SUA garanteaza siguranta produselor din carne de pui exportate in Rusia. Autoritatea ONU care se ocupa de calitatea carnii de pui si a oualelor a dat asigurari ca nu exista salmonela in carnea pui exportata in Rusia. Declaratiile vin sa spublere suspiciunile aparute dupa ce 550 de milioane de oua fost retrase in SUA dupa ce au fost distribuite in 14 state. SUA nu mai exporta oua catre Rusia din anul 1999. Jim Sumner, presedintele respectivei autoritati din cadrul ONU a declarat ca productia de oua si cea de carne de pui reprezinta doua domenii care nu au nimic in comun si sunt supraveghetate de doua agentii federale distincte. Industria carnii de pui americane exporta in procent de 80% catre Rusia. Incepand cu anul 2010 Rusia a introdus o serie de noi standarde sanitare care interzic tratarea carnii cu clorura in concentratie mai mare decat acesta se gaseste in apa potabila. Astfel a inceput un dificil proces de negociere intre SUA si Rusia. In acelasi timp Rusia a inceput sa negocieze posibile importuri de carne de pui din alte tari si totodata doreste sa creasca propria productie, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Congo: Peste 150 de femei violate in timpul unei "petreceri" care a durat 4 zile. Doua grupari inarmate au violat peste 150 de femei dintr-un sat aflat in provincia North Kivu, din Republica Democratica Congo in timpul unei "petreceri" care a durat patru zile. Reprezentantii ONU afirma ca agresiunea a inceput in data de 30 iulie si ca femeile primesc acum ingrijiri medicale si asistenta psihilogica. Potrivit declaratiilor ONU agresorii sunt rebeli din Fortele Democratice pentru Eliberara Ruwandei. Grupul international Medical Corps care se ocupa de tratamentul femeilor a aflat intreaga poveste chiar de la victime. Trupele inarmate au intrat in oras in data de 30 iulie spunand populatiei ca nu doresc altceva decat mancare si ca nu au de ce se teme. Seara un alt grup inarmat a patruns in sat. Rebelii au petrecut timp de 4 zile violand femeile in fata sotilor si copiilor acestora, relateaza CNN.

Rebelii somalezi au ucis 31 de persoane intr-un hotel din Mogadishu. Rebelii imbracati in uniforme militare au luat cu asalt un hotel din Mogadishu frecventat de oficiali ai guvernului somalez. In urma atacului au murit 31 de persoane, o parte dintre acestia fiind membrii ai parlamentului somalez si alti oficiali. Gruparea islamica al Shabaab care se afla de trei ani in lupta cu autoritatile pentru daramarea fragilului guvern somalez si pentru ocuparea capitalei, a revendicat atentatul. Mohamud Huusein, un angajat al hotelului a povestit ca rebelii s-au prezentat ca fiind soldati in slujba guvernului. Odata patrunsi in hotel au tras focuri de arma in toate camerele si pe holuri. Huusein a sarit pe fereastra pentru a-si salva viata, la fel au procedat si multe alte persoane. Cand atacatorii au ramas fara gloante, fiind incercuiti deja de trupele armate, doi dintre ei au ales sa se sinucida. Autoritatile pretind ca un al treilea atacator ar fi fost capturat. Atacul a avut loc in vecinatatea resedintei prezidentiale. Rebelii controleaza zone din centrul si sudul Somaliei. De la inceputul conflictului dintre autoritati si rebeli s-au inregistrat peste 21.000 morti si peste 1,5 milioane de persoane au fost nevoite sa isi paraseasca locuintele gasindu-si adaport in tarile vecine Somaliei, anunta Reuters.

Greenpeace supravegheaza forajele britanice din Oceanul Arctic. Vasul de protest The Esperenza apartinand Greenpeace a avut o "confruntare" in apele Groenlandei cu o ambarcatiune daneza. Incidentul a avut loc in zona in care Cairn Energy foreaza un al doilea put experimental. In jurul celor doua puturi in care se foreaza exista o zona de siguranta de 500 m pe care Greenpeace a promis sa o respecte. Membrii Greenpeace care doresc sa vada cat mai indeaproape care este activitatea de exploatare a Cairn Energy se plang ca au fost amenintati cu perchezitionarea vasului si cu arestarea capitanului in cazul in care ar incalca zona de siguranta. In prezent The Esperenza se afla in afara zonei de siguranta si este escortata permanent de vasul danez. Cairn Energy opereaza in Groenlanda la invitatia guvernului groenlandez care considera ca pertolul si gazele aflate in apele sale teritoriale pot reprezenta o oportunitate de dezvoltare economica si sociala, informeaza Sky News.

Romania in presa internationala: Legea ANI; Cazul bebelusilor de la maternitatea Giulesti; Trafic de masini in Bulgaria

Legislativul roman reda puterea Agentiei Nationale de Integritate. Senatorii romani au votat marti legea prin care ANI este repusa in functiune dupa recomandarile UE. Senatorii PSD nu au participat la vot. Votul de astazi vine dupa luni de dispute politice si judiciare asupa legii ANI invalidata intr-o forma anterioara de Curtea Constitutionala. Pana sa se ajunga la forma finala votata astazi, legea a mai fost modificata de doua ori de catre senatorii dornici sa-si pastreze averea secreta si sa gaseasca o metoda spre a nu fi adusi in fata justitiei in caz de abuzuri, anunta AFP.

Politia bulgara a arestat doi romani pentru trafic de masini. Doi cetateni romani au fost arestati de autoritatile bulgare in urma unei operatiuni legate de traficul de masini. In timpul operatiunii a fost gasit un Fiat Punto pregatit pentru vanzare in timp ce alte 9 masini urmau sa aiba aceeasi soarta. Impreuna cu masinile se aflau si documentele acestora si peste 500 de numere de inmatriculare. In respectiva operatiune Bulgaria colaboreaza cu autoritatile romane si italiene dar si cu Interpolul si Europolul, informeaza Novinite.

Asistenta romanca arestata pentru omor din culpa in cazul bebelusilor arsi. Tribunalul a decis arestarea unei asistente in urma unei explozii in care au murit 5 bebelusi si alti sase au fost raniti. Anchetatorii au stabilit ca asistenta Florentina Carstea nu se afla la postul sau in momentul inceperii incendiului lasand nesupravegheata sectia de terapie intensiva in care se aflau nou-nascutii. Presa a comentat faptul ca asistenta participa la o petrecere intr-un alt salon din spital, acuzatii negate de avocata acesteia. Totodata avocata sustine ca asistenta nu ar fi trebuit sa fie singura responsabila de respectivul salon, dar datorita restructurarilor personalul medical este insuficient. Asistenta s-ar fi aflat la baie apoi ar fi fost chemata de o colega care avea nevoie de ajutor intr-un alt salon. Anchetatorii au stabilit ca femeia a lipsit din salonul cu bebelusi timp de 12 minute si ca incendiul a izbucnit din cauza unor fire improvizate, scrie Fox News.