In urma unui lant de atentate ce au avut loc pe intreg cuprinsul tarii 62 de persoane si-au pierdut viata miercuri in Irak. In mai putin de o saptamana trupele americane isi vor incheia operatiunile de lupta in Irak, informeaza Reuters.

Atentatele de astazi au lasat in urma peste 250 de raniti. Intreaga situatie aduce in lumina fragilitatea securitatii irakiene la mai bine de sase luni dupa alegerile care nu au fost capabile sa instaleze un guvern.

Atacurile s-au produs la o zi dupa ce trupele americane au inceput retragerea din Irak. Obama a restras 50.000 soldati la presiunea opiniei publice. Faptul ca atentatele au avut loc in aceeasi zi in toata tara arata ca rebelii, desi slabiti, au inca forta de a organiza si de actiona la nivel national.

Purtatorul de cuvant al trupelor americane, generalul Stephen Lanza, a declarat ca atacurile sunt niste incercari disperate de a discredita fortele de securitate irakiene si ca reprezinta un semn din partea Al Qaeda care incearca sa castige teren dupa loviturile suferite anterior.