Presedintele Obama se pregateste sa tina discursul oficial pentru incheierea operatiunilor militare in Irak. Asa cum a declarat deja in fata soldatilor americani aflati la baza militara din Texas, discursul nu va fi unul plin de felicitari si nici nu va pretinde victoria. Obama a mai spus ca desi faza de lupta a incetat, mai este mult de lucru in Irak, anunta AFP.

Retragerea majora a trupelor SUA din Irak in ultimele luni a adus dupa sine un val de atacuri teroriste in Irakul pazit acum de mai putin de 50.000 soldati americani.

Permierul irakian Nuri Al-Maliki a anuntat ca de acum inainte armata si politia irakiana controleaza situatia si s-a aratat increzator asupra retragerii totale a trupelor americane pana la finele anului 2011. Al-Maliki a declarat marti ca acesta este o zi istorica in care tara sa si-a recapatat suveranitatea si independenta. In ciuda optimismului sau, situatia Irakului este una deosebit de grea.

La mai bine de 5 luni dupa alegerile din martie tara nu are un guvern functional. Marti, SUA a solicitat inca o data formarea de urgenta a unui guvern.

In timpul conflictului de 7 ani din Irak, SUA au pierdut 4.427 de soldati si a avut peste 34.000 raniti.