Baniciu: "Si daca mor de foame, la coada nu mai stau". Dezastru", "porcarie", "bataie de joc" - astfel este taxata noua metoda de impozitare a drepturilor de autor impusa de Executiv de catre artistii romani. Ei nu vor sa stea la coada pentru a plati taxele concepute de un sistem "balbait". Mircea Baniciu nusi-a platit noile contributii impuse de Executiv si nici nu se grabeste s-o faca. Nu vrea sa stea la cozi pe la ghisee. "Sa ne impoziteze fara sa ne faca sa stam la coada. Am zis ca, si daca mor de foame, la coada nu mai stau", spune cantaretul care nu este singurul critic al masurilor catalogate drept "o porcarie noua a guvernului Boc" de catre Mihai Traistariu. "Il vede cineva pe Florin Piersic stand la trei cozi in fiecare luna? ", se intreaba artistul. "Eu nu cred. In loc sa simplifice, ei complica din ce in ce mai mult. Se vor vedea repercusiunile la urmatoarele alegeri", afirma Traistariu. La randul sau, fostul consilier de la Finante, Dan Bittman, vrea sa dea in judecata statul. "Faptul ca s-a dat o lege nu inseamna ca e si legala", declara artistul care-si propune sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru ca legea este neconstitutionala, scrie Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Teste-grila de cosmar pentru romanii platitori de taxe. Formularele pe care trebuie sa le completeze romanii care obtin venituri din activitati independente contin rubrici care le pun serios la incercare cunostintele de economie. Romanii care obtin venituri din activitati independente si care au fost obligati de stat sa plateasca contributii pentru pensii si somaj s-au lovit de declaratii care le-au pus la incercare nu doar nervii, ci si cunostintele de e conomie. Exact ca testele-grila pe care ar trebui sa le treaca la un examen. Astfel, in declaratia de asigurare pentru pensie, contribuabilul trebuie sa inscrie "baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor", "cota de contributie individuala de asigurari sociale", dar si numarul contului de la Trezorerie unde trebuie virati banii, informatii cu care jongleaza mai degraba specialistii din domeniul fiscal. In plus, trebuie sa-si calculeze singuri "cuantumul contributiei individuale de asigurari sociale", anunta EVZ.

5 milioane de euro pentru un bebelus ucis. Parintii unuia dintre copiii morti la Maternitatea Giulesti s-au hotarat sa ceara daune morale. Stelian Pauna si Madalina Arcudean din Giurgiu sunt hotarati sa mearga pana in panzele albe pentru ca vinovatii sa plateasca. Stelian Pauna si Madalina Arcudean din Giurgiu, impreuna cu Mihaela Damian si Ylmaz Alriz din Bucuresti, doua cupluri care si-au pierdut fetitele in ziua fatidica, au cerut ajutorul unui avocat pentru a-i reprezenta in instanta. Dupa ce si-au inmormantat bebelusii, parintii spun ca singura lor alinare va fi faptul ca vinovatii vor plati. Daunele se cer in calitate de parte vatamata in dosarul instrumentat de Parchet in acest caz. "Poate daca ne adunam toti vom fi mai puternici. Eu nu prea cred ca cineva va fi cu adevarat pedepsit dar nici nu putem sta cu mainile in san", a spus Stelian Pauna, informeaza Adevarul.

Averea senzationala a lui Dan Diaconescu. Informatiile care au aparut pana acum legate de bogatia patronului OTV nu reflecta decat o mica parte din averea reala a acestuia. Romania Libera a identificat doar in sectoarele 1 si 6 ale Capitalei patru vile, doua apartamente de lux si 15 loturi de teren intravilan, in suprafata totala de circa 17.650 metri patrati. Dan Diaconescu, anchetat de procurori pentru cel putin trei fapte de santaj, are cele 15 terenuri din sectorul 6 in coproprietate cu Luiza Margarit. Vilele de pe strazile Iscovescu si Grigore Mora din sectorul 1 sunt detinute impreuna cu asociata sa, Diana Voiculescu. Zestrea imobiliara a lui Diaconescu a fost marita in 2007, cu ajutorul Primariei din Sinaia, care i-a concesionat fara licitatie un teren pentru extinderea casei de vacanta pe care o are acolo. Valoarea concesiunii suprafetei de 70 de metri patrati era de doar 2.800 de euro "pe toata durata constructiei", intr-un an in care metrul patrat de teren se vindea la Sinaia si cu 2.000 de euro, scrie Romania Libera.

Pitipoanca lui Mazare jr a schilodit un batran. Cu BMW-ul X6 primit cadou la majorat, AnastasiaTanase (18 ani), fiica unui comisar de la Garda Financiara, a lovit un pieton caruia i-a zdrobit piciorul. Anastasia Tanase, una dintre amicele fiului lui Radu Mazare, abia isi recuperase permisul de conducere, dupa o suspendare pentru depasire neregulamentara. Tanara cu carnet de doar sapte luni, dar cu o masina foarte puternica - BMW X6 -, a trecut, marti-seara, pe rosu, a ciocnit un alt autoturism de teren marca Hyundai, apoi a pierdut controlul directiei si s-a urcat pe treptele Teatrului Fantasio. Acolo se aflau doi batrani care citeau afisele de la avizier. Unuia dintre ei i-a zdrobit piciorul stang sub roata. Victima este chiar Gheorghe Chioaru (79 de ani), presedintele Federatiei Omenia a Caselor de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Romania, relateaza Adevarul.

Compania de Autostrazi acuzata ca incalca contractul colectiv de munca. Peste 500 de drumari trimisi ilegal in somaj. Fara sa se atinga de sporurile nesimtite ale directorilor, de aproape 50% din salariu, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania incepe concedierea muncitorilor. Mai mult, conducerea CNADNR, incalca o ordonanta presedintiala pentru suspendarea procedurilor de concediere colectiva a drumarilor. Sindicatele drumarilor au actionat in instanta conducerea Companiei de Autostrazi pentru suspendarea concedierii colective. Sindicatele drumarilor acuza conducerea Companiei de Autostrazi ca prin disponibilizarile de personal nu se respecta legea contractelor colective de munca. "Am depus cerere de chemare in judecata pentru aceste proceduri de concediere a 549 de drumari. Aceasta actiune este pe rolul Tribunalului Brasov si se refera la chemarea in judecata a CNADNR pentru concedieri colective fara o baza reala si la suspendarea procedurilor de concediere, in speta suspendarea emiterii preavizelor, anunta Puterea.

Legea salarizarii: majoritatea bugetarilor primesc in plus 1% in 2011, unele salarii cresc cu maximum 20%, dar vor fi si perdanti, inclusiv dintre profesori. In legea de aplicare a legii-cadru se prevede acordarea conditionata a unor cresteri ale salariilor de baza, indemnizatiilor si soldelor, diferentiate in functie de veniturile actuale, dupa cum urmeaza: salariile intre 600 si 800 de lei pot fi majorate (repetam, conditionat) cu maximum 20%, salariile intre 801 si 1.000 de lei cu 16%, intre 1.001 si 1.500 cu 12%, intre 1.501 si 2.000 cu 8%, intre 2.001 si 2.500 cu 4%, iar salariile de la 2.501 lei in sus ar putea creste cu un procent. Conditia aplicarii acestor procente este ca, in urma majorarii, salariile rezultate sa nu le depaseasca pe cele "ideale", din grilele de salarizare. Daca salariile de baza din luna decembrie 2010 vor fi mai mari decat cele din grilele de salarizare, li se va aplica un procent de crestere de 1%. In perspectiva, multi dintre bugetari, inclusiv o parte a cadrelor didactice, vor pierde din castigurile actuale. Asta, intrucat conform punctajelor din noile grile, acestia ar trebui sa incaseze mai putin decat in prezent, informeaza Gandul.

Chirurgi fara post si fara leafa. Cazul unui copil care a scapat in ultima clipa de la Maternitatea Giulesti, fiind transferat de urgenta la Institutul Inimii din Cluj-Napoca (unde urmeaza sa fie operat pentru corectarea unei malformatii congenitale a inimii) a scos la iveala o situatie incredibila: exista la institutul clujean chirurgi care lucreaza fara a fi angajati. Conditia unui medic hiperspecializat in Romania este descrisa de situatia medicului Ioan Muresan, in varsta de 35 de ani, chirurg specializat in chirurgie cadio- vasculara pediatrica. Este casatorit (sotia lui e tot medic chirurg), are doi copii, sta cu chirie si e ajutat in continuare de parinti. "Imi e rusine sa spun, dar inca sunt ajutat de parintii mei pensionari. Cand pot, imi dau bani. Cred ca le e si lor rusine de situatie pentru ca imi spun asa, discret: "Uite un mic ajutor". Ultima data mi-au dat 800 de lei. I-am zis tatalui meu ca atunci cand o sa am serviciu o sa il ajut si eu. A raspuns ca va fi fericit in ziua in care nu va mai trebui sa ma ajute", spune medicul, relateaza EVZ.

Cum au pierdut tiganii de matase banii de integrare. Oficial, in Romania sunt 535.250 de romi. Liderii acestei etnii spun insa ca in realitate, numarul romilor, este de trei-patru ori mai mare. Diferenta o reprezinta "tiganii de matase", asa cum isi spun cei care nu recunosc faptul ca ar apartine acestei etnii. atul Prislop, comuna Rasinari, judetul Sibiu, numara vreo 300 de suflete. Romani sunt doar vreo 15, restul de 95% fiind romi. Acestia, desi raportati la numarul romanilor din acest sat sunt majoritari, nu se considera romi, ci tigani "de matase", iar la ultimul recensamant s-au declarat romani. "Noi nu suntem romi, pentru ca nu vorbim limba tiganeasca. Noi suntem tigani "de matase", pentru ca noi vorbim doar limba romana. Noi nu stim alta limba. Asa ca de ce sa ne spuna noua romi? Noi ne-am declarat romani", ne-a spus Vasile Hant, de 42 de ani, liderul romilor din Prislop, scrie Romania Libera.

In plina criza, ambasadorul roman la Moscova a plecat in vacanta. Mai tineti minte imaginile cu presedintele american Bush al doilea, care le citea povesti unor copii de gradinita in timp ce Turnurile Gemene se prabuseau sub ploaia de avioane deturnate de teroristi? Ei bine, respectind proportiile, cam asa se intimpla si cu seful diplomatiei romanesti de la Moscova, din Federatia Rusa, Constantin Mihail Grigorie. In urma cu vreo luna, in Rusia a inceput unul dintre cele mai mari valuri de incendii, fapt ce a facut ca autoritatile sa decreteze situatie de urgenta in mai multe zone, in timp ce moscovitii purtau masti de protectie la fiecare plimbare prin metropola. Imediat, ambasadorul nostru extraordinar si plenipotentiar, care nici macar nu vorbeste rusa, conform propriului CV, a luat masurile de cuviinta si a plecat in concediu. Romanii din Rusia sint rezistenti doar si nu e nevoie ca vreun oficial de rang inalt din diplomatia noastra sa se intereseze de soarta lor. Mai apoi a inceput circul diplomatic. Rusii ne-au acuzat de spionaj si au declarat persona non grata un demnitar de rang inalt din cadrul misiunii noastre diplomatice de la Moscova. Integral in Academia Catavencu.