O curte de apel olandeza a decis, joi ca un grup olandez musulman sa fie amendat cu 2.500 de euro (3.200 dolari) pentru publicarea unui desen animat care sugereaza ca Holocaustul a fost inventat sau exagerat de evrei, informeaza Arab News.Tribunal din orasul Arnhem a respins o achitare pronuntata de o instanta olandeza inferioara, care a decis ca desenul animat, publicat pe site-ul Ligii Arabe Europene (AEL) in 2006, nu a fost jignitor.

"Instanta subliniaza faptul ca, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care considera ca libertatea de exprimare e de o importanta capitala si o apara in consecinta, nu face nicio exceptie pentru negarea sau banalizarea Holocaustului ", a precizat tribunalul.

Desenul animat prezinta doi barbati de la Auschwitz, analizand mai multe cadavre. "Eu nu cred ca sunt evrei", spune unul dintre barbati. "Trebuie sa ajungem cumva la cifra de 6 milioane", raspunde celalalt barbat. Sase milioane de evrei au fost ucisi in timpul Holocaustului.

Grupul olandez sustine ca nu a avut intentia de a contesta Holocaustul, dar a vrut in schimb sa sublinieze ceea ce a descris ca fiind standarde duble in libertatea de exprimare.

AEL a publicat desenul in 2006, dupa ce un ziar danez a publicat o caricatura a Profetului Mahomed, care a declansat un protest printre musulmani in multe tari.