Dinu Patriciu se joaca de-a pacifistul la cearta dintre stat si Rompetrol. Fostul patron al grupului petrolier crede ca Fiscul nu va reusi sa recupereze banii de la Petromidia, iar cea mai buna solutie ar fi sa vanda actiunile. Cu circa doua saptamani inainte de termenul-limita pana la care KazMunaiGaz (KMG) trebuie sa-si plateasca datoria istorica fata de statul roman, s-au incins spiritele de ambele parti. Oficialii Fiscului au instituit sechestru asigurator pe unele active ale Rompetrol Rafinare pentru a fi siguri ca recupereaza integral cei 571,3 milioane de euro. In replica, reprezentantii KMG se pregatesc de lupta in instanta, dupa ce profitand de neclaritatile din legislatie au achitat doar 54 de milioane de euro, ceea ce le ofera statutul de actionar majoritar. Integral pe EVZ.ro.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum incearca PDL sa opreasca dezertarile. Cu tot mai multi parlamentari speriati de caderea in sondaje, partidul sare cu promisiuni: bani, o noua lege electorala si garantarea colegiilor in 2012. Speriati de prabusirea in sondaje sau nemultumiti de modul cum se deruleaza alegerile interne, tot mai multi parlamentari PDL ameninta in interiorul partidului ca sunt pe picior de plecare pentru a-si maximiza sansele la realegere in 2012. Ca sa tempereze valul nemultumirilor, dar si ca sa pregateasca terenul alegerilor pentru conducerea PDL in care parlamentarii vor avea un vot greu, sefii PDL se intrec in oferte sau promisiuni pentru propriii uninominali. Integral pe EVZ.ro.

Exodul creierelor romanesti peste hotare. Cum se vede viitorul Romaniei? Imaginea migrantului roman a fost mereu mai vizibila pe segmentul fortei de munca brute. "Migratia muschilor" a condus la aparitia fenomenului "capsunarului" roman, cel care, sub presiunea banilor, pleaca in Occident pentru a aduna recoltele altor tari. Ingineri, muncitori calificati, adolescenti, persoane cu pregatire sau fara prea multa baza pe studii si experienta profesionala, s-au aliniat la granita de vest si au plecat, in marea lor majoritatea, in Spania si Italia. Integral pe EVZ.ro.

Cu camera ascunsa prin maternitatile groazei. In Romania nasterea a devenit sport extrem. Femeile care se hotarasc sa aduca pe lume un copil trebuie sa se prezinte la maternitate cu buzunarele pline si inarmate cu curaj. Am vrut sa vedem insa daca, la o luna dupa tragedia de la Maternitatea Giulesti, in care au murit sase bebelusi, exista totusi cel mai mic semn ca situatia este pe cale sa se imbunatateasca. Am vrut sa vedem daca viitoarele mame mai sunt obligate sa-si cumpere medicamentele de care, altfel, ar trebui sa beneficieze in mod gratuit, in virtutea calitatii de contribuabili la bugetul sanatatii. In plus, am vrut sa vedem daca mamele primesc ingrijirile cuvenite si mai ales daca trebuie sa plateasca medicii si asistentele cu care au de-a face. Integral in Romania Libera.

Muzeul cu balauri, magyarosauri si zamolxes. Clujul va fi primul oras din Romania care va avea un muzeu al dinozaurilor. Potrivit unor surse din mediul academic, acest muzeu ar urma sa fie patronat de Universitatea Babes-Bolyai, prin Facultatea de Biologie - Geologie. Deja, exista un muzeu cu circuit inchis in care sunt pastrate fosile ale unor animale stravechi, de la dinozaurii gasiti in Tara Hategului si pana in Salaj si pana la schelete de crocodili, broaste testoase uriase ori chiar sirene. Este vorba de niste mamifere care nu au nimic de-a face cu fapturile mitologice care ii ispiteau pe marinari, dar care sunt rude cu dugongii, mamifere marine mari, care traiesc azi in Marea Rosie. Muzeul dinozaurilor ar urma sa puna in valoare toate aceste exponate, adunate in zeci de ani de truda de catre profesorii universitatii clujene. Integral in Romania Libera.

Cum s-au inghesuit peste 10.000 de romani pe 300 de joburi. Cine face angajari in Romania. In ciuda crizei, unele companii investesc in continuare in Romania. Dupa ce a angajat 250 de persoane, Procter&Gamble va mai recruta inca 50 pentru noua fabrica de la Urlati. Si francezii de la Automobile Dacia isi maresc echipa. Dorinta romanilor de a-si gasi un loc de munca bun este la cote maxime. Peste 10.000 de persoane si-au depus CV-ul in speranta ca vor fi angajate la fabrica de sampoane si produse de ingrijire a Procter & Gamble (P&G) de la Urlati, din judetul Prahova, dupa cum au declarat pentru Gandul oficialii companiei. Asta inseamna ca, in medie, cate 33 de oameni au concurat pe fiecare din posturile puse la bataie, de electricieni, mecanici, chimisti si cu experienta in domeniul automatizarii. "Inaugurarea oficiala va avea loc pe 29 septembrie, insa cea mai mare parte a echipei este deja formata, pentru ca 250 de persoane deja lucreaza aici, primii inca din primavara anului trecut", ne-au declarat reprezentantii P&G. Integral in Gandul.

Inca un "tun" de 350.000 de euro la Administratia Strazilor, pentru consultanta. Desi pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie exista un dosar in care procurorii verifica modul de atribuire a unor contracte privind reabilitarea unor artere din Capitala de catre Administratia Strazilor Bucuresti, institutia condusa de directoarea Alina Roman continua seria achizitiilor publice care au acelasi obiect. Ca o coincidenta stranie, Administratia Strazilor Bucuresti ofera cu predilectie contracte cu dedicatie aceleiasi firme, Search Corporation SRL, cu sediul in Capitala. Astfel, societatea, administrata de un controversat om de afaceri pe nume Michael Mihai Stanciu, a incasat, la data de 21 aprilie 2010, 348.603,9 euro pentru un contract de servicii de consultanta pentru supravegherea proiectarii si executiei lucrarilor de semaforizare a 26 de intersectii din Bucuresti. Numai in ultimul an, societatea in cauza a incheiat cu Administratia Strazilor Bucuresti contracte de consultanta in valoare totala de aproximativ doua milioane de euro. Integral in Puterea.

Romanii de peste hotare nu mai trimit bani acasa. Valoarea sumelor transferate din strainatate catre Romania a scazut in primele sapte luni ale acestui an la nivelul minim al ultimilor cinci ani. Afectati de cresterea somajului in statele Uniunii Europene, romanii care muncesc peste hotare trimit familiilor din Romania tot mai putini bani. Transferurile curente din strainatate catre Romania, cu exceptia celor ale administratiei publice - majoritatea efectuate de romanii care muncesc peste hotare - au ajuns in primele sapte luni la 2,13 miliarde de euro, potrivit datelor bancii centrale. Integral in Adevarul.