Anuntul guvernului francez, de a incepe expulzarea tiganilor care traiesc in tabere ilegale pe teritoriul sau a starnit numeroase reactii din partea presei internationale.

BBC scrie ca planul controversat al Frantei a venit dupa violentele de la Grenoble, insa tiganii nu au fost implicati in toate probleme. Cu toate acestea, guvernul sustine ca taberele lor au reprezentat surse de "trafic ilegal" si "exploatare a copiilor pentru cersit, prostitutie si crima".

Guvernul francez a declarat ca salvarea oamenilor din conditiile de trai deplorabile este o politica "decenta si umana", insa grupurile care apara drepturile omului spun ca romii sunt demonizati, iar Romania a avertizat deja Franta in privinta "reactiilor xenofobe".

Franta insista totusi asupra faptului ca actiunile "respecta in totalitate normele europene si nu afecteaza in niciun fel libertatea de circulatie a cetatenilor UE, astfel cum sunt definite prin tratate".

Presedintele Traian Basescu intelege "pozitia guvernului francez". In acelasi timp, Basescu a declarat ca sustine neconditionat "dreptul oricarui cetatean roman sa calatoreasca fara restrictii in cadrul UE". Cu toate acestea, presedintele roman a adaugat ca e pregatit sa trimita politia in Franta pentru a ajuta la punerea in aplicare a schemei de repatriere.

Oponentii politici lui Sarkozy l-au acuzat pe presedintele francez de folosire a problemei tiganilor pentru a transfera atentia publicului de la coruptia din tara si pentru a stimula popularitatea sa in randul cetatenilor francezi.

Expulzarile din Franta vin pe fondul preocuparilor franceze ce privesc modul de gestiune a populatiilor mobile care s-au extins in Uniunea Europeana, noteaza Wall Street Journal.

In ultimul deceniu, tarile central si est-europene, inclusiv Ungaria, Bulgaria si Romania, ale caror populatii sunt in general mai sarace decat cele din vestul Europei, au aderat la UE.

Franta a expulzat, de-alungul ultimilor ani tigani straini, 12.000 de romi fiind deportati numai in 2009, potrivit purtatorului de cuvant al grupului Rom Europe, Alexandre Le Cleve. Anul acesta au existat 25 de runde de expulzari, potrivit Ministerului de Interne, care nu a dat numarul total de persoane expulzate.

Ministrul de Externe al Romaniei a cerut Frantei si statului roman sa adopte o abordare calma a situatiei. "Sunt ingrijorat cu privire la riscurile de populism si la reactiile xenofobe intr-un context de criza economica", a declarat Teodor Baconschi, intr-un interviu acordat Radio France Internationale, miercuri.

Associated Press semnaleaza ca vocile sunt destul de calme intr-o tara in care autoritatile au adunat tigani si i-au trimis in lagarele de concentrare in timpul ocupatiei naziste din al Doilea Razboi Mondial. Fostul presedinte, Jacques Chirac, primul lider francez care a recunoascut rolul statului in Holocaust, a condamnat "nebunia nazista care a dorit sa elimine tiganii".

Actualul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy a declarat ca cei responsabili pentru ciocniri vor fi aspru "pedepsiti" si a ordonat guvernului sa expulzeze toti imigrantii tigani, majoritatea originari din Europa de Est. El a facut presiuni in privinta unei schimbari in legea imigratiei din Franta pentru a face expulzarea mai usoara "din motive de ordine publica." El a declarat ca taberele ilegale de tigani "vor fi evacuate in mod sistematic".

Jurnalistii de la CNN noteaza ca tiganii din Romania si Bulgaria detin permise de libera trecere in Franta fiind cetatenii Uniunii Europene. Cu toate acestea, ei trebuie sa-si gaseasca de lucru, sau sa gaseasca un alt mod de a se stabili in Franta. Altfel, se vor supune riscului expluzarii.