Venetia va avea oficial prima femeie gondolier. Reprezentanti ai primariei Venetiei au declarat vineri ca Giorgia Boscolo, in varsta de 24 de ani, a trecut examenul practic pentru a deveni gondolier, relateaza FoxNews. Ea a devenit prima femeie care a trecut acest test, considerat a fi cel mai dificil din cele necesare pentru a pilota o barca pe canale Venetiei. Boscolo mai are de promovat un examen scris, pentru a putea adera la Grupul Gondolierilor in mod oficial. Viceprimarul orasului, Sandro Simionato a declarat ca acest succes vine dupa "900 de ani de profesie dominata de sexul masculin" si ca probabil, acest lucru va inspira mai multe femei sa incerce.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Organizatia Natiunilor Unite incearca sa puna violenta sexuala pe harta politicii internationale, transmitandu-le liderilor politici si militari ca violurile in masa pe timpul razboiul "nu sunt cu mult mai inevitabile sau acceptabile decat uciderea in masa", relateaza CNN. Violul este folosit de catre gruparile armate pentru a reaprinde flacara conflictului si pentru a terorizeza si umili comunitatile din Africa, a declarat Letitia Anderson, specialist in drepturile femeilor in campania impotriva violentei sexuale initiata de ONU. ONU monitorizeaza cinci tari indeaproape din cauza violentei sexuale in conflicte. Cele cinci state sunt Republica Democratica Congo, Liberia, regiunea Darfur din Sudan, Ciadul si Coasta de Fildes.

Un ofiter irakian a criticat ca retragerea trupelor americane din Irak este prematura, informeaza BBC. Babaker Zebari a avertizat ca armata irakiana nu ar putea fi gata sa preia controlul pentru inca un deceniu. Reactia vine dupa ce SUA au anuntat ca intentioneaza sa puna capat operatiunilor militare americane pana la sfarsitul lunii august si sa respecte termenul limita pentru retragerea tuturor trupelor pana la sfarsitul anului 2011. 64.000 de soldati americani se afla, in prezent, in Irak. Aproximativ 50.000 vor ramane pana in 2011 pentru a instrui fortele armate irakiene si pentru a proteja interesele americane. Generalul Zebari a declarat ca armata irakiana nu este pregatita sa mentina securitatea in tara pana in 2020 si ca SUA ar trebui sa-si mentina trupele in teritoriu inca 10 ani.

Germania are in vedere reducerea efectivelor armatei permanente a statului cu peste o treime, eliminand practic obligativitatea efectuarii stagiului militar, informeaza EarthTimes.org, care citeaza agentia de stiri DPA. Cotidianul Sueddeutsche Zeitung a anuntat vineri, citand surse guvernamentale, ca ministrul german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, va prezenta luna aceasta, intai in cadrul partidului si apoi in parlament, planul de reducere a intregului efectiv al armatei nationale, de la 250.000 la 165.000 de militari. Prin aceasta masura, guvernul german isi propune sa economiseasca 8,3 miliarde de euro din bugetul alocat Apararii pana in 2014.

Autoritatile din Polonia au deschis o ancheta pentru a determina daca un grup de soldati polonezi a aruncat in aer o casa nelocuita din Afganistan "doar pentru a se distra", relateaza FoxNews. Colonelul Piotr Lukasiewicz, oficial al Ministerului Apararii care reprezinta operatiunile poloneze in Afganistan, a declarat ca procurorii militari analizeaza un video al exploziei, care a aparut recent pe internet. Vocile din fundal sunt suspectate a fi ale soldatilor polonezi, care se amuzau pe seama exploziei. Din cauza distantei pana la locul expoziei, nu se pot distinge detalii foarte clare asupra incidentului, insa oficialul polonez apreciaza ca explozia este una controlata, care ar putea fi o misiune legitima pentru soldati. Vezi video aici.

SUA va trimite in Rusia ajutoare in valoare de 4,5 milioane dolari pentru combaterea incendiilor. Statele Unite vor contribui cu echipamente de stingere a incendiilor si alte provizii in valoare de 4.5 milioane dolari, pentru a ajuta la lupta impotriva incendiilor masive din Rusia, potrivit reprezentantilor administratiei prezidentiale, relateaza CNN. Presedintele Barack Obama si-a exprimat "cele mai profunde condoleante" presedintelui rus Dmitri Medvedev, joi, pentru "pierderile rusesti in incendii". "Presedintele i-a transmis presedintelui Medvedev ca monitorizeaza situatia indeaproape si ca Statele Unite vor raspunde cererii Rusiei pentru asistenta tehnica in combaterea incendiilor", se arata intr-un comunicat emis de Casa Alba.