Fostul premier spaniol Felipe Gonzalez a facut marti un apel pentru legalizarea drogurilor la nivel mondial, ca metoda sigura de anihilare a confruntarilor mortale duse de cartelurile drogurilor, anunta AFP.

Aflat la o receptie organizata la Madrid in onoarea ambasadorului mexican cu ocazia sarbatoririi bicentenarului Mexicului, Gonzalez a declarat ca propunerea lui este singura metoda de contracarare eficienta a traficului de droguri.

Argumentandu-si ideea, fostul prim ministru socialist care a condus executivul spaniol intre anii 1982 si 1996 a amintit situatia Americii care interzisese producerea, vanzarea si transportul de alcool destinat consumului in perioada 1920-1933, fapt care a dus la cresterea numarului de bande de traficanti, aparitia unor figuri legendare de gangsteri (Al Capone sau Bugs Moran) culminand cu mii de victime secerate in razboiele crimei organizate.

Gonzalez vede in crima organizata cea mai mare amenintare pentru securitatea mondiala, insa este de parere ca decizia oficializarii consumului de droguri nu se poate face individual de catre state, ci ar trebui reglementata printr-un tratat international.

Referitor la Mexic, se presupune ca 28.000 oameni au fost ucisi in incidente legate de traficul de droguri din anul 2006 si pana in prezent.