A murit Gheorghe Apostol, unul dintre semnatarii "scrisorii celor sase" catre Ceausescu.

48hFoto: Colaj foto

Gheorghe Apostol, fostul lider comunist, semnatar al "scrisorii celor sase" prin care era criticat regimul lui Nicolae Ceausescu, a murit sambata, la varsta de 97 de ani. Apostol, fost conducator al Partidului Comunist Roman, a fost principalul contracandidat al lui Ceausescu la functia de lider al partidului, dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Trupul neinsufletit va fi depus la Capela Cimitirului Belu Militar si va fi inmormantat la cimitirul Manastirii Cernica. Nascut langa Tudor Vladimirescu (judetul Galati), Apostol a intrat in PCR in 1934. El a fost in doua randuri prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri si prim-secretar al C.C. al P.C.R, membru al Biroului Politic, al prezidiului permanent al CC al PCR, presedinte al Consiliului Central al Sindicatelor, presedinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania, director general al Directiei Generale a Rezervelor de Stat.

Matei Paun, BAC Investement: Nu inteleg de ce finantam constructia de autostrazi in euro, cand forta de munca si materia prima e platita in lei. Indexand totul in euro, vom avea mari probleme in viitor.

Daca ne-am inspira din experinta altor tari, care au reusit sa se comporte mult mai bine decat Romania in perioada de criza, atunci BNR ar trebui sa devina principalul finantator al statului, iar leul ar trebui lasat sa scada pentru a ajuta exporturile si intreaga economie sa isi revina, este de parere Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment.

Matei Paun: In Statele Unite, in Anglia si chiar si in Uniunea Europeana, bancile centrale au cumparat obligatiuni emise de stat, refinantand astfel datoria publica. Asta ar trebuie sa faca si BNR. Dar, din pacate, noi nu numai ca trecem printr-o criza economica fara precedent, dar entitatea care este pe prima linie in aparare in fata crizei, adica BNR, "lupta" folosind arme care, din punctul meu de vedere, nu sunt adaptate pentru a face fata situatiei.

Radu Golban, cel care a descoperit datoria Germaniei catre BNR: Daca nu as crede in posibilitatea recuperarii acestor bani nu m-as fi angajat in acest demers.

Radu Golban este un roman stabilit in Basel, Elvetia. Doctor in economie, el a descoperit in timp ce isi facea documentarea pentru teza doctorala ca Germania are o datorie istorica catre Banca Nationala a Romaniei. Ca nemtii au incercat sa o 'deconteze' fie prin decontarea din soldul curent a stationarii trupelor pe teritoriul Romaniei, fie prin achitarea unor datorii ale Romaniei fata de Germania in 1944 tot din soldul curent . Dupa publicarea articolului de ieri, m-a cautat la telefon. Nu puteam sa nu profit de ocazie si sa nu ii iau un interviu. Despre cum a 'descoperit' subiectul, ce spun BNR si Presedintia despre asta sau in ce stadiu se afla demersurile initiate de domnia sa. Golban este convins ca in cele din urma datoria poate fi achitata. Altii insa, se indoiesc de un asemenea deznodamant.

VIDEO Mica Riviera, inaugurata sambata seara in zona Piata Unirii din Bucuresti.

Primaria Capitalei a inaugurat, sambata seara, Mica Riviera, un loc de relaxare situat pe Splaiul Independentei, in zona Pietei Unirii, transmite Mediafax. "Sloganul Departe de oras, in centrul Bucurestiului descrie Mica Riviera ca fiind locul in care distractia si relaxarea continua, dincolo de perioada concediilor, prin concerte, show-uri de stand-up comedy si spectacole", au afirmat reprezentantii municipalitatii. "Dupa succesul inregistrat in vara aceasta de proiectul Via Sport, la care peste 10.000 de bucuresteni au participant in fiecare weekend, Primaria Municipiului Bucuresti a decis sa extinda alternativele de divertisment din Capitala", au spus oficialii. In noul loc, bucurestenii vor putea sta la terasele de pe malul Dambovitei si vor asista la concerte, show-uri de stand-up comedy si alte spectacole.

VIDEO O companie americana vrea sa vanda din 2011 un automobil ce poate fi propulsat cu forta umana.

O companie americana a anuntat ca din 2011 scoate la vanzare un automobil de patru locuri ce poate fi propulsat prin forta mainilor pasagerilor, putand atinge viteze de pana la 100 km/h, scrie Autoblog, Masina numita HumanCar Imagine PS dispune insa si de un mic motor electric pentru a putea fi propulsata usor si de un singur om. Pretul masinii ce aminteste de The Flintstones este 15.500 dolari, iar compania sustine ca are 100 de comenzi. Masina e dezvoltata de un inventator american numit Samuel Greenwood care lucreaza la proiect de peste patru decenii. HumanCar este un automobil de patru locuri ce poate fi propulsat prin forta pasagerilor care trebuie sa actioneze cu mainile o serie de manete lungi. Totusi, exista si un motor electric care sa ii permita si un singur om sa conduca masina, lucru care ar fi imposibil concomitent cu actionarea manetelor.

VIDEO Cronica de film: "Hibrid"/"Splice" - horror SF de categorie usoara.

Unde se termina curiozitatea stiintifica si unde incepe obsesia? Care e limita terenului de joaca al stiintei si cat de departe poti experimenta in genetica? Vincenzo Natali, autorul ineditului "Cubul", lanseaza cu noul sau film (in care joaca si actrita romanca, stabilita in Franta, Simona Maicanescu) mai multe astfel de intrebari - deloc noi. Datorita subiectului, dar si unei lipse de energie a regiei, filmul pleaca din start cu prea putina ambitie iar cand se temina, spectatorul ori poate nu mai e in sala, ori e deja cu mintea in alta parte.