Patru prizonieri, membri ai gruparii al-Qaeda au evadat dintr-o inchisoare de maxima securitate din Bagdad si sunt inca in libertate, au declarat, joi oficiali americani si irakieni, informeaza Yahoo News. Evadarea celor patru de la Penitenciarul Karkh, numit anterior Camp Cropper, este o veste proasta pentru armata SUA, care a cedat controlul tuturor centrelor de detentie folosite de guvernul irakian. Dar, la cererea irakienilor, SUA si-a pastrat custodia asupra unora dintre cei mai periculosi prizonieri, inclusiv a celor cu legaturi cu grupurile teroriste sau fostul regim al lui Saddam Hussein.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Pastorul crestin de la biserica din SUA, care planuia sa arda exemplare din Coran a declarat ca a anulat a planurile sale, care au atras condamnarea internationala si un avertisment din partea presedintelui Barack Obama ca actiunile sale ar putea provoca atacuri sinucigase cu bomba ale al-Qaida, informeaza Reuters. Terry Jones, care conduce biserica Dove World Outreach Center din orasul universitar din Florida, Gainesville, a spus jurnalistilor ca planurile sale au fost suspendate. El a spus, in acelasi timp ca un acord a fost incheiat cu liderii musulmani pentru a muta locatia centrului cultural islamic ce urma sa fie construit in apropiere de locul unde au avut loc atacurile din 11 septembrie din New York.

Un grup disident iranian a declarat, joi ca a detine dovezi despre un nou centru atomic secret subteran in Iran, dar oficialii americani au declarat ca stiu de existenta centrului de ani de zile si ca nu au nici un motiv sa creada ca e nuclear, informeaza Reuters. Grupul disident a declarat ca informatiile provin de la o retea de surse din interiorul Iranului afiliate grupului de opozitie, Consiliul National al Rezistentei din Iran (NCRI) si Organizatia Populara Mujahideen din Iran (PMOI), o miscare de gherila ce se opune guvernulului iranian.

Sarah Shourd, una dintre cei trei detinuti americani in Iran, pentru mai mult de un an, va fi eliberata, sambata au declarat oficiali iranieni. Un oficial de la Ministerul iranian de cultura si de orientare islamica a declarat ca unul dintre cei trei detinuti de origine americana va fi eliberat in acest sfarsit de saptamana, dupa sfarsitul lunii sfinte islamice de Ramadan, insa momentul eliberarii nu se cunoaste cu exactitate, informeaza CNN. Sahraei Bak, un reprezentant al misiunii iraniene al Natiunilor Unite, a declarat pentru CNN ca Shourd va fi eliberarata "foarte curand".

Fidel Castro: Modelul economic cubanez nu mai functioneaza. Fidel Castro a declarat unui ziarist american ca modelul "cubanez" nu mai functioneaza. Fostul lider cubanez a recunoscut deficientele din modelul economic comunist, introdus cu mai mult de 50 de ani in urma, informeaza CNN. "Modelul cubanez nu mai functioneaza nici pentru noi", i-a marturisit Castro jurnalistului Jeffrey Goldberg, intr-un interviu pentru revista The Atlantic. Succesorul lui Castro, presedintele Raul Castro a facut declaratii asemanatoare in ultimii ani. Recent, el a afirmat ca o cincime din angajatii de la stat ar putea fi concediati si ca guvernul ar trebui sa isi revizuiasca rolul sau in economia tarii.