Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta le-a ordonat pompierilor sa isi intensifice eforturile duminica pentru a stinge incendiile care ameninta un centru de cercetare nucleara din muntii Ural, scrie AFP.

Incendii de padure devastatoare in centrul RusieiFoto: Reuters

Ministrul Serghei Shoigu le-a recomandat oficialilor din regiune ca echipele de pompieri sa lucreze toata noaptea pentru ca centrul nuclear de la Snezhinsk sa nu fie afectat de flacari.

Conform CNN, care citeaza media de stat, aproximativ 270 de noi incendii au izbucnit in ulimele 24 de ore in Rusia. Ministerul pentru Situatii de Urgenta a afirmat ca 276 de focuri au fost stinse, in timp ce 554 continua sa arda pe o suprafata de peste 190.000 de hectare.

Incendiile din Rusia au ucis pana acum 52 de persoane, mai multe zeci fiind spitalizate. Moscova este acoperita de smog, iar mai multe zboruri nu au putut pleca de pe aeroportul Domodedovo din capitala din cauza vizibilitatii reduse.

Moscovitii sufera din cauza fumului

Moscovitii sufera din cauza fumului

Foto: Reuters

Moscova a fost invaluita vineri dimineata de o perdea densa de fum, care se intensifica in mod constant. Concentratia de substante nocive in aerul respirabil a depasit de patru ori nivelul normal. Smogul a ingreunat nu numai circulatia rutiera, dar si activitatea aeroporturilor, nevoite sa anuleze o serie de curse. Pe strazile Moscovei oamenii sufera din cauza fumului care a patruns inclusiv in subteranele metrolului. Pretutindeni in Moscova se distribuie masti de protectie si au fost amenajate aproape 100 de puncte de prim ajutor medical.

Ministerul roman al Afacerilor Externe le recomanda persoanelor care au afectiuni respiratorii sa evite, daca este posibil, deplasarile la Moscova in zilele urmatoare, in contextul persistentei incendiilor si cresterii gradului de poluare in aer in capitala Rusiei. Avertismentul se adreseaza mai ales persoanelor care sufera de astm, bronsita si alte afectiuni similare, informeaza Agerpres.

La inceputul saptamanii trecute, ministerul rus pentru situatii de urgenta a deplasat in regiunea Nijni Novgorod, in perimetrul orasului Sarov, unde se afla unul dintre centrele de cercetari atomice, forte suplimentare pentru a lupta impotriva incendiilor. In acel moment existau 246 focare de incendiu, pe o suprafata de 121.000 de hectare, iar autoritatile au dat de inteles ca, in anumite zone, flacarile au scapat de sub control.