Paleontologii spanioli au descoperit ramasitele unui ciudat dinozaur cu cocoasa. Fosila a fost gasita in provincia Cuenca si dateaza din Cretacicul timpuriu, perioada situata acum 120-150 milioane de ani. Scheletul sau, decoperit aproape integral, masoara sase metri lungime, anunta AFP.

Dinozaurul care face parte din familia teropozilor este unul special, singurul de acest gen descoperit pana acum. Din cercetarile specialistilor rezulta ca dinozaurul descoperit in Spania reprezinta cea mai veche forma a ramurei Carcharodontosaurus, cel mai mare dinozaur pradator care a trait vreodata pe pamant si care pana in prezent a fost localizat numai pe continentele din emisfera sudica.

Ramura Carcharodontosaurus s-a dezvoltat enorm de-a lungul erelor crescand atat in dimensiune cat si in numar. Intre dinozarii din acesta ramura cei mai insemnati sunt Giganotosaurus care avea 14,5 metri lungiune si Carcharodontosaurus care atingea 13 metri in lungime, fiecare dintre ei cantarind in jur de 7-8 tone.

Fosila nou descoperita este diferita de orice alt schelet de dinozar decoperit vreodata datorita coloanei vertebrale extrem de curbata si cocoasei proeminente. Pentru moment paleontologii nu sunt siguri care era rolul pe care cocoasa il purta in existenta dinozaurului, dar au exclus varianta in care cocoasa era considerata o posibila boala sau malformatie. Actuala ipoteza de lucru este aceea a unei rezerve de grasime.

Noua specie decoperita de paleontologii spanioli a primit numele de Concavenator.