Oficialii chilieni au planficat pentru luni inceperea forarii unui tunel pentru salvarea celor 33 de mineri care au ramas blocati in subteran acum mai mult de 3 saptamani. Inginerii trebuie sa foreze prin 700 de metri de roca pentru a ajunge la mineri, operatiune ce ar putea dura pana la 4 luni, conform responsabililor oficiali, scrie CNN.

Minerii au ramas blocati in subteran pe 5 august si supravietuiesc datorita proviziilor care le sunt trimise de la suprafata prin trei tuburi cu diametre de aproximativ 10 centimetri. Coordonatorii operatiunii de salvare au declara luni ca vor trimite mancare in subteran in decursul urmatoarelor zile, minerii fiind nevoiti sa supravietuiasca pana acum in adapostul lor doar cu lichide.

O echipa de patru persoane trimisa de NASA va sosi in Chile in aceasta saptamana pentru a le oferi minerilor asistenta mentala si comportamentala. "NASA studiaza de mult timp comportamentul omului in medii izolate", a declarat Michael Duncan, seful misiunii agentiei americane in Chile.