Alerta "cod rosu" pentru eruptia non exploziva a unui vulcan din Columbia. Autoritatile columbiene au instituit alerta "cod rosu" pentru vulcanul Galeras care a avut miercuri o eruptie non exploziva. Imaginile arata un fir de fum si cenusa inaltandu-se deasupta vulcanului aflat in sud-vestul Columbiei langa granita cu Ecuadorul. Autoritatile au cerut evacuarea a 7000 de persoane care locuiesc in apropiere de vulcan si instalarea lor intr-unul din adaposturile aflate in zona. Pana miercuri dimineata doar 205 persoane isi parasisera locuintele. Vulcanul Galeras a devenit activ in anul 1989. Singurele victime au fost inregistrate in anul 1993 cand un grup de 9 persoane, cercetatori si turisti au fost ucisi. Vulcanul se afla la 4200 metri deasupra nivelului marii, scrie CNN.

Trei spanioli au fost ucisi de soferul capitanului politiei din Afganistan. Atentatul s-a produs astazi in vechea baza Qala-i-Naw, capitala provinciei Badghis. Doi ofiteri de politie spanioli si translatorul lor, spaniol de origine iraniana, au fost impuscati mortal in timpul unei sesiuni de instruire a politiei afgane. Ministrul spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, a declarat ca "atentatul a fost premeditat". Victimele acestui atentat terorist sunt Jose Maria Cordoba, 33 ani, Abraham Leoncio Bravo Picallo, 33 ani si translatorul Ataollah Taefy Khalili, 54 de ani. Cei trei spanioli au fost ucisi de soferul capitanului politiei afgane, care obisnuia sa viziteze baza spaniola. Potrivit unor surse, teroristul era infiltrat in aceasta baza de cateva luni si colabora cu Garda Civila. Ministrul Apararii Carme Chacon si ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba s-au reunit in aceasta dupa-amiaza pentru a analiza ultimele informatii referitoare la atentat, informeaza El Pais.

72 de emigranti ucisi la granita dintre Mexic si SUA. Armata a descoperit trupurile a 58 de barbati si 14 femei in timp ce efectuau o verificare pe o autostrada din apropierea granitei dintre Mexic si statul Texas. Armata a fost alertata de un barbat ranit, supravietuitor al masacrului. Barbatul a declarat ca face parte dintr-un grup de emigranti care au fost rapiti de un grupare inarmata ducandu-i intr-o ferma din San Fernando. Autoritatile spun ca emigrantii provin din America Centrala, iar atacatorii i-ar fi rapit pentru a cere rascumparare de la rudele acestora din America si din alte state. Trupurile au fost duse la morga unde se incearca identificarea lor. Autoritatile nu au reusit inca sa descopere cine se afla in spatele masacrului, dar zona in care au fost gasite este controlata de cartelul de droguri Zetas. Nu se stie daca toti cei 72 de emigranti au fost omorati odata sau in mai multe etape. Autoritatile mexicane au mai descoperit anul acesta inca doua masacre. In luna mai 55 trupuri au fost gasite intr-o mina abandonata din Taxco, iar in iulie 51 de trupuri au fost dezgropate pe un camp din zona metropolitana Monterrey, relateaza Fox News.

Ucraina a cerut Rusiei revizuirea pretului la gazele naturale. Ucraina a cerut Rusiei revizuirea pretului la gazele naturale, primul ministru Mykola Azarov mentionand ca actualul contract sugruma economia tarii. Demnitarul a mai precizat ca doar un acord asemanator cu cel semnat la Kharkiv, unde exista reduceri de 100$ /1.000 metri cubi de gaz natural, ar putea aduce beneficii Ucrainei. Disputele dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului gazului natural au provocat intreruperea aprovizionarii Europei cu gaz natural de doua ori in patru ani. Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a acordat in aprilie Ucrainei o reducere de 30% pentru gazul natural in schimbul prelungirii contractului de folosire a unui port de la Marea Neagra, clientii din Europa platind, in mod normal, 307$/1000 metri cubi de gaz natural. Rusia planifica constructia mai multor conducte de gaze naturale care sa traverseze Ucraina, proiectul incluzand Marea Baltica si regiuni din sudul Marii Negre, proiectul fiind menit sa ajute tranzitul de gaze naturale pe teritoriul Europei, scrie Bloomberg.

Irak: Rebelii lanseaza un lant de atentate in timp ce trupele americane se afla in retragere. In urma unui lant de atentate ce au avut loc pe intreg cuprinsul tarii 62 de persoane si-au pierdut viata miercuri in Irak. In mai putin de o saptamana trupele americane isi vor incheia operatiunile de lupta in Irak. Atentatele de astazi au lasat in urma peste 250 de raniti. Intreaga situatie aduce in lumina fragilitatea securitatii irakiene la mai bine de sase luni dupa alegerile care nu au fost capabile sa instaleze un guvern. Atacurile s-au produs la o zi dupa ce trupele americane au inceput retragerea din Irak. Obama a restras 50.000 soldati la presiunea opiniei publice. Faptul ca atentatele au avut loc in aceeasi zi in toata tara arata ca rebelii, desi slabiti, au inca forta de a organiza si de actiona la nivel national. Purtatorul de cuvant al trupelor americane, generalul Stephen Lanza, a declarat ca atacurile sunt niste incercari disperate de a discredita fortele de securitate irakiene si ca reprezinta un semn din partea Al Qaeda care incearca sa castige teren dupa loviturile suferite anterior, anunta Reuters.

Ucraina a anuntat ca nu va limita exportul de cereale. Guvernul ucrainian nu va limita exportul de cereale contrar avertizarilor lansate anterior, a declarat miercuri vice premierul Viktor Slauta. Faptul ca pretul graului a crescut saptamana trecuta a avut ca urmare avertizarea oficialitatilor asupra impunerii unei cote incepand cu 1 septembrie. Seceta care anul acesta a depasit toate recordurile inregistrate in Ucraina a diminuat recolta de la 47-48 milioane de tone de cereale la 42-43 milioane de tone. Slauta a declarat insa ca nu exista motive pentru diminuarea exporturilor. Ucraina planuieste sa exporte anul acesta 15-16 milioane tone de cereale. Seceta a produs pagube mult mai mari in Rusia distrugand o treime din recolta de anul acesta si fortand autoritatile sa interzica exportul. Recolta ruseasca de anul acesta se situeaza in jurul a 60 milioane de tone de cereale, cu 38% mai putin decat anul trecut, informeaza Ria Novosti.