Un tribunal din Venezuela a interzis ziarelor sa mai publice "imagini violente, sangeroase sau grotesti", intr-o incercare de a proteja "starea morala si psihologica a copiilor". Decizia a venit in urma unui scandal referitor la publicarea unei fotografii care infatisa mai multe cadavre la o morga din Caracas, considerata de guvern drept o campanie impotriva Partidului Socialist al presedintelui Hugo Chavez, inainte de sondajele legislative din 26 septembrie, informeaza Reuters.

Prima pagina din ziarul El NacionalFoto: Reuters

Imaginea a aparut pe prima pagina a ziarului El Nacional, vinerea trecuta, sub un titlu care facea referire la violentele in crestere din intreaga tara. Miercuri, El Nacional a tiparit prima pagina fara fotografii, care au fost inlocuite de cuvantul "Cenzurat".

"(Presa scrisa) ar trebui sa se abtina de la publicarea imaginilor violente, sangeroase sau grotesti, indiferent daca se refera sau nu la crima, care intr-un fel sau altul ameninta starea morala si psihologica a copiilor", se arata in hotararea emisa de tribunalul din Caracas.

Directorul cotidianului El Nacional, Miguel Otero Henrique, a aparat decizia de a publica imaginea respectiva, realizata de fotografii publicatiei in luna decembrie, anul trecut. El a declarat ca guvernul a adoptat "o pozitie foarte agresiva, deoarece fotografia cu pricina a avut un impact politic foarte mare, avand in vedere cresterea disproportionata a criminalitatii" in Venezuela.

"Scopul editorial al fotografiei a fost sa produca impact in randul oamenilor, astfel incat intr-un fel sa ia atitudine fata de aceasta situatie, de vreme ce guvernul nu face nimic", a declarat Otero.

Venezuela are una dintre cele mai mai mari rate de criminalitate violenta, mai mult de 16.000 de crime fiind inregistrate anul precedent, conform unor calcule efectuate de grupuri non-guvernamentale. Guvernul nu a publicat, in ultimii ani, cifrele oficiale ale crimelor.