Numarul mortilor dupa alunecarile de teren din China a ajuns la 337. Bilantul victimelor produse de alunecarile de teren din nord-vestul Chinei a ajuns la 337 de morti, conform agentiei de stat Xinhua. 1.148 de oameni sunt dati disparuti, relateaza aceeasi sursa, citand departamentul afacerilor civile din provincia Gansu. In dupa-amiaza zilei de duminica, premierul Wen Jiabao a sosit in zona montana afectata, alaturi de alti oficiali guvernamentali, pentru a evalua pagubele. Acesta le-a spus echipelor de salvare sa lucreze repede pentru recuperarea supravietuitorilor si a insistat pentru repunerea rapida in functiune a retelelor electrice si pentru reluarea traficului in zona, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

O vaduva insarcinata acuzata de adulter a fost executata de catre talibani. Talibanii au executat o femeie vaduva insarcinata, pe care au acuzat-o de adulter, in vestul Afganistanului, conform unor afirmatii venite luni din partea oficialilor locali. Sanam Gul, in varsta de 47 de ani, a fost condamnata de un tribunal improvizat condus de liderul taliban Mullah Abdul Hakim, primind 200 de lovituri de bici ianinte de a fi impuscata in cap, scrie CNN. ISAF a condamnat uciderea femeii, un oficial al fortelor aliate declarand ca "aceasta brutalitate tragica reprezinta un exemplu al justitiei talibane. Poporul din Afganistan nu isi doreste asa ceva. Oamenii vor pace si libertate, iar noi vom contribui la obtinerea acestora".

Stephen Hawking: Omenirea va trebui sa parasesca Pamantul pentru a nu disparea. Omul de stiinta britanic Stephen Hawking a avertizat luni ca singura sansa de supravietuire pe termen lung pe care o are omenirea este colonizarea spatiului, deoarece Pamantul va ramane fara resurse, scrie AFP. "Sigura noastra sansa este sa nu ramanem legati de o singura planeta, ci sa ne raspandim in spatiu", a afirmat Hawking, adaugand ca omenirea se va confrunta cu tot mai multe situatii dificile care o vor duce in pragul dezastrului, dand exemplu criza rachetelor din Cuba, din 1962. Celebrul om de stiinta a prognozat ca omul ar putea sa nu treaca peste pragul secolului urmator in cazul in care nu va coloniza spatiul cosmic.

Marturisirea detinutului de la Guantanamo Omar Khadr va putea fi folosita in procesul impotriva sa. Un judecator militar american a hotarat luni ca marturisirea prizonierului canadian Omar Khadr, facuta in fata interogatorilor, poate fi folosita drept dovada impotriva acestuia in procesul pentru crima si conspiratie la terorism desfasurat la Guantanamo Bay. Avocatii lui Khadr au sustinut ca declaratiile clientului lor fusesera obtinute ilegal, prin tortura si cruzime, si au solicitat ca tribunalul american pentru crime de razboi sa nu le ia in considerare. Omar Khadr a fost capturat in Afganistan la varsta de 15 ani intr-o presupusa baza al-Qaeda si este judecat pentru uciderea unui soldat american cu o grenada, scrie Reuters.

Mahmud Abbas a stabilit conditiile pentru reluarea convorbirilor directe cu Israelul. Presedintele palestinian Mahmud Abbas a declarat luni ca este pregatit sa reia convorbirile directe de pace cu Israelul, insa doar cu conditia incetarii construirii de noi asezari evreiesti, conform solicitarilor Cvartetului pentru pacea in Orientul Mijlociu, grup format din SUA, ONU, Uniunea Europeana si Rusia. In martie, Cvartetul le-a cerut autoritatilor israeliene sa inceteze toate proiectele de constructii din Cisiordania si Ierusalimul de Est, insa Israelul a respins imediat aceste masuri, considerandu-le daunatoare pentru procesul de pace, scrie AFP.

Un fost presedinte mexican sustine legalizarea drogurilor. Vicente Fox, fostul conducator mexican care a fost un aliat cheie al Statelor Unite in razboiul impotriva drogurilor, a declarat ca sustine legalizarea stupefiantelor, deoarece politica prohibitiei nu da roade. "Legalizarea nu inseamna ca drogurile sunt bune, insa trebuie sa privim acest lucru ca pe o strategie de a distruge sistemul economic prin care cartelurile obtin profituri imense", a scris Fox in acest weekend. Integral pe Reuters.