Mircea Geoana: Chirie 160 de euro pentru o vila de 250 mp. Presedintele Senatului, mai multi ministri, presedinti de agentii si procurorul sef al DNA figureaza pe lista celor 207 de beneficiari de locuinte inchiriate de la RA-APPS, situatia regasindu-se intr-un raspuns transmis de SGG la o interpelare a deputatului PNL Relu Fenechiu. Fenechiu a depus in iunie, la Camera Deputatilor, o interpelare adresata premierului Emil Boc, prin care ii solicita o informare asupra cheltuielilor efectuate din bugetul de stat pentru cazarea in locuinte de protocol si de serviciu a persoanelor care ocupa demnitati publice sau pentru angajatii institutiilor publice din Romania. Presedintele Senatului Mircea Geoana beneficiaza de o locuinta cu suprafata utila de 246,34 metri patrati, cuantumul chiriei fiind de 689,41 de lei, aproximativ 160 de euro. Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi beneficiaza, contra unei chirii de 1.968,32 lei, de un imobil cu suprafata utila de 239,75 metri patrati. De asemenea, beneficiaza de un imobil de la RA-APPS ministrul Educatiei Daniel Funeriu, contra unei chirii lunare de 1810,26 lei pentru un imobil in suprafata de 209,11 de metri patrati, scrie Capital.

subiectelezileiFoto: Colaj foto

Michael Douglas: "Bancherii sunt hoti la fel de mari ca si cei care conduc fondurile de investitii". De ce a devenit prudent in investitii, cat de mult a fost afectat de criza si cum e sa fii a doua generatie la Hollywood. Michael Douglas a discutat despre toate aceste teme pentru evz.ro. Pe 24 septembrie are loc premiera in Romania a ultimului film semnat Oliver Stone, "Wall Street: Money Never Sleeps", continuarea celebrului lungmetraj din 1987, care i-a adus lui Michael Douglas Oscarul. De data aceasta, eroul filmului nu mai e broker, ci un bancher specializat in investitii. Michael Douglas se considera mandru ca joaca intr-o "reflectie corecta a ceea ce se intampla acum. Filmul e destul de curajos in a spune lucrurilor pe nume", opineaza actorul. "Proportiile si circumstantele lumii financiare sunt ca ziua si noaptea in termenii de statistica despre care vorbeam atunci si de coruptie care exista la vremea respectiva. Acum e implicata intreaga industrie bancara. Si bancherii sunt hoti la fel de mari ca si cei care conduc fondurile de investitii", declara actorul.

Din culisele topului Forbes 500 miliardari: masinile bogatilor Romaniei. Garajele oamenilor de afaceri sunt din ce in ce mai pline cu autovehicule foarte scumpe, unele dintre ele chiar unicat. In Top Forbes 500 Miliardari care apare marti puteti vedea bijuteriile pe patru roti ale bogatilor Romaniei. Dana Banzea, editor coordonator al departamentului Top Forbes va prezinta in premiera amanunte din culisele realizarii topului Forbes 500 miliardari. Forbes, etalonul mondial in alcatuirea clasamentelor oamenilor de afaceri si managerilor de succes de pretutindeni, va lansa pe piata marti, 28 septembrie editia 2010 a Forbes 500 miliardari din Romania, relateaza Adevarul.

Ministrii cu credite, nemultumiti ca bancile i-au tratat fara respect. "Marturisesc: pana acum nu m-a anuntat nimeni de noul act aditional. Printre cei sapte milioane de romani care ar fi trebuit sa semneze noi contracte cu bancile, ca urmare a ordonantei ce modifica reglementarile creditelor se numara si membrii guvernului care a emis noua lege. Mai multi dintre ei spun ca nu au fost chemati pentru intocmirea de acte aditionale si descriu, cum privesc, ca simpli cetateni, bancile din Romania. Obligate de Guvern sa renunte la comisioanele ascunse si sa semneze cu clientii acte din care sa rezulte in mod clar dobanzile si taxele pe care le percep, bancile din Romania au avut la dispozitie trei luni pentru a semna acte aditionale la cele 7.7 milioane de contracte in derulare. Printre cei care nu au fost anuntati de necesitatea reinnoirii documentelor se numara si unii membri ai guvernului care a initiat ordonanta ce prevede noile reglementari, titreaza Gandul.

Tea Party, revolutia americana impotriva taxelor mari. In SUA, miscarea ultraconservatoare Tea Party pare tot mai puternica o data cu apropierea alegerilor parlamentare de la jumatate de mandat, care se vor derula in noiembrie. Tea Party este o miscare politica informala, fara lideri oficiali, fara ierarhie si fara o structura organizationala clasica. S-a nascut ca replica la programele Administratiei Obama de stimulare a economiei si de reforma a sistemului de sanatate. Cheltuielile uriase de la bugetul statului au provocat revolta multor americani din clasa medie care au vazut in politicile lui Obama o extindere nepermisa a statului in economia si societatea americana. Miscarea a reusit sa perturbe derularea alegerilor primare din sanul Partidului Republican, eliminand candidatii considerati prea "de centru", scrie Romania Libera.

Eroul din Cluj al lui Spielberg. Paneth Farkas, vicecampion european la tenis de masa, a fost deportat la Auschwitz si si-a pierdut familia in Holocaust. Apoi, ca antrenor, a castigat titlul mondial. Decenii mai tarziu, a devenit eroul unui documentar al lui Steven Spielberg. A murit sarac si uitat. Povestea clujeanului Paneth Farkas este unul dintre cazurile in care viata bate filmul. Nascut intr-o familie de evrei saraci din Cluj, Paneth Farkas a reusit sa faca sport de performanta in pantofi de imprumut, pentru ca ai sai erau prea gauriti pentru a putea participa cu ei la competitii. A venit cel de-al doilea razboi mondial si Paneth Farkas a fost deportat de fascisti. A reusit sa evadeze si s-a intors la Cluj, unde a aflat ca intreaga sa familie a fost ucisa. Paneth Farkas a redevenit campion national la tenis de masa si, in calitate de antrenor, a castigat titlul mondial. Cea mai buna eleva a sa, Angelica Rozeanu, era jurnalista la Romania libera" in anii '50. In paralel, ea a cucerit o tolba de titluri mondiale. In timpul Revolutiei, Paneth Farkas a impartit alimente in Piata Unirii din Cluj, relateaza Romania Libera.

Adevarul despre banii UE: Udrea, campioana lui Basescu, nu e si campioana din statisticile oficiale. Ministerul Muncii conduce, detasat, la mai multe capitole care evidentiaza eficienta atragerii de bani europeni, dar Basescu a evidentiat ministerele conduse de Elena Udrea si Laszlo Borbely. Datele oficiale contrazic, in buna parte, versiunea presedintelui Traian Basescu referitor la situatia absorbtiei fondurilor europene. In viziunea liderului de la Cotroceni, exprimata miercuri seara, la "Nasul" (B1TV), "campioanele" ar fi ministerele Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDLT), condus de Elena Udrea, si pe al Mediului, condus de udemeristul Laszlo Borbely. Conform statisticii publicate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, la 31 august 2010, cel mai bine sta, la cele mai multe capitole, Ministerul Muncii, care nici nu a fost mentionat de dl. Basescu. In schimb, cand vine vorba de Ministerul Transporturilor, cifrele ii dau dreptate presedintelui care s-a exprimat critic la adresa conducerii acestei institutii - codasa absorbtiei fondurilor europene, titreaza Gandul.

Bogdan Cristian Iacob: "Avem nevoie de o pedagogie a memoriei colective a trecutului comunist". Bogdan Cristian Iacob, secretarul Consiliului stiintific al IICCMER, considera ca sondajul realizat de CSOP releva pericolul incetatenii unei memorii selective cu privire la comunism, bazata in principal pe experienta personala. Daca nu exista o strategie coerenta de politici publice care sa sustina o pedagogie a memoriei colective a trecutului comunist, apare pericolul incetatenirii unei memorii selective, care rareori depaseste planul individual si care devine amnezica fata de natura represiva a regimului. Iar in conditii de criza economica astfel de tendinte se accentueaza, scrie evz.ro.

Ieri turnatori, azi revolutionari si bugetari de lux. Mai multi galateni deconspirati de CNSAS drept colaboratori ai Securitatii detin si calitatea de revolutionar, bucurandu-se de drepturile care decurg din acest statut. Mai mult, o parte dintre ei ocupa functii publice inalte, fiind remunerati cu sume care ar umple de invidie orice bugetar. Consiliul National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati (CNSAS) a descoperit anul trecut, printre cei 563 de fosti colaboratori si lucratori deconspirati ai Securitatii, peste 100 revolutionari. Din "lotul 2009" fac parte si sase galateni dintre care, cei mai multi, au sau au avut pana nu demult, functii bine platite in conducerile unor institutii de stat. Vlad Vasiliu si Florin Melinte sunt directorii principalalelor teatre din Galati, Eugen Stoleru este consilier al primarului orasului iar Ion Garofa a fost in conducerea Casei de Pensii Tecuci. Un alt fost colaborator al Securitatii, potrivit CNSAS, este Dumitru Stelianide, liberal cunoscut, care a fost la un pas sa devina membru al Biroului Permanent Central al PNL. In calitate sa de revolutionar a primit si un spatiu comercial in Galati. Un alt personaj cunoscut in oras care a cumulat cele doua calitati de revolutionar si fost colaborator al Securitatii este Gelu Ciorici, directorul unui cunoscut ziar local, anunta Romania Libera.

Secuime: strada Horea, Closca si Crisan a devenit "Dealul Attila". Primaria Sfantu Gheorghe a schimbat denumirea mai multor strazi. "Mihail Kogalniceanu", "George Cosbuc" si "Aurel Vlaicu" au ajuns la marginea orasului, in timp ce mult mai aproape de centru a aparut "Dealul Attila" in locul strazii "Horea, Closca si Crisan". Strada 1 Decembrie 1918 a fost impartita astfel incat Primaria a ajuns acum pe strada "Petofi Sandor". Propunerea de inlocuire a placutelor a venit din partea primarului Antal Arpad, care s-a aratat nemultumit de "reminiscentele comuniste" ale numelor romanesti ale strazilor si a vrut sa restabileasca un "echilibru" intre cele cu nume maghiare si cele cu nume romanesti, informeaza Adevarul.