Filosoful maghiar G.M Tamas: "Nu poporul vulgar este de vina. Soferul de camion care-i injura pe tigani la birt e doar o victima". Intr-un interviu acordat EVZ, filosoful maghiar Gaspar Miklos Tamas ataca virulent decizia recenta a autoritatilor franceze de a repatria etnici romi, explica reactia "poporului vulgar" si avertizeaza asupra efectelor sangeroase pe care le poate avea discriminarea. Dupa ce europarlamentarul George Schopflin a vorbit publicului EVZ despre esecul strategiilor de integrare a romilor, sustinand ca etnicii sunt cei care trebuie sa se schimbe, pentru ca "existenta lor actuala este absolut disfunctionala, in totala contradictie cu traditia majoritatii", cotidianul va ofera un punct de vedere aflat la antipozi.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Pretentii de criza: leafa de 800 de euro dupa absolvire. Peste jumatate dintre studentii romani sunt ingrijorati in privinta jobului, dar nu accepta salarii mai mici de 800 de euro pe luna. Primele efecte ale crizei economice - taierile de lefuri, blocajul de pe piata muncii si cresterea somajului - nu par sa-i sperie foarte tare pe viitorii absolventi de studii superioare, care raman fermi pe pozitii la capitolul "pretentii salariale". Spre exemplu, tinerii scoliti in domeniul afacerilor si viitorii ingineri viseaza sa le intre in conturi cel putin cinci salarii minime pe economie, adica peste 3.200 de lei (800 de euro), pe luna. Integral in EVZ.

Bebelusii de la Giulesti, lasati 12 minute in voia focului. Asistenta Florentina Carstea, retinuta aseara de procurori, a lipsit de langa copii intre 18.24 si 18.36. Daca s-ar fi intors si cu doua minute mai devreme, toti nou-nascutii ar fi fost salvati. Procurorii au deschis aseara lista presupusilor vinovati pentru tragedia produsa la Maternitatea Giulesti: asistenta Florentina Carstea, cea care trebuia sa-i aiba in grija pe cei 11 bebelusi din sectia de Terapie Intensiva, a fost retinuta pentru 24 de ore sub acuzatiile de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa si si-a petrecut noaptea in arestul Politiei Capitalei. Integral in EVZ.

Cum se traieste intr-o locuinta de 300 de euro. Primaria Capitalei a vandut recent 168 de garsoniere cu pretul de 1107,5 lei bucata. Nu va grabiti insa sa-i invidiati pe cumparatori. Va dam un indiciu: pe o suprafata de 14,5 metri patrati trebuie sa incapa cinci adulti, doi copii, trei paturi, o masa, un WC, doua chiuvete si un dus. Dupa ce Consiliul General al Capitalei a scos la vanzare cele 168 de spatii locative din cartierul Bucurestii Noi, la acest pret incredibil, au aparut si "profitorii". 24 de oameni si-au cumparat cate doua apartamente de caciula, starnind mania celorlalti care nu au mai apucat. Locuintele sunt amplasate in blocurile de garsoniere confort III ale RATB-ului, in care stateau cu chirie soferi, vatmani, casiere, lucratori la depou si rude ale acestora, si au fost vandute in baza decretului lege nr. 61/1990 (acelasi act normativ care le-a permis majoritatii chiriasilor din blocurile comuniste sa-si cumpere, imediat dupa Revolutie, apartamentele in care erau chiriasi). In realitate, aceste garsoniere nu sunt altceva, decat niste custi din beton armat vechi de 40 de ani, cu suprafata de 14,55 metri patrati, la care se mai adauga cota indiviza de 1,2 metri patrati din suprafata de folosinta comuna a imobilului. Integral in Romania Libera.

Guvernul propune majorarea salariilor cu pana la 20% in 2011. Reprezentantii Executivului au prezentat sindicatelor luni doua proiecte privind salarizarea in sistemul bugetar, care prevad pentru anul 2011 majorarea salariilor cu procente cuprinse intre 1 si 20, potrivit Mediafax. Presedintele CNSRL Fratia, Marius Petcu, a declarat la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii ca reprezentantii Guvernului au prezentat un proiect de lege al salarizarii pentru anul 2011 si un proiect de lege cadru care "este o prelungire a Legii 330/2009". Liderul CNSRL Fratia a precizat ca in legea-cadru nu mai sunt prevazute salarii de merit, al treisprezecelea salariu sau prime de vacanta, iar legea salarizarii pentru 2011 propune variante de majorare a salariilor cu proportii cuprinse intre 1 si 20%. Integral in Romania Libera.

Guvernul pune 500.000 de oameni sa stea la coada in fiecare luna sa dea bani. Amenda in cazul nedepunerii declaratiilor e de pana la 5.000 de lei, cea pentru completarea eronata a acestora fiind de maximum 600 de lei. Conform legii, cei pana la 500.000 de angajati din Romania care sunt platiti exclusiv sau si prin contracte de drepturi de autor trebuie sa depuna, pana pe 25 august, declaratii individuale privind venitul incasat in iulie, atat la casele judetene de pensii, la cele de sanatate, cat si la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca. Nici statul, nici expertii fiscali si nici contribuabilii insa nu stiu exact cum va avea loc procesul de depunere a declaratiilor sau a platilor aferente acestora. Desi legea a intrat in vigoare de la 1 iulie, Guvernul a facut publice normele metodologice abia la finele lunii trecute. Integral in Gandul.

Cum te baga CFR in spital. Ceea ce trebuia sa fie un concediu perfect s-a transformat intr-o experienta ingrozitoare, dupa ce trenul cu care familia Szabo se intorcea de la mare a avut o intarziere-record de noua ore, acestia petrecand in tren aproape 24 de ore. Si asta nu a fost tot. La scurt timp dupa ce au ajuns acasa din concediu, doi membri ai familiei Szabo au ajuns la medic. Odon a ajuns pe patul de spital, iar unul dintre copii face tratament acasa. ¬Din cauza frigului din tren, a curentului si a oboselii am facut criza la rinichi. Am fost operat cu laser, dar degeaba", a declarat oradeanul. Spitalizarea si operatia l-au costat pana acum peste 2.000 de lei. Integral in Adevarul.

Roşia Montană – ziariştii momiţi se dau în concediu. Robert Turcescu si Ioan T. Morar, plimbati de Rosia Montana Gold Corporation in Noua Zeelanda, spun ca sunt in vacanta si nu vor sa comenteze implicatiile etice ale acceptarii unei astfel de invitatii. In prima zi dupa lungul drum parcurs pana in celalalt capat al lumii, ziaristii romani s-au bucurat de frumusetile Aucklandului, cel mai mare oras al tarii. Integral in Adevarul.