Fostul lider cubanez Fidel Castro a acuzat, vineri, Franta de "holocaust rasial", referindu-se la expulzarea tiganilor romani si bulgari. "Ultimul lucru la care m-am putut astepta este vestea expulzarii tiganilor, care sunt victime ale cruzimii extreme din Franta," a declarat Castro la un eveniment de promovare al celui de-al doilea volum al autobiografiei sale, informeaza AFP. Aproximativ 7.000 de imigranti sunt "victime ale holocaustului rasial", a adaugat Castro.

Fidel CastroFoto: Agerpres

"Protestele puternice din Franta sunt esentiale pentru a contracara expulzarea, mai ales acum cand milionarii francezi vor sa limiteze drepturile de pensionare si sa reduca oportunitatile de angajare", a declarat Castro, referindu-se la planurile recente ale guvernului francez de a ridica varsta de pensionare in Franta de la 60 la 62 de ani.

Franta a lansat in august o represiune controversata privind taberele ilegale instalate de tiganii romani si bulgari in Franta, care s-a finalizat cu deportarea a sute de imigranti in Romania si Bulgaria, in ciuda criticilor aduse de organizatiile militante pentru drepturile omului.

Parlamentul European a adoptat o rezolutie in acest sens, subliniind "dreptul tuturor cetatenilor UE si familiilor acestora la libera circulatie si sedere pe intreg teritoriul UE, un drept care este un aspect fundamental al cetateniei UE".