4 morti si 16 raniti dupa ce politia a tras asupra unui grup de protestatari in India. Politia indiana a deschis focul asupra protestatarilor pro-independenta din Kashmirul indian, ucigand patru oameni si ranind alti 16, conform unui ofiter de rang inalt. Incidentul de luni ridica la 69 numarul mortilor din ultimele 87 de zile de violenta, in timp ce protestatarii se strang in numar tot mai mare pentru a cere independenta provinciei. Ultimele violente s-au petrecut in localitatea Palhallan, dupa ce protestatarii au blocat o autostrada. Politia a deschis focul pentru a imprastia multimea dupa ce din grup s-au aruncat pietre catre fortele de ordine. Un purtator de cuvant a declarat ca politia va desfasura o ancheta asupra incidentului, precizand ca cei care au tras in multime vor fi pedepsiti conform legii. Integral pe CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Afganii protesteaza impotriva planurilor unei biserici americane de a arde Coranul. Scandand "Moarte Americii", mai multe sute de afgani s-au adunat luni in fata unei moschei din Kabul pentru a protesta impotriva planurilor unei biserici americane de a arde o copie a Coranului cu prilejul aniversarii atacurilor de la 11 septembrie, scrie Reuters. "Cerem Americii sa impiedice profanarea sfantului nostru Coran", a declarat un student, participant la proteste. Ambasada americana de la Kabul a emis un comunicat in care se afirma ca "guvernul american nu incurajeaza in niciun fel asemenea acte impotriva Islamului si este profund ingrijorat de asemenea fapte indreptate impotriva grupurilor etnice sau religioase". In timpul mandatului sau, presedintele Barack Obama a facut eforturi pentru a imbunatati imaginea SUA in lumea musulmana.

Atentat sinucigas in Pakistan soldat cu 19 morti. Un atacator sinucigas taliban a intrat cu masina intr-o cladire a politiei din nord-vestul Pakistanului luni, ucigand cel putin 19 oameni, intr-un nou val de violente comise de militantii avand legaturi cu al-Qaeda, scrie Reuters. Aproximativ 100 de oameni au murit saptamana trecuta in atentate sinucigase asupra procesiunilor siite din orasele Lahore si Quetta. Ultimele atacuri au survenit dupa o perioada de acalmie, punand presiune suplimentara asupra guvernului coplesit de inundatiile devastatoare care au lasat milioane de oameni fara adapost si au lovit puternic economia.

Nicolas Sarkozy s-ar putea confrunta cu proteste in masa pentru masura cresterii varstei de pensionare. Mai multe greve au izbucnit luni in Franta, in timp ce sindicatele pregatesc un protest general pe scara nationala impotriva planului presedintelui Sarkozy de a creste varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani. Demonstratiile au loc intr-o perioada delicata pentru presedintele francez, al carui mandat este umbrit de scandaluri si de o scadere in increderea populatiei, scrie AFP.

AIEA avertizeaza ca Iranul este aproape de obtinerea armelor nucleare. Inspectorii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) au avertizat ca Iranul a depasit un prag crucial in programul sau nuclear si ca este aproape de obtinerea bombei atomice. In raportul sau, AIEA precizeaza ca oamenii de stiinta iranieni au obtinut 22 de kilograme de uraniu cu puritate de cel putin 20 la suta, depasind astfel cel mai mare obstacol din calea producerii de uraniu ce poate fi folosit pentru armament. Expertii estimeaza ca cel putin 20 de kilograme de uraniu sunt necesare pentru a arma un focos nuclear, scrie The Telegraph. Datele raportului ar putea intari ideea unui atac israelian asupra Iranului, ipoteza care a fost exclusa recent dupa ce Statele Unite au dat asigurari ca Teheranul nu va putea obtine bomba atomica in mai putin de un an.