soarele, marea, stelele". Ei spun ca "aici nu sunt revolutionari, rockeri sau tineri antisistem, cum se intampla odata cu cei care mergeau in Vama". Ca sa ajungi intr-o comunitate unde cel mai apropiat vecin de cort este la 30-40 de metri, trebuie sa urci de la Navodari pe drumul care duce la Tulcea. La zece minute de mers cu masina, la iesirea din Corbu, faci dreapta pe un drum ingust si, dupa vreo zece kilometri, intri in Vadu, sat fara pensiuni, buticuri sau magazine. De altfel, nici un turist nu se aprovizioneaza de aici, alimentele se iau din supermarketurile de la Constanta, iar apa potabila se aduce de la Corbu, unde exista un izvor natural, scrie Romania Libera.

Membru al Consiliului de Brand, condamnat definitiv la inchisoare. Un membru al Consiliului de Brand, formatiune ce reuneste reprezentanti ai asociatiilor patronale din turism si ai ministerului de resort, este condamnat definitiv pentru deturnare de fonduri. Este vorba despre presedintele de onoare al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) Maria Stoian, fost presedinte executiv al organizatiei. Maria Stoian sau Marilena Stoian, cum se regaseste in anumite documente, are in cazierul judiciar inscrisa o condamnare definitiva, dar nu cu executare, ci cu suspendarea executarii pedepsei, de 3 ani de inchisoare. Sentinta a fost pronuntata, pe 2 februarie, de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un dosar instrumentat in urma cu aproape cinci ani de procurorii anticoruptie, anunta Puterea.

Basarabia se uneste zilnic cu Romania, sub privirile speriate al coanei Europa. Majoritatea basarabenilor nu sustin unirea cu Romania, dar l-au sprijinit pe Traian Basescu, intrat in competitie ca favorit la prezidentialele din 2009, prin simplul fapt ca a simplificat obtinerea cetateniei romane. Povestea vizelor si a acordarii cetateniei romane seamana cu o superproductie cinematografica costisitoare, cel putin ca imagine, al carei rezultat este un film politist prost, vazut ca horror dinspre Chisinau sau UE. Dupa vizita oficiala la Chisinau a lui Basescu, din ianuarie 2007, regimul Voronin acuza Bucurestiul de "politica duplicitara" si "amestec in treburile interne", pe motiv ca s-a exagerat numarul cererilor de acordare a cetateniei romane depuse de basarabeni. Culmea e ca Voronin se afla in plin razboi geopolitic cu Federatia Rusa, iar politologul rus Pavel Bukarski n-a pierdut prilejul sa-l avertizeze ca va plati scump alianta comunistilor nationalisti cu formatiunile politice antirusesti. Voronin a reprezentat expresia celui mai agresiv si vulgar nationalism moldovenesc, care s-a opus in aceeasi masura controlului rusesc, cit si "neo-imperialismului" romanesc, informeaza Academia Catavencu.

Cum a facut Udrea brand-ul national cu o firma care nu se pricepe la asta. Deci avem brand national. Aproape ar fi putut fi bine, daca Udrea ar fi angajat pentru asta o firma care se pricepe. Adica una care face branding si numai branding, cu experienta adevarata in domeniu. Dar n-a facut-o. Si asa am ajuns de risul curcilor, cu un logo luat de pe Internet si vindut noua cu o gramada de bani. Culmea, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost avertizat inca din faza de licitatie de unul dintre participanti de faptul ca THR/TNS (cei care au cistigat adica) n-au ce cauta la licitatie pentru ca nu sint firma specializata. "Si ce daca, ba?" au zis ai nostri si au mers mai departe. D-aia am ajuns acum sa ne distram cu "gradina Carpatilor" si o frunza, scrie Kamikaze.

Bisericile din lemn dispar pe motiv de criza. Un proiect de reabilitare a 60 de lacasuri de cult din lemn, care fac parte din patrimoniul national, s-a impotmolit din cauza faptului ca guvernul nu a mai alocat fondurile necesare. Un proiect prin care specialisti in domeniu doreau sa salveze de la disparitie 60 de biserici de lemn din patru judete transilvanene este blocat din cauza ca guvernul nu a mai virat Fundatiei "Dala" cei aproximativ 890.000 de euro promisi de Ministerul Dezvoltarii si Turismului. Pentru multe dintre aceste biserici, monumente arhitectonice de categoria A datand din secolele XVII-XVIII, inca o iarna grea si o vara ploioasa echivaleaza cu distrugerea lor in totalitate, anunta EVZ.

Cum suspenda statul pe banda rulanta ajutoarele sociale ale saracilor "fictivi". PLUS: Topul sectoarelor din Bucuresti cu cei mai multi asistati social. Peste 80 de dosare de ajutoare sociale acordate de catre autoritatile locale din cele sase sectoare ale Capitalei au fost anulate, in acest an, din cauza unor nereguli, iar alte 71 au fost suspendate de la plata, a anuntat, marti, Prefectura Capitalei. In urma verificarilor efectuate, in perioada mai-iulie, de catre comisia mixta de specialitate din cadrul ITM Bucuresti atat in dosarele de asigurare a venitului minim garantat de la Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cadrul primariilor de sector, cat si la domiciului beneficiarilor, au rezultat mai multe neconcordante, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii Capitalei remis marti, informeaza Gandul.

62 de orase si comune ar putea intra in Zona Metropolitana Bucuresti. Deputatul PDL Vasile Gherasim, fost primar al Sectorului 1, sustine un proiect de lege care va decide infiintarea Zonei Metropolitane Bucuresti. Din aceasta regiune administrativa vor face parte 62 de localitati. Zona Metropolitana Bucuresti (ZMB) ar urma sa includa cele sase sectoare ale Municipiului Bucuresti, precum si cateva zeci de orase si comune adiacente, situate in judetele Ilfov, Dambovita, Giurgiu si Calarasi. Limita de nord a ZMB va fi reprezentata de Peris, Ciolpani si Gruiu, comunele cele mai sudice vor fi Calugareni si Comana, limita de vest va fi la Bolintin Vale iar limita de est va fi la Belciugatele si Fundulea, scrie Adevarul.

Munca la negru pe banii primariei Sectorului 2. Una dintre firmele care lucreaza la reabilitarea termica a blocurilor din sectorul 2 al Capitalei foloseste angajati la negru, pe care, de altfel, nu i-a mai platit de doua luni. Acuzatia vine chiar din partea muncitorilor, adusi din toata tara, care spun ca au ajuns sa doarma in uscatoarele blocurilor si sa fie hraniti de locatarii milosi. Conflictul dintre muncitori si firma care i-a angajat se desfasoara, culmea, chiar langa Primaria Sectorului 2, cea care plateste lucrarile de reabilitare. Blocul 60 C, de pe strada Mihai Bravu nr.4, este situat peste drum de sediul institutiei conduse de Neculai Ontanu. Reabilitarea termica a acestui imobil, alaturi de alte 31 de blocuri, a fost castigata de catre firma Rom Service Construct. Lucrarea a inceput acum trei luni cu 27 de muncitori adusi din toata tara. "La inceput, totul a fost asa cum ni s-a promis: cazare asigurata la un camin, plata la doua saptamani, mancare, cate 60-70 de lei pe zi si cate un pachet de tigari. Atunci, ni s-a promis de catre patron ca o sa ne faca si contracte, legal, cu carte de munca", povesteste un muncitor, Tase N., zidar, anunta Romania Libera.