Hamid Karzai considera ca este prea devreme pentru concluzii in vederea alegerilor din Afganistan. Presedintele afgan Hamid Karzai crede ca este prea devreme pentru pronuntarea verdictelor cu privire la desfasurarea alegerilor parlamentare din acest weekend, in ciuda faptului ca observatorii se asteapta la mii de reclamatii de frauda, scrie Reuters. Oficialii electorali afgani s-au grabit sa catalogheze alegerile de duminica drept un succes, desi acestea au fost marcate de cazuri de frauda, prezenta redusa la urne si atacuri ale talibanilor pe tot cuprinsul tarii. "Presedintele si guvernul se vor pronunta dupa ce organizatiile implicate isi vor termina lucrul", a afirmat purtatorul de cuvant al lui Karzai, Waheed Omer, adaugand ca presedintele si-a anulat o deplasare la Natiunile Unite pentru a urmari numaratoarea voturilor.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Iranul ataca AIEA si sfideaza Vestul. Oficialii iranieni au declarat luni ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) sufera o criza "de autoritate morala si credibilitate", subliniind inrautatirea relatiilor dintre Teheran si organismul ONU, scrie Reuters. Intr-un discurs rostit in fata membrilor AIEA, printre care se numara si Statele Unite, responsabilul iranian pentru energie nucleara, Ali Akbar Salehi, a sfidat in continuare presiunile internationale pentru stoparea programului nuclear iranian. "Metoda necivilizata si duplicitara a amenintarilor si dialogului nu poate da rezultate", a declarat acesta, referindu-se la politica vestica de a impune sanctiuni si de a oferi in acelasi timp diferite facilitati Iranului pentru incetarea disputelor.

Venezuela l-a recuzat pe ambasadorul propus de presedintele american Barack Obama. Venezuela a informat oficial Statele Unite ca nu va accepta propunerea presedintelui Barack Obama pentru postul de ambasador la Caracas, a declarat trimisul statului sud-american la Washington. Presedintele venezuelean Hugo Chavez s-a opus vehement numirii diplomatului Larry Palmer dupa ce acesta din urma a criticat in Senatul american regimul de la Caracas. Ambasadorul Venezuelei la Washington a declarat ca Statele Unite pot propune un alt candidat, insa Departamentul american de Stat il sustine in continuare pe Palmer pentru postul de ambasador, scrie AFP.

Secretarul general al ONU le cere statelor membre sa nu renunte la lupta impotriva saraciei. Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon le-a cerut luni statelor membre sa isi continue eforturile in lupta impotriva saraciei, pentru a indeplini o serie de obiective stabilite in urma cu un deceniu, scrie CNN. "Pentru a ramane fideli identitatii noastre de comunitate internationala cladita pe solidaritate, trebuie sa continuam sa facem eforturi pentru a pune capat conditiilor inumane ale saraciei extreme", a afirmat Ban Ki-moon.

Un grup polonez doreste sa intenteze un proces impotriva unui istoric acuzat de negarea Holocaustului. Un grup polonez, numit Otwarta Rzeczpospolita (Republica Deschisa), a inaintat o plangere la tribunal impotriva istroicului britanic David Irving pentru negarea Holocaustului, fapt ce coincide cu inceputul unei vizite a acestuia in Polonia. "Sa nu asteptam pana cand domnul David Irving ca incalca din nou legea in Polonia. Dovezile indica evident ca este vinovat", a afirmat grupul, cu referire la cartea britanicului din 1977, "Razboiul lui Hitler", in care istoricul incearca sa minimizeze dimensiunea atrocitatilor naziste. David Irving a fost arestat in 2006 in Austria pentru negarea Holocaustului, scrie AFP.

Ahmadinejad: Occidentul nu va mai putea conduce mult timp lumea. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad afirma ca Statele Unite si celelalte tari occidentale isi vor pierde capacitatea de a exercita o influenta decisiva asupra comunitatii internationale, anunta Press-TV, preluata de RIA Novosti. Atitudinea Occidentului in arena internationala este "un experiment ratat care se va solda in curand cu un fiasco absolut", a afirmat el, intr-un discurs adresat cetatenilor iranieni care traiesc in SUA. Politica internationala a Statelor Unite este bazata pe "violenta si hegemonie", in timp ce Iranul aspira la prietenie, pace si justitie in intreaga lume, a spus seful statului iranian, adaugand ca Occidentul stie perfect ca Teheranul nu poseda nicio arma nucleara. Ahmadinejad se afla la New York de duminica, pentru a asista la Adunarea generala a Natiunilor Unite.