CIA este acuzata ca a detinut o inchisoare secreta pe teritoriul Poloniei, in cadrul careia au fost aplicate tratamente inumane persoanelor suspectate de participare in actiuni de terorism. Aleksander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei a declarat ca nu a stiut despre existenta vreunei inchisori secrete pe teritoriul tarii sale si prin urmare nici despre tratamente abuzive aplicate celor inchisi, informeaza Fox News.

Declaratiile fostului presedinte au venit dupa ce Associated Press (AP) a dezvaluit ca intre anii 2002 si 2003, Abd al-Rahim al-Nashiri, cel care a organizat atacul cu bomba asupra distrugatorului USS Cole ar fi fost subiectul unuei anchete abuzive intr-o inchisoare secreta din Polonia. AP sustine ca a aflat informatiile de la fosti agenti din serviciile secrete potrivit carora al-Nashiri ar fi fost terorizat prin amenintarea strapungerii capului cu o masina de gaurit si prin amenintari cu un pistol fara gloante.

Kwasniewski apara colaborarea tarii sale cu Statele Unite in lupta impotriva terorismului si faptul ca Polonia a fost folosita de SUA ca baza aviatica. El aminteste totusi ca baza aviatica se afla direct sub responsabilitate Americana si ca SUA nu a cerut nicodata permisunea Poloniei pentru infiintarea de inchisori pe teritoriul sau.

Procurorii investigheaza in prezent implicarea Poloniei in sistemul american de inchisori secrete descoperit in multe tari, in care detinutii au avut parte de tratamente dure. Ziarul polonez Gazeta Wyborcza anunta luna trecuta ca procurorii l-ar putea acuza pe Kwasniewski impeuna cu alti oficiali polonezi de crime de razboi.