Papa Benedict a declarat in fata politicienilor britanici ca religia a fost marginalizata

Cu ocazia vizitei sale in Marea Britanie Papa Benedict a afirmat, in detrimentul complotului menit sa il atace, faptul ca religia este marginalizata in spatiul public, informeaza The Guardian. ​

In cadrul discursului sau, sustinut in fata unei audiente care a inclus invitati precum Nick Clegg, Papa a explicat faptul ca simplele conventii sociale nu sunt capabile sa hotarasca politicile nationale.

"Nu pot decat sa imi exprim ingrijorarea legata de marginalizarea religiei, in special a Craciunului, fenomen ce se produce chiar si in tari care pun accentul pe conceptul de toleranta", a declarat Papa Benedict. Aceasta replica a fost adresata Marii Britanii, a carei traditie in ceea ce priveste toleranta a fost laudata de Papa in prima zi a vizitei sale.

Papa, instiintat de functionarii sai cu privire la arestarea celor cinci barbati implicati in presupusul complot menit sa il atace, s-a referit la criza financiara ca la un exemplu de situatie grava ce a fost cauzata de solutiile pragmatice aplicate in lipsa unor considerente de natura etica.

Papa Benedict considera ca problemele mentionate in procesul lui Thomas More "desi imbraca alti termeni continua sa fie valabile pe masura ce noile conditii sociale isi fac aparitia". Intrebarea cruciala ridicata de acesta ramane: "Prin recursul la ce tip de autoritate pot fi rezolvate dilemele morale?"

Raspunsul oferit de Papa Benedict a fost urmatorul: "Daca principiile morale care stau la baza procesului democratic nu sunt determinate decat de conventiile sociale, atunci fragilitatea acestui proces devine evidenta - aici sta adevarata provocare a democratiei".

Cuba reactualizeaza socialismul adoptand un nou sistem economic

Cuba se pregateste pentru adoptarea unui nou model economic denumit "actualizarea socialismului", care utilizeaza concepte precum impozite si microcredite. Acesta va fi deschis contractelor incheiate intre cetateni si va pune capat utilizarii cartelelor alimenare, scrie El Mundo.

Documentul care reglementeaza aceste schimbari economice prevede ca 250.000 de oameni ar putea desfasura in anul urmator diferite afaceri, cu toate ca acest tip de activitate le solicita cubanezilor abilitati pe care le-au pierdut odata cu trecerea anilor.

In acelasi timp se vor deschide portile pentru un nou model economic in care statul ofera libertate cetatenilor in ceea ce priveste "activitatile desfasurate in mod independent", aceasta expresie fiind utilizata cu scopul de a depasi terminologia capitalista.

Pe langa trecerea la noul model economic, stirea care a avut cel mai mare impact in Cuba a fost aceea referitoare la desfiintarea, in urmatoarele sase luni, a 500.000 de posturi existente in sistemul bugetar.

Coreea de Nord si de Sud au acceptat reuniunile familiilor separate de razboi

Reprezentanti ai Coreei de Nord si de Sud au convenit sa organizeze incepand de saptamana viitoare o noua sesiune de reuniuni pentru familiile separate de razboiul coreean, relateaza CNN.

Cele doua parti au acceptat ca reuniunile sa aiba loc pe 21 si 22 octombrie, insa nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste numarul de familii carora le este permisa aceasta reintalnire, precum si locul in care se va desfasura.

Milioane de familii au fost separate de razboiul coreean, incheiat in anul 1953. Aproximativ 10.000 de persoane si-au manifestat anul trecut dorinta de a participa la aceasta reuniune, insa mai putin de 200 de familii au primit aprobare pentru a se intalni.

Tarantino a fost calificat drept un "snob elitist" de ministrul italian al culturii

Quentin Tarantino, care tocmai si-a incheiat activitatea in fruntea juriului din cadrul Festivalului de Film de la Venetia, a fost caracterizat de ministrul italian al culturii drept un "elitist snob", relateaza The Telegraph.

Atacul lui Sandro Bondi la adresa regizorului a fost interpretat ca fiind unul rautacios, dupa ce niciun film italian nu a fost premiat in cadrul renumitului festival incheiat saptamana trecuta.

Ministrul a solicitat ca in viitor Italiei sa ii fie permisa influentarea deciziei de selectionare a membrilor juriului celui mai vechi festival de film din lume.

"Tarantino este expresia unei culturi elitiste si relativiste care nu ia in considerare sentimentele si gustul publicului", a declarat Sandro Bondi intr-un interviu acordat revistei Panorama. "Viziunea sa ii influenteaza gandirea critica. Rezultatele festivalului obliga pe toata lumea sa deschida ochii si sa caute de unii singuri ceea ce merita vizionat", a completat ministrul.

Separatistul cecen Akhmed Zakayev a fost eliberat de instantele poloneze

Liderul separatist cecen Akhmed Zakayev a fost eliberat de instantele poloneze in aceasta dupa-amiaza la cateva ore dupa ce a fost arestat la cererea Rusiei, informeaza Ria Novosti.

Procurorii polonezi au solicitat Judecatoriei din Varsovia o extindere a perioadei de arest de pana la 40 de zile, insa petitia lor a fost respinsa.

Moscova doreste ca Zakayev sa se intoarca in Rusia pentru a se confrunta cu terorismul, crimele, rapirile, iar procurorii au declarat dupa arestarea acestuia ca pregatesc o cerere de extradare.

Zakayev figureaza pe lista internationala de persoane cautate inca din 2001, insa acesta a primit azil politic in 2003. Rusia a cerut in mod repetat Marii Britanii sa il extradeze, dar cererea a fost de fiecare data refuzata.

Angela Merkel dezminte ca i-ar fi spus lui Sarkozy ca va evacua taberele de tigani din Germania in saptamanile urmatoare

Afirmatia facuta joi de Nicolas Sarkozy, la summit-ul UE de la Bruxelles, cum ca Angela Merkel i-ar fi dezvaluit ca urmeaza sa "evacueze taberele de tigani" din Germania saptamanile viitoare, dupa modelul Frantei, este contrazisa de Guvernul german: "Cancelarul Angela Merkel nu a vorbit in timpul reuniunii Consiliului European cu presedintele francez Nicolas Sarkozy despre presupusele tabere de tigani din Germania, si in niciun caz despre o evacuare a acestora", a anuntat Cancelaria germana, potrivit Le Monde.

Nicolas Sarkozy a vorbit, joi, la Bruxelles, despre "sustinerea completa a cancelarului german Angela Merkel in aceasta problema, ca si in toate celelalte".

La Berlin, purtatorul de cuvant al Angelei Merkel a aratat ca "Guvernul german sustine Franta in ceea ce priveste forma si tonul criticilor comisarului Viviane Reding", dupa ce oficialul european a comparat expulzarea tiganilor cu deportarile din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Pe fond insa, Berlinul si-a exprimat, joi, la reuniunea Consiliului European, sustinerea pentru Comisia Europeana in problema tiganilor, dupa ce Bruxelles-ul a criticat dur Franta in acest caz.