Lider al Qaeda, ucis intr-un atac aerian. Fortele aliate conduse de NATO au declarat luni ca, in timpul unui atac aerian din nordul Afganistanului, un important lider al Qaeda care planuia atacuri sinucigase si-a pierdut viata. Este un important succes al fortelor aliate in limitarea raspandirii insurgentei catre noi zone ale tarii, scrie Reuters. Abu Baqir, considerat conducatorul unei celule al Qaeda, a fost ucis cand un avion al aliantei a deschis focul asupra unui camion, in provincia Kunduz din nordul Afganistanului. Atacul aerian a fost ordonat dupa ce insurgentii au atacat un sediu al politiei. In aceeasi provincie, talibanii au organizat o executie publica, ucigand cu pietre un cuplu acuzat de o relatie ilegitima, conform oficialilor guvernamentali.

Presa in Diagonala Foto: Hotnews

Presedintele rus cere ajutorul oamenilor de afaceri in problema incendiilor de padure. In aceasta luni, presedintele rus Dmitri Medvedev a lansat un apel catre elita oamenilor de afaceri, cerandu-le acestora sa contribuie financiar la efortul de reconstructie de dupa incendiile de padure care au distrus mai multe sate rusesti, scrie Reuters. Rusia s-a confruntat in ultimele 50 de zile cu cel mai puternic val de cladura din istoria tarii, zeci de cetateni pierzandu-si vietile. Recoltele de grane au fost distruse, iar economistii prevad ca Rusia ar putea pierde 14 miliarde de dolari din PIB in acest an. Presedintele Medvedev a chemat mai multi oameni de afaceri la resedinta sa de vara din Soci, unde a discutat cu acestia depre potentiala lor implicare in efortul de reconstructie.

Iranul va mai construi 10 instalatii de imbogatire a uraniului in zonele fortificate din munti. Iranul a anuntat ca va mai construi 10 noi instalatii de imbogatire a uraniului, incepand din martie, in zonele muntoase fortificate, scrie The Telegraph. Aceasta masura reprezinta un raspuns la sanctiunile impuse Iranului de catre comunitatea internationala in incercare de a impiedica statul islamic a obtina uraniu imbogatit, material ce poate fi folosit pentru obtinerea combustibilului nuclear, dar si pentru producerea bombei atomice, scrie The Telegraph.

Negocierile pentru formarea unui guvern in Irak au esuat. Partidul al-Iraqiya al fostului premier Ayad Allawi a anuntat luni ca va suspenda negocierile cu coalitia actualului premier Nuri al-Maliki drept urmare a unor comentarii facute de liderul executivului intr-un interviu televizat. Maysoon al-Damalouji, purtator de cuvant pentru al-Iraquiya, a declarat pentru CNN ca formatiunea sa a suspendat negocierile dupa ce al-Maliki a numit lista propusa de Allawi "o lista sunnita".

Un tribunal a gasit Israelul vinovat de moartea unei fetite din Cisiordania. Un tribunal israelian a hotarat ca statul Israel este responsabil pentru moartea unei fetite palestiniene in varsta de 10 ani in urma unui incident petrecut in Cisioredania in anul 2007. Fetita, pe nume Abir Aramin, a fost ucisa de un glont de cauciuc tras de un granicer israelian intr-o incaierare cu un grup de copii ce aruncau cu pietre. Tribunalul a decis ca focul care a ucis-o pe fetita a fost nejustificat, nefiind indreptat catre grupul de copii. Statul Israel va fi astfel nevoit sa pateasca despagubiri catre familia fetitei, scrie AFP.