De cati doctori are nevoie Romania. 50% dintre medicii romani ar putea pleca in strainatate in urmatorii 5 ani - Sistemul sanitar se confrunta cu o criza acuta de personal, iar previziunile nu sunt imbucuratoare. Estimarile arata ca jumatate dintre doctori vor pleca in viitorul apropiat in strainatate, atrasi de salariile mai mari si de conditiile mai bune de munca. In spitalele romanesti lucreaza cu 35 la suta mai putini medici de cat e nevoie, in unele zone izolate deficitul ajungand chiar si la 70 la suta, a calculat presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae. Potrivit aprecierilor lui, centrele universitare stau ceva mai bine, acolo lipsa medicilor fiind de 20-30 la suta. "Cred ca deficitul de medici este foarte mare. Spre exemplu, exista un spital in Sighetu Marmatiei unde lucreaza mai multi medici pensionari decat doctori activi", declara, luna trecuta, presedintele CMR. Peste 8.000 de medici si-au facut actele pentru strainatate, scrie Gandul.

caru cu vedeteFoto: Colaj foto

320.000 de romani raman fara ajutor de incalzire. Romanii cu iaht ori piscina si sauna sunt egali in fata guvernului cu cei care detin patru bivoli, sase porci sau 21 de oi. Nici unii, nici ceilalti nu mai primesc ajutoare de incalzire. Romanii care au tractoare, autoutilitare, autoturisme cu motoare cu o capacitate de peste 1.600 de centimetri cubi, dar si depozite bancare de peste 3.000 de lei sau mai mult de cinci porci, 20 de oi ori peste 1.000 de metri patrati de teren nu vor mai primi ajutoare pentru incalzirea locuintelor in aceasta iarna, relateaza EvenimentuL zilei

Cat te costa daca vrei sa dai in judecata banca. Numarul clientilor care au apelat la avocati pentru a da in judecata bancile din cauza diverselor nereguli din relatia contractuala cu acestea a ajuns deja la peste 2.000, iar alte mii de persoane li s-ar putea alatura, dupa cum sustin avocatii. Majoritatea neregulilor semnalate de clienti privesc nerespectarea OUG 50/2010 de catre unele banci. Drumul de la analizarea actelor aditionale pana la procesul in urma caruia instanta va decide cine are dreptate, clientul sau bancherul, este insa unul lung si nu neaparat ieftin. Mai multe detalii, in Gandul.

Procurori-sefi au fost interceptati vorbind in termeni jignitori inclusiv despre fostul sef al Curtii Constitutionale. Dinu Gilca, fostul sef al Parchetului Curtii de Apel (PCA) Galati, si Ion Ciafalon, seful DIICOT Galati, sunt anchetati de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta. Ancheta DNA Galati scoate la lumina tranzactiile meschine din justitia galateana: sticle de whisky primite cadou, interventii pe langa sefii altor institutii publice pentru rezolvarea problemelor rudelor sau chiar pe langa fostul antrenor al echipei Otelul Galati, Petre Grigoras, pentru favorizarea unor jucatori. Procurorii DNA Galati au beneficiat si de lejeritatea cu care cei implicati in dosar discutau prin telefon despre rezolvarea ilegala a diverse probleme. Mai multe detalii aflati in Romania Libera.

Cum ne-am mai dat singuri o gaura agricola de 5 milioane de euroi. Ce dulci mai sint subventiile europene pentru agricultura, mai ales cind ele vizeaza cota de zahar subventionat, pe care ar trebui sa o returnezi si tu te prefaci ca uiti! Dulci pentru firma in cauza, fireste. In aprilie, Ministerul Agriculturii a efectuat un control ce privea incasarile debitelor restante provenite din sumele temporare de restructurare, pe care agentii economici beneficiari de cota de productie in sectorul zaharului le aveau de dat pentru perioada 2007-2009. In raportul de control se zice ca dintre toti agentii economici care 'trebuiau sa isi achite obligatiile privind taxa de restructurare pe anii 2007-2008 si 2008-2009, singurul care are debite restante este SC Fabrica de Zahar Bod SA, cu un debit restant de 20.101.717,84 lei', adica vreo 5 milioane de euro, care reprezinta suma fara penalizari. Mai departe, in acelasi raport se zice ca Romania a achitat la Bugeul UE sumele respective, asa cum au prevazut termenele din regulament, relateaza Catavencu.

Romania, pe harta stereotipurilor: o tara de hoti, vampiri si imigranti. Un ilustrator bulgar a realizat hartile stereotipurilor in care sunt incadrati europenii. Pentru descifrarea lor e nevoie de putina autoironie.Ce reprezinta Romania pentru vecinii europeni sau pentru americani? Aparent, o tara de hoti, imigranti sau, dupa caz, de vampiri. Cel putin asa crede artistul grafic bulgar Yanko Tvetkov, care a desenat cu umor si ironie sapte harti in care ilustreaza stereotipurile in care sunt incadrati europenii, scrie Evenimentul Zilei.

Romania, din nou cu orfelinatele pline. S-a dublat numarul copiilor care cer ajutorul statului. Tot mai multi copii apeleaza la protectia statului: bataile si saracia ii alunga din mijlocul familiilor. Din lipsa mijloacelor de subzistenta, chiar si unii parinti isi trimit copiii in grija statului, pana fac rost de bani. 'Doamna, nu mai pot, ma bate tot timpul si mama, si un frate mai mare, nu vreau sa mai ajung la spital, nu mai suport!" Strigatul acesta de ajutor al unui baiat de 15 ani de la tara a fost auzit, la capatul firului, de consilierii de la Asociatia Telefonul Copilului " - 116111. Fugise de acasa si voia sa se omoare, satul de bataile brutale, flamanzit si impiedicat de parinti sa mearga la scoala. Si-a gasit salvarea intr-un centru de plasament al Directiei de Protectie a Copilului. In 2010, numarul copiilor care au telefonat sa ceara ajutor pentru a scapa de familia lor aproape s-a dublat fata de 2008, crescand de la 107 cazuri la 198. Totodata, a crescut si numarul parintilor care cer autoritatilor sa le ia in custodie copiii, pentru ca nu si-i mai pot intretine din cauza saraciei. Pe larg, cititi in Evenimentul Zilei.

Miron Cozma a intrat la Guns n'Roses cu bilet si interdictie. Christian Ciocan: 'Miron Cozma are o derogare emisa de Politia Capitalei pentru zilele de 20 si 21 septembrie pentru tratament medical'. Miron Cozma a fost retinut de doi jandarmi care asteapta instructiuni. Axel si ceilalti pletosi ai trupei cer intariri sau intaritoare, nu se intelege exact din cauza galagiei.., scrie Kamikaze.