Rusia si Norvegia au semnat miercuri intelegerea privind stabilirea granitelor maritime dupa 40 de ani de negocieri si dispute. Tratatul a fost semnat la Murmansk de catre prim-ministrul norvegian Jens Stoltenberg si de catre presedintele rus Dimitri Medvedev, informeaza Ria Novosti.

Medvedev a declarat ca tratatul semnat miercuri deschide o noua pagina a relatiilor bilaterale ruso-norvegine, deternimand situatia generala din zona, intarind securitatea locala si lasand loc pentru viitoare cooperari intre statele din zona arctica. Parlamentul rus si cel norvegian vor ratifica tratatul simultan.

Cele doua state s-au aflat in disputa inca din anul 1970 pentru o zona de 175.000 km aflata la Oceanul Arctic. Pentru ca nu exista un acord comun privind granitele, multe ambarcatiuni aflate la pescuit in zona au fost retinute de-o parte sau de alta.

Tratatul pare sa fie un imbold si pentru cooperarea in domeniul energiei care ar putea duce la ridicarea unui moratoriu vechi de 30 de ani care viza extractia de petrol si gaza naturale din zona disputata.