Pelerinajul lui Boc la Cotroceni: cum s-a dus la Basescu sa ia remanierea. Ce solutie onorabila de exit are Adriean Videanu. Extrem de sensibil cu scurgerile de informatii, presedintele le-a impus liderilor PDL chemati la Presedintie sa-si tina gura pana miercuri. Premierul Emil Boc cauta solutii pentru o remaniere guvernamentala care sa impace si partidul, si Cotrocenii. Seful Executivului a avut, ieri, o zi de plimbare intre Palatele Victoria si Cotroceni. Dimineata, i-a chemat la Guvern pe mai multi dintre liderii PDL, ministri si lideri parlamentari, printre care Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, dar si Roberta Anastase si Anca Boagiu. Conform unor surse participante la intalnire, ca si la sedinta Biroului Permanent National de luni seara, nici de data aceasta nu s-au rostit nume, discutiile invartindu-se in jurul procedurii: cum si cand sa ia Boc decizia remanierii, daca sa vina maine in fata parlamentarilor cu o lista de remaniabili sau sa-i asculte pe senatori si deputati si abia dupa aceea sa ia o decizie, scrie Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Care sunt rezervele pentru remaniabili. In locul lui Berceanu, Seitan, Sandu si Dumitru, pe care ii asteapta remanierea, PDL vrea sa vina cu "fete noi": parlamentari si actuali secretari de stat. Cel putin patru fotolii ministeriale urmeaza sa se elibereze. Dupa o intalnire a lui Emil Boc cu ministrii si alta cu presedintele Traian Basescu, la Cotroceni, in preziua evaluarii guvernului promise azi de premier parlamentarilor puterii, calculele in PDL aratau astfel: "pe faras" - Radu Berceanu (Transporturi), Mihai Seitan (Munca), Mihail Dumitru (Agricultura) si Gabriel Sandu (Comunicatii); in expectativa - Sebastian Vladescu (Finante). Vocali in a cere remanierea, liderii PDL cu notorietate nu se inghesuie insa sa-i inlocuiasca. Motivul principal: prefera sa se conserve pentru functiile la varful partidului puse la bataie pentru outsiderii guvernarii, la alegerile interne din 2011. Astfel, pentru scaunele ministeriale eliberate se planuieste scoaterea unor "fete noi" - parlamentari, sau secretari de stat -, au declarat ieri pentru EVZ surse din partid.

Cine a fost generalul comunist despagubit. Adevarul va prezinta povestea neromantata a lui Ion Eremia, liderul stalinist pentru a carui suferinta, indurata in urma cu cinci decenii, fiecare contribuabil ar trebui sa plateasca in prezent 30 de eurocenti. Tribunalul Bucuresti a acordat daune de 1,4 milioane de euro sotiei generalului Ion Eremia (1913-2004) pentru cei sase ani petrecuti de militar in inchisorile comuniste. Ion Eremia a fost ministru adjunct al Fortelor Armate pe vremea lui Gheorghiu-Dej. A facut sase ani de inchisoare in puscariile comuniste, intre 1958 si 1964. Generalul detinuse inainte multe functii importante intre 1948 si 1955 (deputat in Marea Adunare Nationala, sef al Directiei Propaganda si Agitatie din cadrul Directiei Generale de Propaganda a Armatei, sef al Casei Centrale a Armatei si comandant al Academiei Militaro-Politice). A fost condamnat pentru crima de uneltire contra ordinei sociale", informeaza Adevarul.

Maladia East Dambovita amplifica virusul West Nile. Autoritatile au fost anuntate cu privire la declansarea infectiei cu virusul West Nile, dar masurile au intarziat sa apara. In timp ce cazurile se inmultesc, Primaria Capitalei nu a reziliat nici acum contractul cu firma careia ii plateste servicii de dezinsectie de 28 de ori mai scumpe decat cele de la Budapesta. Sub presiunea numarului crescand de cazuri de infectare cu virusul West Nile, Ministerul Sanatatii sfatuieste populatia sa se fereasca purtand haine cu maneci lungi si impiedicand intrarea tantarilor in apartamente. Pana la a se ajunge in acest punct insa, institutiile abilitate ar fi putut face mult mai mult. Sorin Boaje, presedintele Asociatiei Nationale a Operatorilor in Dezinsectie, Deratizare si Dezinfectie (ANODDD), a declarat pentru Romania Libera ca a anuntat toate autoritatile cu privire la pericolul declansarii unei epidemii cu virusul West Nile, dar nimeni nu l-ar fi luat in seama, scrie Romania Libera.

Romania eoliana: 2 milioane de familii vor primi electricitate din vant, mai eco, dar mai scumpa. Vezi harta investitiilor straine in morile de vant. Mai multe companii occidentale investesc miliarde de euro in vantul romanesc. Statul acorda finantari din taxele colectate de la cetatenii romani. Strainii sunt atrasi si de faptul ca sumele obtinute din exploatarea energiei eoliene nu trebuie investite in Romania Energia furnizata de turbinele eoliene instalate pe teritoriul Romaniei, functionale la inceputul anului 2011, va fi suficienta pentru ca peste 500.000 de gospodarii medii sa fie alimentate cu electricitate verde, obtinuta din vant. In urmatorii 2-3 ani, lucrurile vor evolua ascendent, ajungandu-se, sustin specialistii, la o productie de 4 ori mai mare de electricitate din energie eoliana. Cu toate acestea, tara noastra este departe de tinta de 20% energie din surse regenerabile, impusa prin acordurile europene, pentru finalul acestui an. Procentul real va fi, in varianta optimista, doar 2%, Romania riscand chiar sanctiuni din partea Comisiei Europene (infringement), anunta Gandul.

Radu Berceanu il schimba pe seful CFR trimis in judecata de DNA cu un alt director cercetat si el intr-un dosar al lui Mihai Necolaiciuc. In plin proces de restructurare a CFR, ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, il inlocuieste pe directorul general al CFR SA, Emil Sabo, trimis in judecata de DNA, cu Viorel Scurtu, un alt director al companiei, cercetat de procurori, intr-un dosar de pe vremea celebrului urmarit general Mihai Necolaiciuc. Contactat de ziarul Puterea, Theodor Postelnicu, consilierul de imagine al ministrului transporturilor, Radu Berceanu, habar nu are de existenta unui dosar de cercetare in care sa fie implicat proaspatul director al CFR SA, Viorel Scurtu. Desi vrea sa dea afara inca 8.000 de ceferisti, Radu Berceanu numeste la conducerea CFR SA oameni al caror dosar nu este cunoscut si verificat pentru integritate. Dupa scandalul de saptamana trecuta, in care directorul general al CFR SA, Emil Sabo, a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie, un nou anchetat de procurori este numit in fruntea companiei care gestioneaza infrastructura feroviara. Astfel, in locul lui Emil Sabo a fost numit director general interimar al CFR SA Viorel Scurtu, care a ocupat functia de director general adjunct, informeaza Puterea.

Cum poate Bucurestiul sa puna mana pe un buget de 3.000.000.000 euro. Bugetul Bucurestiului s-ar putea dubla in conditiile in care primariile de sector s-ar desfiinta, potrivit proiectului de lege promovat de MAI referitor la reorganizarea administrativa a Capitalei. "Bugetul Primariei Capitalei este in acest moment de 1,3 miliarde de euro, insa adunat, bugetul celor sase sectoare ajunge la 1,7 miliarde de euro. Noul Bucuresti ar insemna un buget de 3 miliarde de euro", ne-a declarat directorul de programe de la asociatia Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan. De asemenea, primarul sectorului 6, Cristian Poteras, sustine ca prin centralizarea administrativa, veniturile Capitalei vor insemna 35% din bugetul alocat tuturor judetelor tarii, scrie Romania Libera.

Disputa pe inchirierea fostului bloc "Bancorex". Primaria Capitalei le cere in instanta administratorilor cladirii 6.000.000 de dolari, reprezentand dividendele neachitate de cinci ani. Chiriile incasate in ultimii cinci ani de la firmele care-si au sediul intr-una dintre cele mai scumpe cladiri din Capitala (cunoscuta de bucuresteni drept fostul bloc "Bancorex") au devenit motiv de disputa la tribunal intre Primaria Capitalei si firma Bucharest Financial Plazza, parte a grupului Erste - BCR. Motivul: potrivit unei hotarari de consiliu, firma care administreaza imobilul, ar fi trebuit sa achite anual municipalitatii dividende provenite din chiriile percepute. Acum, datoria s-ar ridica, potrivit edililor, la 6.000.000 de dolari. "Firma Bucharest Financial Plazza a platit municipalitatii, incepand din 2002, doar 210.000 de dolari pe an. Asta, in conditiile in care imobilul a fost inchiriat inca din 1997. Societatea a argumentat ca nu a putut achita mai mult, pentru ca a fost pe pierderi. Insa la o medie de 25 de euro/mp, cat a fost chiria lunara medie, inmultit cu 12 ani, primaria ar fi trebuit sa incaseze in plus sase milioane de dolari", au explicat avocatii firmei care reprezinta in instanta Primaria Capitalei, anunta EVZ.

Dan Diaconescu a renuntat la sefia Partidului Poporului in favoarea fratelui sau Mario. Presedintele Partidului Poporului este, in acte, Mario Diaconescu, fratele patronului OTV. Tonea Chiriac, trimis in judecata pentru un santaj de 910.000 de euro si pentru spalare de bani, este unul din cei cinci membri fondatori ai formatiunii politice initiate de Dan Diaconescu. Tonea Chiriac (53 de ani) a fost , timp de doua zile (23-24 iunie), coleg de celula cu Dan Diaconescu in arestul Cercetarilor Penale din Bucuresti. Patronul OTV a fost eliberat la 25 iunie, iar Chiriac, la 21 iulie, magistratii mentinandu-i interdictia de a parasi Capitala. Legatura dintre cei doi nu a ramas doar in spatele gratiilor, informeaza Adevarul.

Ion Iliescu, trimis simbolic in judecata pentru mineriada. Asociatia 21 Decembrie 1989 l-a trimis simbolic in judecata pe Ion Iliescu pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, cand mitingul maraton anticomunist din Piata Universitatii din Bucuresti a fost inabusit in sange. Raportul-rechizitoriu a fost realizat in baza documentelor din dosarele penale instrumentate de anchetatorii coordonati de generalul magistrat Dan Voinea, care in 2007 a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu si a membrilor Guvernului Roman. Ulterior, dosarul a fost mutat la sectia civila care a inchis dosarul. Doru Maries, victima a mineriadei, sustine ca inchiderea dosarului a fost semnata de "tortionarul Tiberiu Niculae Nitu, care in 21-22 decembrie a tras in manifestanti si a primit certificat de revolutionar chiar de la Ion Iliescu, iar acum a ajuns prim-adjunct al procurorului general al Romaniei si, drept multumire, i-a inchis dosarul", scrie Romania Libera.