Primul discurs public al lui Fidel Castro dupa retragerea din anul 2006: dezarmarea nucleara. Fostul lider cubanez Fidel Castro a tinut vineri primul discurs public dupa anul 2006. Aflat pe treptele Universitatii din Havana in fata unui public numeros, Castro a cerut comunitatii internationale sa faca tot posibilul pentru a evita un conflict in Orientul Mijlociu care ar avea sanse mari sa degenereze intr-un conflict nuclear global. Castro a mai declarat ca nicio tara nu ar trebui sa posede arsenal nuclear si ca puterea nucleara ar trebui folosita numai pentru cauze nobile. A amintit si despre pericolul aplicarii unor sanctiuni impotriva Iranului ale carui reactii ar putea scapa de sub control daca SUA insista cu sanctionarea. Totodata a atras atentia si asupra Rusiei care, fiind o mare putere nucleara, nu ar trebui ignorata in luarea unor decizii importante. Publicul l-a aplaudat si l-a ovationat pe Castro care purta un costum militar fara insigne si grade, anunta Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Ministrul adjunct al Educatiei din Bulgaria demis in urma unui scandal etnic. Milka Kodzhabashieva, Ministrul adjunct al Educatiei din Bulgaria, a fost demisa in urma unui scandal cauzat de reglementari care lezeaza drepturile minoritatilor. Kodzhabashieva a transmis o scrisoare cu instructiuni catre Inspectoratul Educational din Blagoevgrad in care solicita strangerea de date despre studentii apartinand diverselor minoritati cu scopul de a pune la dispozitie profesori care sa predea in limba materna. In scrisoare Kodzhabashieva recomanda profesorilor sa stranga respectivele informatii asupra etniei studentilor in scopuri statistice faca ca acestia sa fie intrebati direct. Partidul etnic turc Miscarea pentru Drepturi si Libertati a protestat solicitand demisia lui Kodzhabashieva sau cea a conducerii Inspectoratul Educational din Blagoevgrad. Ministrul Educatiei Sergey Ignatov a anuntat public demisia adjunctei sale precizand ca determinarea etnica este o greseala tehnica facuta de Kodzhabashieva din prea mult zel. Desi este de parere ca o asemenea masura incalca constituia prin incercarea stabilirii etniei unei persoane dupa nume, trasaturi etc. va continua sa o pastreze pe fosta adjuncta in minister ca expert. In provincia Blagoevgrad exista atat cetateni bulgari de etnie rroma cat si o comunitate etnica musulmana insemnata, scrie Novinite.

Brazilia: Toata conducerea orasului Dourados a fost arestata. Politia braziliana a arestat aproape toata conducerea orasul Dourados, fapt care a creat un gol politic fara precedent. Primarul Ari Artuzi, sotia sa, adjunctul si alte 25 de persoane au fost arestate sub suspiciunea de frauda si coruptie. Anchetatorii sunt de parere ca primarul conduce o retea complexa de coruptie si ca acesta lua un procent de 10% din toate contractele ce se derulau din bani publici. Banii obtinuti astfel au fost investiti in campanii electorale si mita. Peste 200 de politisti din departamentele anti-coruptie au luat parte la operatiunile de investigare si arestare. Anchetatorii au la dispozitie cinci zile pentru a formula acuzatia oficiala, in caz contrar toti cei retinuti vor trebui eliberati. Intre timp un judecator a fost numit la conducerea orasului Dourados care numara peste 200.000 de locuitori, informeaza BBC.

Incendiile din Rusia au provocat moartea a opt persoane. Incendiile violente au facut ravagii in mai multe sate din Rusia soldandu-se cu cel putin 8 morti, 17 raniti si peste 400 de case distruse. In lunile iulie-august alte incendii au mistuit Rusia Centrala omorand 54 de persoane in cea mai calduroasa vara din istoria tarii. Acum regiunile aflate in dezastru apartin provinciilor Volgograd si Saratov, unde 26 de sate au fost cuprinse de flacari. Imaginile TV arata valuri de fum ridicandu-se din ruinele caselor de lemn. Pentru stingerea incendiilor actioneaza 2500 de oameni si 5 avioane. Ministerul pentru situatii de urgenta a declarat ca in cele mai multe cazuri incendiile au fost provocate de activitatea umana prin scurtcircuituri, cabluri electrice etc. Premierul Vladimir Putin a promis 1 miliard de ruble (peste 35 milione dolari) pentru fiecare regiune lovita de dezastru pentru a putea asigura strictul necesar persoanelor ramase fara locuinte, anunta Reuters.

Atac sinucigas cu bomba in Pakistan. Un atac sinucigas cu bomba a lasat in urma 59 de morti si peste 160 de raniti in Pakistan. Explozia a avut loc in orasul Quetta in ziua Al Quds, eveniment anual ce are loc in ultima vinere a Ramadanului in care musulmanii isi exprima solidaritatea cu palestinienii criticand totodata politica Israelului fata de palestinieni. Imaginile surprinse de camerele tv arata explozia urmata de o serie de impuscaturi si de dispersarea haotica a multimii. Aparent fara legatura cu acest atac, un alt atac sinucigas cu bomba a avut loc vineri in vecinatatea unei moschei Ahmadi din Mardan in nord-estul Pakistanului. In acest atentat a murit (in afara de atacator) o persoana si au fost ranite alte patru. Seful politiei din Mardan a declarat ca sinucigasul a incercat sa treaca de o bariera de securitate. Fortele de securitate au tras in el, iar acesta ranit a declansat explozia, informeaza CNN.