Agentia britanica pentru Standarde Alimentare (FSA) a declansat o ancheta in Marea Britanie, dupa ce s-a constat ca in lantul alimentar au patruns mai multe cantitati de carne, provenind de la un urmas al unei vaci clonate, relateaza The Telegraph. FSA a declarat ca ar putea exista persoane care sa fi consumat astfel de produse din carne, dar a subliniat ca nu exista dovezi in privinta vreunui risc, care ar pune in pericol sanatatea consumatorului.

Reprezentanti ai agentiei au declarat ca luna trecuta au impiedicat patrunderea altor cantitati de carne, ce provin de la o vita clonata in lantul alimentar britanic si au infirmat zvonurile potrivit carora lapte provenind de la vaci clonate sau de la urmasii clonelor s-ar comercializa in magazinele alimentare.

Ancheta desfasurata, in prezent, de FSA a fost lansata dupa ce un fermier britanic a recunoscut ca a trimis in productie lapte provenind de la urmasul unei vaci clonate.

Potrivit legislatiei europeane, produsele alimentare, inclusiv laptele produs de la animale clonate trebuie sa treaca printr-o serie de teste de evaluare a sigurantei si sa primeasca autorizatie speciala inainte de a fi comercializate. FSA a declarat ca nicio autorizatie nu a fost solicitata pana in prezent, insa a recunoscut ca nu stie exact cati embrioni de la animale clonate au fost importate in Marea Britanie.

Directorul executiv al FSA, Tim Smith a insistat ca nu exista riscuri pentru sanatate asociate cu consumul de carne sau de lapte de consum de la urmasii de vaci clonate.

Hugh Pennington, profesor de microbiologie la Universitatea din Aberdeen, a declarat ca produsele provenite de la animale clonate nu reprezenta riscuri pentru sanatate.