Haos la plata contributiilor la fondul de sanatate. Statul cere plata retroactiva pe cinci ani. Cei care au carte de munca si drepturi de autor, dar si studentii care au colaborari ori cei care traiesc din chirii sunt obligati sa cotizeze la sanatate. Noile reguli privind contributiile pentru persoanele care obtin venituri din activitati independente sunt extrem de neclare in ceea ce priveste datoriile la fondul de asigurari de sanatate. Acum o saptamana se stia ca achita contributia la sanatate doar cei care au venit exclusiv din drepturile de autor. Oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) spun acum ca, de fapt, o persoana care are carte de munca si drepturi de autor trebuie sa achite contributiile de doua ori, pentru primele lunar, pentru drepturi anual. Integral pe EvZ.ro

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

De ce intarzie trenurile? Pentru ca se lucreaza la sine de 20 de ani. Guvernele care s-au perindat dupa 89 nu au alocat suficiente fonduri pentru a mentine sau moderniza infrastructura feroviara. In aceste conditii, trenurile intarzie, iar CFR Calatori pierde clienti. Din cauza lucrarilor la unele linii de cale ferata, trenurile care circula pe acele rute au intarzieri de cateva ore. De exemplu, in luna martie a acestui an, trenul Accelerat 1741, de pe ruta Bucuresti Nord - Baia Mare, a avut o intarziere de aproape sapte ore, dupa ce a fost blocat in timpul noptii din cauza unei defectiuni. In unele cazuri, spun feroviarii, trenurile parcurg o distanta care trebuie strabatuta in 6 ore in 12-13 ore. In acest context, calatorii prefera sa se deplaseze cu alte mijloace de transport, cum ar fi microbuzele. Astfel, CFR Calatori ramane fara clienti, dar inregistreaza pierderi, deoarece angajatii trebuie platiti daca fac ore suplimentare, iar cheltuielile facute pentru alimentarea cu energie cresc. Integral pe EvZ.ro.

Un roman strabate El Camino de Santiago si dedica drumetia persoanelor cu dizabilitati. Pentru unii, drumul catre sine inseamna o rugaciune, o carte sau o privire a celui iubit. Pentru altii, calea catre propriul eu este chiar drumul. Un tanar de 32 de ani din Bucuresti incepe o astfel de calatorie. 1.200 de kilometri, un prieten si o bicicleta. E tot ce ia cu el Adrian Glavan, pe 4 septembrie, cand va pleca in drumetia vietii lui: El Camino de Santiago. Un pelerinaj pe care il dedica unor oameni care nu se pot deplasa decat in scaun cu rotile. Integral EvZ.ro.

Cum cresc indemnizatiile demnitarilor si cum sunt profesorii si medicii, din nou, perdantii legii salarizarii. Ministerul Muncii a publicat, recent, noul proiect al legii unitare de salarizare, care se va aplica incepand din 2011 si care va inlocui total vechea lege 330/2009, privind salarizarea pesonalului bugetar. Si, in timp ce mai multi reprezentanti ai Guvernului, inclusiv premierul, vorbesc despre majorari salariale la bugetari de pana la 20% anul viitor, in realitate noua lege prevede chiar si reduceri de salarii. Iar daca indemnizatia presedintelui va creste cu inca trei salarii minime, prin majorarea coeficientului maxim de la 12 la 15, exista categorii de bugetari, cum ar fi profesorii sau personalul medical la inceput de cariera, in cazul carora coeficientii scad! Integral in Gandul.

Topul celor mai doriti 20 de angajatori din Romania. Ce ofera tinerii pentru salarii mari. Clasamentul este dominat de companiile de pe piata bunurilor de larg consum, fiind prezente si trei banci si doi operatori de telefonie mobila. Tinerii talentati, cu rezultate academice peste medie, sunt atrasi de companiile straine mari din Romania, cu un brand puternic, care sunt capabile sa ofere nu numai un pachet salarial foarte bun, ci si posibilitatea de a evolua in interiorul firmei. Aceasta este concluzia unui sondaj la care au raspuns 2.246 de respondenti, sondaj folosit in alcatuirea topului "Cei mai doriti angajatori 2010", alcatuit de firma Catalyst. Integral in Gandul.

Parisul: "Romii nu sunt primiti in spitale in Romania". Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, sustine ca romii care stau la cozi in spitalele din Romania adesea nu sunt primiti, pe cand in Franta se bucura de toata atentia necesara, indiferent daca statutul lor in Franta este legal sau nu. Kouchner a declarat luni intr-un interviu la postul francez de radio RTL, citat de NewsIn, ca in Franta, "fie ca sunt ilegali sau nu, ii tratam si ii scolarizam". Ministrul a repetat ca dorinta Frantei este ca Romania sa fie determinata sa aloce pentru integrarea romilor o parte din fondurile de aproape 20 de miliarde de euro pe care le primeste de la UE pana in 2013. Kouchner a subliniat ca romii repatriati au plecat voluntar, iar atunci cand romii ocupa ilegal un teren e vorba despre o decizie a justitiei, care trebuie aplicata. Integral in Romania Libera.

Cum a adus o corporatie-fantoma 3% din PIB in 2009. Firma American European Marketing & Enterprises, care a raportat o cifra de afaceri si un profit fabulos in 2009, a fost luata in calcul la formarea PIB, potrivit presedintelui INS, Vergil Voineagu. Asta inseamna ca, in realitate, economia a cazut nu cu 7%, ci cu 10% iar deficitul bugetar a fost cu 0,2% mai mare. Din PIB-ul Romaniei pe anul 2009, de 497 miliarde lei, 15,47 miliarde de lei reprezinta majorarea de capital fictiva cu care firma American European Marketing&Enterprises SA (AEME) si-a umflat rezultatele pe 2009. Firma nu are nici un angajat, nici o activitate public cunoscuta, detine un sediu fictiv si a "obtinut" aceste venituri prin umflarea valorii contabile a actiunilor detinute la o obscura firma din SUA. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, AEME a inregistrat anul trecut venituri de 15,47 miliarde lei, adica 3,68 miliarde euro, fara a avea un leu cheltuieli sau impozit platit la stat, profiturile, cel brut si cel net, fiind la acelasi nivel. Povestindu-i-se performantele firmei-fantoma si intrebat daca acest rezultat a fost luat in calcul la stabilirea PIB, Virgil Voineagu, seful Institutului national de Statistica confirma: "Sigur ca da, intra dupa metoda veniturilor. Intra precis in PIB", spune acesta. Integral in Romania Libera.

Despagubiri uriase pentru suferinta altora. Tribunalul Bucuresti i-a acordat daune morale de 1,4 milioane de euro sotiei fostului general Ion Eremia (1913-2004), pentru traumele suportate de acesta in inchisorile comuniste. Nicoleta Eremia (59 de ani) este beneficiara intregii sume, desi s-a casatorit cu fostul general in 1971, dupa ce Ion Eremia fusese reabilitat de regimul comunist. Ion Eremia, fost ministru adjunct al Armatei pe vremea lui Gheorghiu-Dej, a facut sase ani de inchisoare in puscariile comuniste intre anii 1958 si 1964 . Ofiter de cariera, Eremia avea gradul de capitan in timpul evenimentelor de la 23 august 1944. Din august 1945, el a fost redactor-sef al nou-infiintatului ziar militar "Glasul Armatei" (in prezent "Observatorul militar"). Integral in Adevarul.

Bolnavii cronic platesc inzecit pentru tratamente. Pacientii care sufera de leucemie, insuficienta cardiaca, Parkinson vor fi afectati de noul sistem de compensare. Doua milioane de romani cu boli cronice vor trebui sa plateasca de maine sume mult mai mari pentru a-si pastra aceeasi schema de tratament. Tratarea bolilor devine un lux pe care cei mai multi romani nu si-l permit. De la 1 septembrie, bolnavii cronic vor fi nevoiti sa scoata din buzunare sume de doua pana la zece ori mai mari decat pensiile sau salariile lor daca vor sa urmeze aceeasi schema de tratament pe care au avut-o in ultimii ani. Integral in Adevarul.