Politia da startul operatiunii "Pulanele jos!". Bugetarii incep astazi protestele de strada. De azi, politistii renunta la patrulare si la amenzi si blocheaza anchetele penale, iar ceilalti bugetari incep protestele de strada care preceda sezonul grevelor. Politistii deschid astazi "toamna protestelor". Desi nu vor participa la pichete si mitinguri, oamenii legii au decis sa nu-i mai amendeze pe soferii indisciplinati si pe cei care tulbura ordinea publica, sa renunte la patrule, sa nu mai puna in aplicare mandatele de arestare si de executare a pedepselor cu inchisoarea si sa nu mai faca audieri in dosarele penale aflate in lucru. Integral pe EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ambasadoarea Romaniei la Madrid: "Lucratorii romani, mai flexibili si mai adaptabili decat spaniolii". Dupa pierderea slujbelor din constructii, o mare parte dintre romanii din Spania s-au reorientat si au gasit alte locuri de munca, spune ambasadoarea Romaniei la Madrid, Maria Ligor. Criza nu a fost blanda: in jur de 80.000 de romani incaseaza in acest moment beneficii de somaj din Spania. Romanii sunt insa adaptabili. Dupa ce si-au pierdut slujbele din constructii, multi dintre ei si-au gasit locuri de munca in alte domenii, spune ambasadoarea Romaniei la Madrid, Maria Ligor, intr-un interviu acordat EVZ.

Tinerii care nu vor lasa Romania sa moara. "Este imposibil sa schimbi ceva intr-o tara plina de probleme, cu o clasa politica sub orice critica si un popor lipsit de speranta." Astfel de pareri sunt frecvente in zilele noastre si, probabil, multi dintre romani sunt de acord cu ele. Exista insa tineri care se zbat pentru a dovedi contrariul. Fac parte din asociatii care incearca sa curete Romania de gunoaie, sa incurajeze lectura si studiul, sa promoveze proiecte de infrastructura ori sa elimine coruptia din maduva statului. Romania Libera va prezinta persoanele si povestile din spatele mai multor asemenea grupuri de initiativa.

Avocata generalului: "Domnul Chitac e in coma". Condamnat pentru dosarul Revolutiei de la Timisoara si acuzat de omor in dosarul Mineriada, fostul general Mihai Chitac se afla in stare grava si este internat intr-un spital din Bucuresti. Fostul general Mihai Chitac a suferit o interventie chirurgicala pe creier si se afla intr-o stare foarte grava, intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii, a declarat ieri, pentru Romania Libera, avocata sa, Alice Draghici. "Domnul Chitac e in coma, i-a fost extirpata o tumora cerebrala canceroasa din lobul frontal. A primit prognostic letal", adauga avocata. Din informatiile RL, confirmate de aparatoarea fostului general, Mihai Chitac ar fi fost internat, initial, la Spitalul Elias, dar este incert, si unde a fost supus interventiei. Pe de alta parte, potrivit lui Alice Draghici, operatia suferita recent de Mihai Chitac ar fi fost una complicata, iar pacientul nu si-a revenit dupa interventie. Integral in Romania Libera.

Dupa dezastrul din acest an, scad preturile pe litoral in 2011. Hotelierii si agentiile de turism vor sa lanseze deja, la finele lui octombrie, pachetele pentru sezonul de anul viitor. Cei care vor sa beneficieze de reduceri pot recurge la inscrierile timpurii. Lipsa turistilor de pe litoral a creat panica printre multi dintre hotelierii romani. Dupa cel mai slab sezon estival din ultimii zece ani, proprietarii spatiilor de cazare au decis sa se mobilizeze cu servicii mai multe si tarife cu pana la 15% mai mici. Impreuna cu agentii, ei si-au propus sa le ofere clientilor posibilitatea de a cumpara vacantele de anul viitor chiar din luna octombrie, cu reduceri la inscrierile timpurii. Discutiile au avut loc in cadrul Bursei Litoral-Delta Dunarii 2011, care s-a desfasurat vineri, la Constanta. Integral pe EVZ.

Sebastian Vladescu: Romania trebuie sa isi deschida o line de credit la FMI de 10 miliarde de euro. Fostul ministru al Finantelor a lansat o serie intreaga de atacuri, mai mult sau mai putin voalate, la adresa fostului sau sef, premierul Emil Boc. Romania are nevoie de un nou acord, de 10 miliarde de euro, pentru a face fata crizei economice pana in 2013. Noul aranjament, care ar putea fi semnat dupa finalizarea celui de acum, in martie anul viitor, ar putea fi unul de tip "polonez", respectiv sub forma unei linii de credit deschisa, la care Romania sa poata apela in cazul in care va fi nevoie. Integral in Gandul.

Politistii au pierdut respectul strazii. Cazurile de ultraj din ultimii doi ani semnaleaza o criza de autoritate a oamenilor legii. Numarul politistilor batuti de infractori a crescut alarmant. Demotivati, cu lefuri de mizerie, neantrenati si fara dotari, politistii nu se mai impun in fata infractorilor. Statisticile o spun clar. Potrivit rapoartelor Politiei Romane, in mai putin de un an s-au inregistrat 467 de cazuri de ultraj. Practic, in fiecare zi, cate un politist din Romania este agresat. Cauzele exacte ale acestei cresteri sunt greu cuantificabile. In locul acestora, functioneaza insa nemultumirile, explicatiile oficiale si ipotezele sociologice. Integral in Adevarul.

Judecata cu dubla masura la Tribunalul Bucuresti. Doi traficanti de droguri de mare risc, membri ai clanului "Sportivilor" - Aripa Brasov, prinsi in flagrant delict de procurorii DIICOT, sunt cercetati in libertate gratie deciziei instantei Tribunalului Bucuresti. Aceeasi instanta, mai exact acelasi complet care a luat aceasta decizie, a emis un mandat de arestare, in aceeasi zi, pe numele unui alt traficant de heroina. Diferenta dintre cele doua cazuri este ca membrii clanului "Sportivilor" au vandut aproape peste 4.000 de pastile ecstasy, iar celalalt Traficant - patru doze de heroina. La data de 16 septembrie, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus retinerea pentru o durata de 24 ore a lui Bogdan Sorin Paiu si Adrian Raul Carp, sub acuzatia de trafic ilicit de droguri de mare risc in forma continuata, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani, constand in vanzarea unei mari cantitati de comprimate ecstasy. Integral in Puterea.