Bancile tin clientii mici captivi in credite cu dobanzi mari, acuza oamenii de afaceri. Cei patru milioane de clienti care au credite in derulare erau tinuti captivi prin comisioanele usturatoare de rambursare anticipata si obligati astfel sa plateasca dobanzi foarte mari, prin care bancile isi acopereau propriile costuri si pierderi din imprumuturile proaste vandute in trecut, este concluzia la care au ajuns patru oameni de afaceri invitati la dezbaterea ZF Expert de la care au absentat insa chiar cei direct implicati - bancherii si autoritatile de reglementare. Oamenii de afaceri apreciaza la unison noile reglementari privind creditele pentru consumatori introduse prin Ordonanta de Urgenta 50/2010 - care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, dar si legarea dobanzilor de indicatori transparenti - pentru ca simt indirect presiunea pusa de banci asupra consumatorilor. Plata ratei la credit este principala preocupare a majoritatii celor indatorati, iar doar putinii bani care mai raman sunt orientati spre consum.

Business ReportFoto: Colaj foto

Ce actiuni spun analistii ca ar putea sa bata piata pana la finalul anului. Cei mai multi analisti spun ca incertitudinea privind cresterea la nivel international si mediul dificil care se anunta pe plan intern in a doua parte a anului vor favoriza pana la finalul anului in primul rand actiunile companiilor rezistente la un context de piata dificil. Titluri precum cele ale Transgaz si BVB sunt recomandate de marea majoritate a analistilor, in timp ce potentialul altor actiuni deriva din unele particularitati cu un grad mai mic sau mai mare de realizare. Integral in ZF.

George Copos crede ca era nevoie de o criza cum este cea actuala. "Cred cu tarie ca aveam nevoie de aceasta criza", spune George Copos, proprietarul grupului de firme Ana Holding, cu afaceri de 60 de milioane de euro in 2009. Motivul pentru care a fost lansata aceasta declaratie o reprezinta cresterile de salarii din anii precedenti, care puneau presiune din ce in ce mai mare pe business si pe productivitate. "Cresterile salariale din trecut au pornit de la Guvern. In sistemul public salariile s-au triplat. Iar eu, daca voiam sa pastrez un om bun in companie, trebuia sa accept cand imi spunea: "Imi dai 2.000 de euro net". Era o presiune fantastica." El a adaugat ca desi au pierderi in prezent, firmele rezista si continua sa-si plateasca salariatii. Integral in ZF.

Cat ar munci o PFA pentru pensie completa: 90 de ani! O persoana care are exclusiv venituri din activitati independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) trebuie sa cotizeze si, implicit, sa munceasca de trei ori mai mult decat o persoana salariata, ca sa poata iesi la pensie. Stagiul minim de cotizare pentru pensionare anticipata va fi de 15 ani, incepand din 2015, iar cel complet, de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati. In aceste conditii, conform logicii Ministerului Muncii, persoanele care vor contribui, potrivit actualelor norme de aplicare a OUG nr. 58 din 2010, la sistemul public de pensii ar trebui sa munceasca 45 de ani, pentru stagiul minim de cotizare, si cel putin 90 de ani, pentru un stagiu complet, pentru a primi pensie. Integral in Capital.

Cota de piata a CFR Marfa continua declinul. Strategia de restructurare a CFR, document dat publicitatii de Ministerul Transporturilor in cursul zilei de astazi arata clar situatia grava in care se afla toate societatile cu capital de stat din domeniul feroviar. Din nefericire, compania CFR Marfa, a carei privatizare a fost anuntata de mai multe ori in ultimii ani continua sa inregistreze pierderi masive. Astfel, la sfarsitul anului trecut, CFR Marfa mai detinea doar 58,2% din totalul marfurilor transportate in sistemul feroviar si nu mai mult de 48,6% din parcursul marfurilor. Restul apartine deja operatorilor privati care au reusit in ultimii ani sa castige tot mai multa cota de piata gratie unei organizari mult mai bune a activitatii. Integral in Capital.

Elena Udrea si-a radiat afacerea Dalli International. Singura firma in care ministrul dezvoltarii si turismului, Elena Udrea, mai figura direct ca asociat - Dalli International Co - a fost radiata la inceputul acestei luni. Motivul lichidarii firmei (afiliata mult timp controversatei afaceri a parcarilor bucurestene) a fost dizolvarea voluntara. Decizia a devenit aplicabila de saptamana trecuta, cand a fost publicata in Monitorul Oficial. Elena Udrea a intrat in afacerea Dalli acum aproape sapte ani, preluind jumatate din firma de la socrul sau, Victor Cocos, care intrase si el de curand in companie, preluand partile sociale de la directorii afacerii parcarilor bucurestene, Radu Jianu si Gabriel Lucov. Integral in Bursa.

Paradoxul sistemului sanitar: Romania are de doua ori mai multe paturi in spitale decat Danemarca. Romania avea, in 2008, 657 de paturi de spital disponibile la 100.000 de locuitori, potrivit ultimelor statistici ale Eurostat. Potrivit explicatiilor care insotesc aceasta statistica, este vorbe despre "toate locurile din spitale care sunt functionale si care sunt imediat disponibile pentru a primi pacienti, atat cele ocupate cat si cele neocupate". Numarul de paturi disponibile in spitalele romanesti (intretinute si finantate) este mult mai mare decat in multe alte tari europene, raportat la populatie. Integral pe money.ro.

Cele mai bune dobanzi la depozitele in lei. Inflatia anuala in la sfarsitul lunii iulie a ajuns la 7,1% (inflatia lunara a fost de 2,6%), iar economistii se asteapta sa vedem si efecte de runda a doua generate de majorarea TVA. Astfel, inflatia anuala de la sfarsitul anului se va pozitiona undeva la 8%. Dincolo de puterea de cumparare tot mai scazuta a leilor, cei care doresc sa economiseasca mai pierd si pentru ca trebuie sa plateasca statului impozitul de 16% pe dobanda. Asfel, dobanzile in piata sunt in acest moment real-negative. Money.ro va prezinta cele mai bune oferte pentru depozite in lei. Integral pe money.ro.

Datoria publica a scazut pana la 34,6% din PIB la mijlocul anului. La finele lunii iunie, datoria publica a Romaniei era cu 1,45 miliarde de lei mai mica decat in mai. Datoria publica a Romaniei s-a micsorat in iunie cu 1,45 miliarde de lei fata de mai, pana la 176,9 miliarde de lei, respectiv 34,6% din PIB. Reducerea nu vine pe fondul scaderii nevoii de finantare a statului, ci din cauza dobanzilor mari cerute de bancheri si care au "convins" Finantele sa se multumeasca cu mai putini bani. Astfel, in iunie, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de la bancile comerciale doar 957 milioane de lei prin emisiuni de titluri de stat si certificate de trezorerie, suma cu 1,5 miliarde de lei mai mica fata de luna mai. Din mai, cand valoarea imprumuturilor a fost de 2,53 miliarde de lei, statul a refuzat in mod constant ofertele bancilor cu dobanzi de peste 7% pe an. Integral in Gandul.

Mentinerea ratelor actuale, doar cu acordul clientilor. Bancile vor putea pastra ratele la creditele cu dobanzi variabile doar cu acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC, potrivit Mediafax. "Potrivit opiniei transmise ARB, bancile pot modifica marja fixa astfel incat sa-si mentina actualele dobanzi, dar numai daca au acordul clientului", a spus Cerbulescu. Astfel, in cazul in care clientul nu este de acord cu mentinerea ratei, el poate rezilia contractul, fara sa plateasca vreun comision, sau sa dea banca in judecata. Cerbulescu a precizat ca ANPC nu va propune modificarea Ordonantei 50/2010 privind creditele consumatorilor prin introducerea explicita a opiniilor transmise de autoritate catre ARB. Potrivit ordonantei, bancile sunt obligate sa opereze modificarea dobanzilor la credite in derulare prin trecerea la indicii de referinta. Integral in Adevarul.

Decat executare silita si write-off, de ce nu chirie si cash flow. Socul financiar suportat de populatie in urma efectelor crizei a determinat cresterea restantelor la creditele bancare, in iunie 602.548 de persoane fizice aveau restante mai mari de 30 de zile la credite, in valoare de peste 1,834 miliarde lei. Asa ca nu e de mirare ca un numar din ce in ce mai mare de executari silite (mai ales de proprietati imobiliare) apar in anunturile bancilor, care au finantat achizitionarea acestora. Integral pe businesscover.ro.