Cum am cucerit Spania in 10 ani. Romanii au devenit cei mai numerosi imigranti din statul iberic, dupa ce multi latino-americani si nord-africani au fugit din calea crizei. Vantul crizei sufla puternic si peste Peninsula Iberica, insa tot e mai bine decat acasa, par sa-si fi spus romanii plecati sa-si gaseasca un rost acolo. Impinsi de saracie si de lipsa de perspective din tara, multi dintre ei si-au intemeiat acolo familii, si-au ridicat case si vor sa le ocroteasca si pe "vreme rea". O parte au avut ganduri sa se intoarca in tara, insa au fost tinuti in loc de birocratia romaneasca, de salariile mici si de locurile de munca putine. Integral pe EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Solutia antiexpirare a Romaniei: fondurile europene. "Romania expirata" s-ar putea reabilita cu ajutorul celor circa 30 de miliarde de euro pe care ii poate lua de la UE, daca ar scapa de coruptie. In judetul Ilfov, lucrarile de modernizare si constructie a drumurilor sunt in toi. In pofida crizei in care se cufunda economia Romaniei, in 11 localitati din judet utilajele functioneaza de zor. De unde au bani autoritatile locale sa sustina investitiile? Raspunsul este pe cat de simplu la prima vedere, pe atat de complicat cand vine vorba sa fie pus in practica: fondurile europene. Integral pe EVZ.

Noua lege a educatiei, veche de noua decenii. Nu doar politicienii de azi viseaza la o scoala complet reformata, cu discipline adaptate la nevoile elevilor si altfel de examene. Se gandeau la asta si "inaintasii" lor din 1928. Aplecarea catre educatie civica si morala, introducerea educatiei sexuale in scoli, clase speciale pentru copiii supradotati si chiar formarea unor consortii scolare, ore de religie predate la gimnaziu de catre profesorii de istorie sunt cateva dintre masurile care se dovedesc actuale si la inceputul secolului al XXI-lea. Integral pe EVZ.

Jumatate dintre autorii de accidente grave scapa de puscarie. In Romania, multi autori de accidente grave scapa de puscarie, dupa ce judecatorii decid sa le dea pedepse cu suspendare. Potrivit politistilor, anul trecut, 2700 de persoane au decedat in accidente rutiere. Alte cateva mii de oameni au suferit leziuni grave sau au ramas infirmi in astfel de accidente. Statisticile arata ca, de multe ori, autorii unor astfel de accidente scapa fara sa execute pedepse cu inchisoarea, unii alegandu-se doar cu amenda in baza deja celebrului articol 18 indice1, care vorbeste de inexistenta pericolului social in cazul lasarii in libertate a faptuitorului. Integral in Gandul.

Dacia si Nokia tin Romania in miscare. In prima jumatate a anului, Romania a exportat masini si echipamente de transport in valoare de 7,3 miliarde de euro. Peste jumatate din vanzarile Romaniei in strainatate sunt facute de industrie. Automobile Dacia si companiile producatoare de masini si echipamente de transport continua sa tina sus exporturile Romaniei: in prima jumatate de an, am livrat in strainatate masini si echipamente de transport in valoare de 7,3 miliarde de euro, adica 43,2% din exporturile totale de 17,1 miliarde de euro, arata datele statistice oficiale. Integral in Gandul.

Cei trei care au salvat astronomia romaneasca. In 1991, cand Institutul de Astronomie al Academiei scotea la mezat un post de astronom asistent, Ovidiu Vaduvescu credea ca l-a apucat pe Dumnezeu de-un picior. Facuse facultatea de matematica cu acest vis in cap. Realitatea l-a adus cu picioarele pe pamant: "Vreme de 6 ani am fost astronom in Romania unde am terminat un doctorat in astronomie insa din pacate salariul meu "academic" nu a depasit niciodata echivalentul a 50 de euro pe luna. Satul sa mai stau in chirie in gazda, de viata din ce in ce mai scumpa, de lipsa totala de investitii pentru stiinta-(n.r. Academia Romana opereaza cu doua telescoape minuscule vechi de peste 50 de ani), in 1997 am emigrat in Canada cu numai vreo 2000 de dolari in buzunar insa cu o educatie solida in cap si un vis pentru o viata mai buna". Integral in Romania Libera.

860.000 de euro, pretul politic al unui drum? Un consortiu care includea firma Delta ACM, apropiata PDL, a obtinut un contract de reabilitare a unui drum national, desi solicitase un pret cu 16 milioane euro mai mare decat primul clasat la licitatie. Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova (DRDP Craiova), subordonata Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), a acordat licitatia pentru modernizarea a 188 de kilometri din drumul national DN 67B Scoarta-Pitesti asocierii Strabag-Delta ACM 93-C&I Euroconstruct SRL, desi oferta acestei firme era cu 16 milioane de euro, respectiv cu 20%, mai scumpa decat oferta primului clasat, compania Romstrade. Integral in Romania Libera.

Seful de la sindicat, bugetarul fara nici o grija. Mii de angajati isi vor pierde posturile in urma restructurarilor anuntate de guvern in sistemul public, dar liderii de sindicat stau linistiti: legea ii protejeaza, indiferent de rezultatele profesionale. Guvernul anunta evaluari si restructurari masive in ministere si agentiile subordonate, dar statul nu se va putea atinge si de liderii de sindicat. Astfel, daca intr-un departament al unei directii sau agentii exista patru inspectori si, in urma restructurarii, se decide sa ramana trei posturi, se va da examen, a decis Guvernul. Integral in Romania Libera.

Solutie la criza de soldati a Romaniei: militarii de duminica pe 1.000 de lei pe luna. Ministerul Apararii a lansat un proiect de lege menit sa rezolve problema deficitului de soldati aparut dupa desfiintarea serviciului militar obligatoriu. Criza loveste Romania nu doar in ceea ce priveste mancarea, salariile, pretul benzinei, factura de curent electric sau costul intretinerii la bloc. Romania are tot mai putini medici, ingineri sau programatori, iar acum a intrat si in criza de soldati. Situatia poate fi rezolvata de Legea privind statutul rezervistilor voluntari, al carei proiect a fost elaborat de specialistii MApN. Integral in Adevarul.