Comisia Europeana critica in continuare Franta pentru decizia de expulzare a tiganilor si socilita statului francez mai multe informatii despre represiune. Un raport intermediar al Comisiei - bratul executiv al UE - spune ca politica franceza nu a pus un accent suficient pe circumstantele individuale de expulzare ale romilor, care se confrunta cu deportarea, informeaza BBC. Franta a expulzat aproape 1.000 de tigani in Romania si Bulgaria. Ministrul francez Pierre Lellouche a declarat ca expulzarile au fost controlate de la caz la caz. Raportul interimar, semnat de trei comisari UE, precizeaza ca UE doreste ca Franta sa explice "daca si in ce masura garantiile necesare ... s-au aplicat", in ceea ce-i priveste pe cei expulzati.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Turcia a invitat liderii a 14 state la o reuniune, ce are in vedere consolidarea misiunii consiliului primar al ONU- mentinerea pacii si a securitatii internationale, informeaza FoxNews. Presedintele turc Abdullah Gul, a carui tara detine presedintia rotativa a Consiliului de Securitate, va prezida reuniunea din 23 septembrie a sesiunii ministeriale anuale a Adunarii Generale a ONU. Ambasadorul Turciei ONU, Ertugrul Apakan a declarat, joi ca obiectivul cheie este ca lideri sa-si reafirme hotararea de a juca un rol mai puternic in solutionarea politica a litigiilor si punerea in aplicarea a acordurilor de pace.

Un profesor de istorie a fost suspendat in Franta deoarece le vorbea elevilor prea mult despre Holocaust. Catherine Pederzoli, o evreica in varsta de 58 de ani a fost acuzata de predare a subiectului dand dovada de "neutralitate insuficienta", atat in ceea ce priveste timpul dedicat predarii despre Holocaust, cat si excursiile dese organizate la foste tabere naziste, informeaza FoxNews. "In cazul în care acest profesor ar fi fost un bun crestin, nimeni nu l-ar fi acuzat de spalare a creierelor elevilor. Vina acestui profesor este ca e evreu?", a declarat avocatul profesoarei de origine franceza.

China a indemnat, joi la un compromis care vizeaza dezarmarea programului nuclear al Coreei de Nord, cu scopul obtinerii unei noi runde de negocieri, informeaza Yahoo News. China a gazduit discutiile dintre sase natiuni inainte ca statul nord-coreean sa renunte la negocieri anul trecut, in semn de protest, in urma criticilor internationale, venite in urma testarii unei rachete cu raza lunga. Perspectivele pentru reluarea negocierilor sunt compromise in continuare, dupa ce o nava de razboi sud-coreean s-a scufundat in luna martie, provocand moartea a 46 de marinari.

Rusia a semnalat, joi ca va extinde interdictia exporturilor de grau pana la sfarsitul anului 2011 si a ordonat autoritatilor sa impiedice speculantii sa majoreze preturile la alimente, informeaza CNN. "As vrea sa retineti ca ridicarea interdictiei de export poate fi luata in considerare numai dupa ce culturile de anul viitor vor fi recoltate", a spus Putin, la o intalnire in guvernul rus. Kremlinul a trimis semnale confuze in ceea ce priveste interdictia asupra exporturilor de cereale. Presedintele Medvedev a declarat, luna trecuta, ca interdictia ar putea fi ridicata inainte de expirarea planificata in luna decembrie a acestui an, in functie de recolta, in timp ce Putin a spus ca aceasta ar putea dura pana in 2011.