Victor Ponta: "Pe vremea lui Geoana, mogulii influentau 100% deciziile PSD". Victor Ponta il desfiinteaza pe predecesorul sau la conducerea PSD, afirmand despre Mircea Geoana ca era lipsit de viziune si dependent de patronii trusturilor de presa, potrivit evz.ro. "Mircea Geoana e, din pacate, pentru noi, imaginea esecului, a compromisului, a infrangerilor si a umilintelor. Ceea ce ne deranjeaza cand mai iese din cand in cand in fata, nu este ca nu e de acord, ci faptul ca ne readuce aminte de acele vremuri triste" afirma Victor Ponta, presedintele PSD.

subiectele_zileiFoto: Colaj foto

Romanii au ajuns sa traiasca mai rau ca bulgarii. Comparatiile dintre puterea de cumparare a romanilor si cea a vecinilor nu ne avantajeaza deloc. Ultimele date colectate dupa inceperea crizei arata ca pana si bulgarii traiesc mai bine ca noi, precizeaza Gandul. Potrivit portalului Numbeo.com, una din cele mai mari baze de date referitoare la costul vietii, un roman are salariul mediu net de 373,24 euro, mai mic cu 56 de euro decat cel al unui bulgar. In plus, multe preturi sunt la noi mai mari. Astfel, daca merge la un restaurant fara fite in Bucuresti, un roman trebuie sa scoata din buzunar in medie 5,43 de euro. Aceeasi masa l-ar costa la Sofia 4,7 euro, la Kiev 3,81 de euro sau 5 euro intr-un local din Belgrad.

Patriciu cheama tinerii in tara, Basescu le spune sa plece si sa vina mai incolo. Cei doi rivali eterni au pareri aparent deosebite cand vine vorba de ce ar trebui sa faca tinerii. Recent, Traian Basescu i-a indemnat pe cei care isi gasesc de lucru in afara tarii sa plece, in timp ce Dinu Patriciu le-a spus tinerilor bursieri sa se intoarca cu orice pret, scrie Adevarul. Prezent, prin Skype, la intalnirea cu bursierii Fundatiei Patriciu, omul de afaceri le-a spus absolventilor de masterate si doctorate sa se intoarca in tara si sa accepte chiar si slujbe mai putin bine platite, la inceput: "Cred ca oportunitatile sunt mai mari acasa pentru ca puteti mult mai bine sa relationati cu mediul." Primul job, indiferent de studiile pe care le ai, e foarte prost platit, in Romania mai ales. Dar sfatul meu e sa nu stai mult acolo. Ia-l si cauta altceva in sase luni, un an". De partea cealalta, Traian Basescu a declarat, recent, ca cei care isi gasesc de lucru in afara tarii, pot sa plece. Ieri, la RRA, a declarat ca spera ca tinerii sa se intoarca in tara, ce-i drept, mai incolo: "Se vor intoarce atunci cand va fi mai avantajos sa lucrezi in Romania decat in Italia. Oamenii nu s-au dezradacinat. Nu spun ca atunci cand va fi acelasi salariu, ci atunci cand veniturile in tara vor fi acoperitoare fata de suma neta cu care raman ei acum, in Spania sau Italia. Privesc cu speranta la acest moment, pentru ca de acolo vor veni cei care au invatat sa munceasca in capitalism".

De ce si-a deschis un extremist maghiar birou la Targu Mures. Szegedi Csanad este eurodeputat din partea Jobbik, formatiune de extrema dreapta care la alegerile din 2009 a obtinut trei mandate de europarlamentar, iar in primavara acestui an si-a adjudecat 47 de mandate in Legislativul de la Budapesta, cu 16,67% din voturi. Recent, eurodeputatul Csanad si-a deschis la Targu-Mures propriul birou, iar zilele trecute a infiintat Cercul de Prieteni Jobbik din Romania, relateaza Romania Libera. Intr-un interviu acordat Romaniei Libere, Szegedi Csanad explica rolul Cercului Jobbik: va functiona ca un instrument pentru obtinerea autonomiei teritoriale a maghiarilor in Transilvania, dar si ca parghie prin intermediul careia Jobbik va pune presiune pe UDMR si PCM pentru a rezolva problemele etnicilor maghiari. Mai mult, membri ai Cercului de Prieteni Jobbik ar putea candida si ca independenti la viitoarele alegeri locale din tara noastra.

Basescu explica de ce nu si-a donat salariul in iulie: "Responsabilul e in concediu. L-am chemat sa vina de acasa". Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la Radio Romania Actualitati, ca nu si-a virat salariul pe luna iulie in fondul de solidaritate al statului, pentru ca responsabilul cu platile este in concediu. Basescu a declarat:"Am chemat-o pe doamna din concediu ca sa faca aceasta plata", scrie Gandul. In lista publicata luni, de ministerul Finantelor, a celor care au donat in luna iulie sume in fondul de solidaritate al Guvernului, presedintele Traian Basescu nu aparea cu nicio donatie, desi acesta a anuntat in luna mai ca isi va dona lunar, pana la sfarsitul anului, salariul. Atentionat de Gandul ca nu se regaseste pe lista "donatorilor" anticriza pe luna iulie, data publicitatii marti de catre Ministerul de Finante, presedintele Traian Basescu s-a facut foc si para. "De plata acestor bani se ocupa Serviciul Administrativ. Am inteles ca persoana care are in sarcina aceasta situatie este in concediu. Sa vina din concediu si sa faca aceasta plata", a declarat presedintele la Radio Romania Actualitati.

Din 2011 vom avea amprentele in buletin. De la inceputul anului viitor, cartile de identitate vor urma modelul pasapoartelor si vor fi eliberate intr-un nou format, care va contine date biometrice, inclusiv amprente, in format electronic. Proiectul de lege propus de Ministerul Administratiei si Internelor prevede ca noul buletin se va numi carte electronica de identitate, va fi de tipul "smart card" si va contine datele personale ale titularului in format tiparit si electronic, scrie Romania Libera. Datele de identificare vor fi stocate pe un cip de memorie implantat in buletin si vor contine imaginea fetei, amprentele a doua degete si adresa de domiciliu, inclusiv tot istoricul schimbarilor de adresa. Datele incluse pe cartea de identitate electronica vor putea fi verificate, in cadrul Registrului National de Evidenta a Persoanelor, de catre mai multe autoritati. Printre acestea se numara serviciile secrete, institutiile care activeaza in domeniul apararii, ordinii publice si justitiei, dar si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, institutiile de asistenta sociala si politia locala (actualmente comunitara). Tot de la 1 ianuarie, ar urma sa fie eliberate si carti electronice de rezidenta pentru cetatenii straini care au domiciliul in Romania, aceste acte urmand sa respecte aceleasi rigori ca si buletinele.

Cazul Tundrea: vinovatii dorm linistiti. Gheorghe Avram (40 de ani), cel pe care Marcel Tundrea l-a indicat ca autor al violului si al uciderii unei minore, sustine ca impartea cu acesta atat celula, cat si pachetul primit de acasa. Ancheta in cazul gorjeanului Marcel Tundrea care a stat pe nedrept 12 ani la inchisoare a fost redeschisa. Procurorii au un suspect care are sanse sa scape, potrivit Adevarul. Conform noului proiect de lege, victimele vor putea sa beneficieze de repararea prejudiciului indreptandu-se cu actiune impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in termen de 18 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii prin care a fost constatata eroarea judiciara. Dupa acordarea prejudiciului de catre stat, Ministerul Finantelor se va intoarce- cu o actiune in regres- impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau din grava neglijenta, a savarsit o eroare judiciara ce a dus la prejudicii materiale sau morale. Pana la intrarea in vigoare a legii, insa, procurori si judecatorii nu raspund in niciun fel fata de greselile impardonabile pe care le fac!

Ministerul Apararii baga MIG-urile la "resapare". Oferta Guvernului SUA de avioane F-16 second hand pentru Romania a expirat la data de 3 august 2010, iar Ministerul roman al Apararii nu a organizat nici o licitatie pentru a cumpara avioane noi. Pentru ca spatiul aerian al Romaniei sa nu ramana "descoperit", singura solutie este prelungirea resursei de zbor la avioanele MiG 21 LanceR, ne informeaza Adevarul. Potrivit declaratiilor de acum o saptamana ale premierului Emil Boc, Guvernul Romaniei nu are bani in anul 2010 pentru a cumpara avioane de lupta. In aceste conditii, o procedura de achizitie de avioane ar fi lansata, cel mai devreme, in anul 2011, iar din acel moment vor trece cativa ani pana ce noile avioane ar sosi in Romania, iar pilotii romani ar fi in masura sa zboare pe ele. Reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale ne-au explicat ca MApN studiaza acum posibilitatea unei noi prelungiri a resursei unor avioane LanceR, varianta aer-aer, astfel incat macar patru - cinci avioane sa ramana in functiune si sa execute serviciul de politie aeriana dupa anul 2013.

Un vinzator de masini decide cit mai e kilowattul in Romania. De luna trecuta, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) are un nou presedinte. Numele sau este Iulius Dan Plaveti si specialitatea lui este este vinzarea autoturismelor. Da, ati citit bine, omul se pricepe mai ales la masini, nu la energie. Asta nu explica, insa, functia de la ANRE. Dar afacerile imobiliare, cu terenuri retrocedate, dintre familia acestuia si baronul de Ilfov Cristache Radulescu, da. Hopaaa! Imobiliare? Masini? Energie? Da, se poate. Detalii in Kamikaze.